用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 统一派位?2
樓主: obryan
go

统一派位?2   [複製鏈接]

幾時會收表?學校派?定寄黎屋企?定係去拎?

小曳人  郵寄去住址  發表於 14-1-2 14:03

回覆 lauwingtai 的帖子

好佩服你的搞笑例子, 如果老師用你相似的方法教書, 一定無人恰眼瞓!

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-02 發表

或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入 ...
好正,咁樣解釋一定明白

lauwingtai 發表於 14-1-2 00:57
或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入其中一個粉絲會做會員,我們要先知道幾個遊戲規則 ...
我想問第三點:抽獎順序是甲1>甲2>甲3>乙1>乙2>乙3>乙4......>乙30;是:1. 抽甲1> 全部人的甲1 抽完,> 全部人的甲2??
        2. 抽自己的甲1> 到我的甲2 > 直到我有位,再到我下一個號碼的人再由甲1> 抽起?

謝謝﹗

益一益48區觀塘街坊, 再補充一些例子, 我們可通過調查將明星分Class:

A Class: 劉德華、梁朝偉、周星馳、古天樂、吳彥祖, 此Class必然會在乙一45%被全數抽去, 因有人試過乙一都未必抽中, 所以完全不用考慮塡乙二, 只會浪費機會

B Class: 陳豪、張智霖、黃子華、余文樂、黎耀祥, 此Class都有不少粉絲, 在乙一會被抽走一大部份, 乙二仍可填, 但只是博一博, 機會不算高

C Class: 蕭正楠、王浩信、羅仲謙、王祖藍、黃浩然, 此Class只有少少粉絲, 在乙二好大機會抽中, 甚至乙三都有機會, 除非閣下填表過份進取或極度黑仔

而在48區(觀塘、藍田、油塘、牛頭角東)的2013年分Class如下(分Class並非official, 只是以往年家長們在EK的匯報推測, 未必全準, 大家信七成好了):

A Class: 德兆、藍循、聖馬太、平兆、油基顯、油基法、觀官(秀明道)

B Class: 觀官、聖愛德華、牛基顯、聖安當、基法(月華街)

C Class: 堅樂、陳呂重德、樂華天主、秀明小學、基樂

其他區的家長可各自做功課, 爬一爬自己區的派位舊文, 很有用的, 祝好運!

angel_soso 發表於 14-1-2 12:16
我想問第三點:抽獎順序是甲1>甲2>甲3>乙1>乙2>乙3>乙4......>乙30;是:1. 抽甲1> 全部人的甲1 抽完,> 全 ...

不。統一派位每位學童會有一個屬於自己的編號, 如2014年有三萬名學童, 編號就由00001至30000派出, 好明顯號碼愈小愈靚, 愈大愈黑仔, 此編號只有教局知, 學童和家長都唔知的。而抽的機率應從學校(明星)方向思考, 例如:
我的編號是00004, 而你是00089, 而某某是15628, 我們所選的名單都一樣, 結局會呢?

甲一: Tom Cruise, 全世界共有200人填了Tom Cruise甲一, 頭5%直入。我是00004, 當然直入; 你是00089, 不幸你的編號在200人之中只排第八, 你甲一落選; 而某某編號15628當然也落選, 所以你和某某進入甲二抽獎。

甲二: 劉德華, 全世界有100人填了劉華甲一, 頭5%已在甲一收晒, 冇位俾甲二, 所以你和某某冇野可抽, 進入甲三抽獎。

甲三: 你和某某都留空了甲三, 當然也冇野抽啦! 進入乙一抽獎

乙一: 劉德華, 此回合有45%, 本區有100人填了劉華乙一, 而你是00089, 在100人之中排第二十, 恭喜你, 你獲派劉德華, 而某某唔好彩在100人之中編號15628只排七十九, 乙一也落選了, 要進入乙二抽獎。

