用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對聖道XX很不滿
go

對聖道XX很不滿   [複製鏈接]

我女兒成績屬B1C (BBAA), 操行A

早前去聖道XX聽簡介會, 被校長教育熱誠所打動, 感到學校有濃厚基督氣氛, 老師們都很親切, 我們一家都覺得好適合女兒, 而女兒亦喜歡此校.

Invertivew時女兒表現不錯, 老師對她評價好好, 說她中英文文章讀得不錯, 成績很不錯, 有禮貌, 態度誠懇, 還重複幾次希望未來日子能再見到她.

但收信竟是reject, 我滿腦是疑問? 是否因為我把女兒Sen問題講出累事? 是否學校標籤了學生?

我內心很難過, 太.........不公平!!!

所謂教育工作者講到如何關顧學生, 學校如何投放資源學生, 全是包裝學校手法, 根本沒愛心, 校長只是一位Top Sales

0    0    0    0

回覆 楊楊媽 的帖子

之前有人post 過佢個小朋友b1尾, 個學生向面試時同人講話自己系過度活躍症, 即刻唔收, 唔知系唔系依個原因呢, 不過我知道間學校好嚴, 唔知你講你小朋友sen系邊方面, 不過學校收生好參痴, 有b1, b2中, b2尾. 你可以去番中學交流睇下

簡介會幾時都系做show假啦, 佢地話系演唱會呀!

不能因學校唔收你個女而對學校不滿 . 但band1C, 比我就唔會報聖道XX。

唔收你的女兒,你真幸運,因它很唔得,怕收你後走咗,收band 2 or band 3, 收咗同學都無本事走。恭喜!

回覆:長生不老 的帖子

收也好,不收也好,每個不同。

今年朋友兒子考此校也有同樣遭遇,他band 2頭成績,小學經常獲操行獎,當日面試時老師也稱讚其表現,但可惜口快快講咗有專注力問題需服藥,結果也是不獲取錄。

大家都明白你揀學校時,學校也同樣揀你,沒有話百分百成功。但卻眼見身邊或EK其他banding更低的考生,也一一順利考入,內心實在難受,但朋友更難受,係好似妹仔咁,信錯一番花言巧語。滿以為囝囝將來能在一間充滿包容及仁愛的環境中學習,原來一切都是假象。

由於我大仔都是SEN學生,實在感觸良多,多言了!

回覆 楊楊媽 的帖子

照道理應該唔關學業事。可能係因為你講了SEN了。同學小學的成績表上操行評語是怎樣和操行分是否很低?
:verycold: :verycold: :verycold:

anna59 發表於 14-1-21 13:46
回覆 楊楊媽 的帖子

之前有人post 過佢個小朋友b1尾, 個學生向面試時同人講話自己系過度活躍症, 即刻唔收, ...

我女兒亦是過度活躍, 但服藥後操行可以拿到A

ohnono 發表於 14-1-21 14:36
回覆 楊楊媽 的帖子

照道理應該唔關學業事。可能係因為你講了SEN了。同學小學的成績表上操行評語是怎樣和 ...

成績表上操行A, 老師之評語是: 虛心受教, 做事有效率, 勤懇力學

anna59  ok 喎, 寫得幾好喎  發表於 14-1-21 18:27

引用:今年朋友兒子考此校也有同樣遭遇,他band+2

原帖由 丸媽媽 於 14-01-21 發表
今年朋友兒子考此校也有同樣遭遇,他band 2頭成績,小學經常獲操行獎,當日面試時老師也稱讚其表現,但可惜 ...
Good point

回覆:對聖道XX很不滿

真的會感到難過。但人人頭上一片天,總會找到欣賞你囡囡的學校,加油!

回覆:對聖道XX很不滿

我反而覺得, 唔係阿Q, 既然唔收, 應有更好在等你的囡囡。

此處不留人,自有留人處, 加油啊媽媽,去到第二度又是另外一番天地

以用家身份告訴你:
你囡囡是逃過一劫了,
快去劏雞還神
不要浪費B2頭的成績

更正: 不要浪費B1的好成績至啱

回覆 長生不老 的帖子

那么這間咪程度不高的學校?要升大學會機會率低喎.唉我入了表,仲等緊佢約interview 添!弊!

回覆 maymee1g 的帖子

咁你玩下好喇, 唔好霸住個位, 好多人好想入假
系叻既, 就算讀band 2都可以入u, 系唔叻既, 比你入間band 1都入唔到u 啦

回覆 楊楊媽 的帖子

成績幾好喎, 算啦, 考過第二間啦, 不過唔好講sen喇, 匯基, 福建 band 1, 去試下啦
依個世界好現實假
‹ 上一主題|下一主題