用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC 有咩咁好?
樓主: Charlie妹
go

SC 有咩咁好? [複製鏈接]

引用:見有SC小朋友要補英文,有啲上蒙特梭利堂,

原帖由 Charlie妹 於 14-01-14 發表
見有SC小朋友要補英文,有啲上蒙特梭利堂,想問下佢本身邊方面強?
認真想知?

定係點?

想插班?

引用:我諗大家講家長強係講緊家長好識點train小

原帖由 ky201105 於 14-01-14 發表
我諗大家講家長強係講緊家長好識點train小朋友。好似有個formula咁,普通話去邊學,英文補乜嘢,畫畫又去邊 ...

我諗大家講家長強係講緊家長好識點train小朋友。好似有個formula咁,普通話去邊學,英文補乜嘢,畫畫又去邊 ...
全對

回覆:SC 有咩咁好?

明白鳥……謝謝!

是否入得SC,家長自然報好多興趣班?學校有指引嗎。

SC嘅課程幾好架,佢嘅主題教學,唔係只係用本主題書,佢會圍繞主題以文字,勞作同工作紙等令小朋友對主題加深了解。如教"匙子",老師請小朋友同父母一齊收集匙子嘅圖片,了解不同用途,上堂勞作會畫匙子,最後一齊設計一個匙子做嘅手工。家長須投入時間教導同一齊動手,但我就覺得呢種教法對孩子嘅concept development好好

brrbaby2007  呢d嘢好多學校也有  發表於 14-1-15 09:24

我認為唔係淨係SC,其他學校嘅家長都會安排興趣班俾仔女。不過SC家長確係會投入幾多時間喺仔女倒。 SC有佢教學嘅特色,而老師亦幾有經驗。

我無話sc唔好,只不過大家覺得sc好叻,其實都係覺得佢d學生好叻,但大家未必知道sc家長同學生喺校外付出幾多時間同$,大家去sc果版一睇,有位sc家長話sc真好,全部直資小都收佢小朋友,但睇落去就只見佢帶小朋友學勁多嘢同比賽(對於我嚟講算多)。

brrbaby2007    發表於 14-1-15 09:21

引用:我無話sc唔好,只不過大家覺得sc好叻,其實

原帖由 ky201105 於 14-01-15 發表
我無話sc唔好,只不過大家覺得sc好叻,其實都係覺得佢d學生好叻,但大家未必知道sc家長同學生喺校外付出幾 ...
story & poem competition, piano , ballet, ice skating, swimming, math(Europi) , eng (RWI), drawing.... 唔係唔多呀?!

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+14-01-15+發表我

story & poem competition, piano , ballet, ice skating, swimming, math(Europi) , eng (RWI), drawing.. ...
Wah... 3-6歲人仔, 好誇張 wo... 要家長付出好多, 係咪意味住sc 鍾意收全職媽媽嘅小朋友?

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+14-01-15+發表st

原帖由 Pigdripy 於 14-01-15 發表
Wah... 3-6歲人仔, 好誇張 wo... 要家長付出好多, 係咪意味住sc 鍾意收全職媽媽嘅小朋友?

...
又唔係喎,我識親嘅家長都要工作,不過就好肯洗$學嘢就真

ky201105 發表於 14-1-15 09:10
story & poem competition, piano , ballet, ice skating, swimming, math(Europi) , eng (RWI), drawing.. ...

家長同小朋友重忙過老師
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:我無話sc唔好,只不過大家覺得sc好叻,其實

我無話sc唔好,只不過大家覺得sc好叻,其實都係覺得佢d學生好叻,但大家未必知道sc家長同學生喺校外付出幾 ...
無錯,我都睇左。但我識考到神小的SC家長都係冇比賽,冇學中英數,冇逼D細路。只有陪玩和陪做SC功課!

有見過我留言既都知我係victoria fans.

不過我仍然真心覺得SC係好學校。
朋友圈中的SC小孩都開朗活潑,唔怕羞,玩樂時盡情,要靜下時都好块可以收拾心情。

雖然我语了解課程內容但好欣賞SC小朋友嘅attitude唔錯。家長冇乜需要煩呢方面。

Academic方面情況我唔清楚……也唔着緊,因為我buy快樂 stress free 童年!

你係st. Cat家長?我個女今年K3, 讀咗3年都冇人同我講甚麼"formula", 我個女冇補習,我亦唔係全職媽媽,so far, 我覺得幾輕鬆喎

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+14-01-14+發表我

原帖由 Pretty_P 於 14-01-15 發表
你係st. Cat家長?我個女今年K3, 讀咗3年都冇人同我講甚麼"formula", 我個女冇補習,我亦唔係全職媽媽,so  ...
可能有好多學好多野的小朋友是因為父母返工又only child怕佢在家無聊才送去咁多興趣班嘗抡兒!???

回覆 ky201105 的帖子

都幾似我朋友女,都係學類似甘多課外活動,好肯使錢!

Pretty_P 發表於 14-1-15 10:23
你係st. Cat家長?我個女今年K3, 讀咗3年都冇人同我講甚麼"formula", 我個女冇補習,我亦唔係全職媽媽,so  ...

我唔係SC 家長~ 真心, 我無話SC唔好, 但我只想帶出大家不用神化佢, 佢用的教學方法, 好多學校都差唔多, 只係想講好多SC勁人都要外出再學好多嘢. 當然有人好似你咁無學. 又或者你識唔到果GROUP進取家長, 我朋友正是在爭扎俾唔俾個囝出去學, 佢係SC家長, 見咁多同學仔出去學, 唔學又怕收唔到神校效果….

brrbaby2007  so true  發表於 14-1-15 11:46

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+14-01-14+發表我

原帖由 Pretty_P 於 14-01-15 發表
我個女都係sc k1, 都無在外補習,但見d同學媽媽俾小朋友學好多嘢,你覺得如不補習,sc學到的足夠應付小學嗎

引用:Quote:原帖由+Pretty_P+於+14-01-15+發表你

原帖由 jennywmc 於 14-01-15 發表
我個女都係sc k1, 都無在外補習,但見d同學媽媽俾小朋友學好多嘢,你覺得如不補習,sc學到的足夠應付小學嗎 ...
Me too.k1仍是百無。講真日日要返工,我只可跟功課,周末陪玩陪睇書。
老師無壓力,小朋友亦很開心。昨晚還自動自覺念兒歌同讀普通話書

‹ 上一主題|下一主題