乙二: 余文樂, 余文樂的45%乙部名額, 已在乙一被抽走20%, 只剩25%放在乙二繼續抽, 在本區有30人填了余文樂乙二, 而由於很多人都在甲部和乙一已抽中上了岸, 某某的編號15628竟然排得好前, 在乙二余文樂排十五名, 恭喜某某, 他獲派余文樂了。

統一派位就是這樣運作, 雖然我、你和某某份表完全一樣咁塡, 但我編號超靚, 就中了Tom Cruise, 你編號幾靚, 也中了劉德華, 某某編號麻麻, 也有余文樂, 就是這樣。

醒目開學勳章

請問可供甲部選的有甚麼學校?甚麼情況甲二才不會被甲一抽晒?學校有冇甲和乙的收生QUOTA列出?Thx.

lsftsang 發表於 14-1-2 14:46
請問可供甲部選的有甚麼學校?甚麼情況甲二才不會被甲一抽晒?學校有冇甲和乙的收生QUOTA列出?Thx. ...

問:請問可供甲部選的有甚麼學校?
答:全港所有官津小學, 詳情在以下網頁
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

問:甚麼情況甲二才不會被甲一抽晒?
答:A Class冇可能, B Class微可能, C Class或以下才有可能, 但你在甲部抽間C Class或以下黎做乜呢? 所以好多人只抽甲一, 甲二、三留空便算, 直接玩乙部。

問:學校有冇甲和乙的收生QUOTA列出?
答:所有官津小學都是5%甲部45%乙部, 但部份小學在「自行收生階段」收突了, 會在乙部扣番, 所以乙部約為3x%至45%至真。

醒目開學勳章

邊度睇ABC CLASS?甲部是否只填B CLASS?留空甲二、三有甚麼好處?

醒目開學勳章

5% of 幾多學位先?邊度看到學位總數?THX。

引用:如此填法並不等於「3間都有兩次抽獎機會」

原帖由 lauwingtai 於 14-01-01 發表
如此填法並不等於「3間都有兩次抽獎機會」,因是順住抽的,有結果即停。

舉個例;如你甲一填劉德華,甲二 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:回覆+lauwingtai+的帖子 5%+of+幾多學位先

原帖由 lsftsang 於 14-01-02 發表

5% of 幾多學位先?邊度看到學位總數?THX。
自己上小學概覧睇睇

恐龍家

回覆:统一派位?2

我都想抽到我既心水劉華

回覆:lauwingtai 的帖子

Thank you, 真係烏龍爸爸!

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-02 發表

或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入 ...
多謝呀!真明晒了!乙部我不敢留空了要填晒!我唔要阮

醒目開學勳章

甲一通常填那些學校好?唔明點解甲二、三留空便算? Thx.

lsftsang 發表於 14-1-3 10:58

比心機睇lauwingtai例子啦

lsftsang 發表於 14-1-3 10:58

甲一是純運氣大抽獎, 每校5%, 全港幾萬人抽, 冇策略可言, 你鍾意填乜就填乜。
舉個例, 我心儀拔萃小學、喇沙小學、軒尼詩道官立

甲部得5%, 即拔萃小學3個位、喇沙小學9個位、軒尼詩道官立6個位, 每間都過二百人抽, 邊有可能甲二仲有位呢?
所以任何好的學校都唔會有位剩俾甲二。

咁邊類學校甲二、三仲有位呢? 不受歡迎學校囉! 全港幾萬人, 甲部得幾個位, 咁都收唔齊, 你話幾不受歡迎? 咁揀黎做乜呢?

因此, 甲二、三填「好學校」就得啖笑, 填「不受歡迎學校」又無謂, 當然, 如果你唔鍾意留空, 可以照填名校, 但要明白世上冇奇蹟, 但就不要填三、四流學校, 萬一咁搞笑入左就喊三聲了。

回覆:统一派位?2

大家收到統一派位表未呀?

garsonmama 發表於 14-1-3 12:13
大家收到統一派位表未呀?
有冇話幾時收到架?
‹ 上一主題|下一主題