用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yw and tsl 不是神級?
樓主: boyboy_mama
go

yw and tsl 不是神級?   [複製鏈接]

引用:無得揀學生又可以教到精英出來果d先係神級

原帖由 Natira 於 13-12-30 發表
無得揀學生又可以教到精英出來果d先係神級,可以自行挑選精英的學校,主要係家長培養得好。 ...
想得太理想了,只是揀的時段不同。入學前揀過(直資私校) 同入學後揀精英來教(一級津校) 的分別。後者非精英那些,一樣會被讙退,或不能升讀直屬中學,然後多出那些學位,學校便揀收他校的精英入讀。天下烏鴉一樣黑。

smartcar  exactly what LS is doing.  Only elite at 40% go to secondary school.  發表於 13-12-31 15:52
ANChan59  Fair comment.  發表於 13-12-31 14:01
HaYi  agree  發表於 13-12-30 16:30

引用:Quote:原帖由+Natira+於+13-12-30+發表無得

原帖由 hadwinboy 於 13-12-30 發表
想得太理想了,只是揀的時段不同。入學前揀過(直資私校) 同入學後揀精英來教(一級津校) 的分別。後者非精英 ...
心水清! 👍

引用:Quote:原帖由+Natira+於+13-12-30+發表無得

想得太理想了,只是揀的時段不同。入學前揀過(直資私校) 同入學後揀精英來教(一級津校) 的分別。後者非精英 ...
也有道理。

對于勸退或者無得直上,家長普遍會怨恨,覺得學校好無情。不過放開d睇,讀吾上/吾適合……小朋友轉校其實吾系壊事,咪換個環境、方式再试,好過長期包尾,無左信心。

hadwinboy 發表於 13-12-30 15:04

直資私校小一100%自己揀;津小退學插班位有幾多?俾夠你10%0K?烏鴉都有淺灰色和深黑色,都唔可以話一樣黑既。另津小升直屬津中50-60%到;SPCC和DGS中一也收certain %既外來生,我都想知這些學校包括津中在公開試既成績(自家生和中一外來生既比較)?會很有趣。

津校如何揀精英来教呢?可以揀刭幾多?又可以勸退幾多?
又是道聽途說回來的comments ~

講一個陳年故事,話說1976同1977年,因為應付嬰兒潮,這兩年升中試,特別將大部份X1(可以理解為BAND 1)中學,加插兩班中一,接受三年制學生,簡單來說,就是將一群BAND 5學生,放去BAND 1學校讀三年.
結果係, 這群學生絶大部份追唔上水平,讀得相當辛苦,學校教得亦相當辛苦,能夠學有所成,屈指可數.
想講的是,神校都是留給小神仙讀吧,如果係凡人讀神校,結果係慘痛的,

回覆 longlokma 的帖子

勸退會有,但%好少。

引用:我覺得maryknoll+&+LS+才是神級。 +

原帖由 bubuG 於 13-12-30 發表
我覺得maryknoll & LS 才是神級。
雖然話無得揀,不過現行制度會令MCS / LS 多數收番舊生子女,又或者係住係MCS / LS 嘅小學校網區嘅小朋友。呢班小朋友通常啲家底都有番咁上下嘅。

引用:回覆+longlokma+的帖子 勸退會有,但%好少

原帖由 Jane1983 於 13-12-30 發表
回覆 longlokma 的帖子

勸退會有,但%好少。
所以说出色的津校其實可以说是有教無類,学校在这情況下仍可教出大部份有水準的学生,才是叫人佩服

Jane1983  確係!  發表於 13-12-30 17:36

回覆:yw and tsl 不是神級?

問個問題: 你会揀在DBx逢二進一定鮮x行年年考第一?不喜勿插

太極端吧,如果DB逢2進1,家長都要放手無謂肓目追求,如果係鲜鱼年年第一,可以搵間程度深d啦!

天神村小學

lawsonmoon 發表於 13-12-30 14:58
以現時很多家長既標準,什麽入大學率,人均拿A率等,我可以話DBS現在唔係神校,以前都唔係。男拔可能係全港最 ...
"全港最叛逆和反權威" 真的一針見血

lawsonmoon 發表於 13-12-30 15:37
直資私校小一100%自己揀;津小退學插班位有幾多?俾夠你10%0K?烏鴉都有淺灰色和深黑色,都唔可以話一樣黑 ...
聽校內家長講到公開試時親生仔女同外來生比率喺1:9, 因絕大部份原校生已出國!

calbee6 發表於 13-12-30 16:29
太極端吧,如果DB逢2進1,家長都要放手無謂肓目追求,如果係鲜鱼年年第一,可以搵間程度深d啦!

...
我會揀鮮魚行年年第一。鮮魚行校長好有氣魄。

回覆:little_yolky 的帖子

完全同意鮮魚行校長的魄力。如果林校長收的是鮮魚行學生,我會欣賞她。

請問所謂神級學校係咪100%入到大學?
如果唔係,咁就冇一間能稱上"神"校了⋯
適合就好
不喜物插

引用:請問所謂神級學校係咪100%入到大學? 如果

原帖由 Mcdondon123 於 13-12-30 發表
請問所謂神級學校係咪100%入到大學?
如果唔係,咁就冇一間能稱上"神"校了⋯
適合就好
今年 SPCC DSE 係 100% 學生有 JUPAS Offer

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+13-12-30+發表回

原帖由 longlokma 於 13-12-30 發表
所以说出色的津校其實可以说是有教無類,学校在这情況下仍可教出大部份有水準的学生,才是叫人佩服

...
你知道一級津校是如何教出大部份有水準的學生嗎? 米又係谷出黎,是有谷無類就真!所以天下烏鴉一樣黑。不過我認同有深灰與純黑之分。哈哈!

‹ 上一主題|下一主題