用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對聖道XX很不滿
樓主: 楊楊媽
go

對聖道XX很不滿   [複製鏈接]

其實以你女b1的成績參加派位最差只會去b2學校,
必要時叩門還可,冇需要現階段去間b2c/b3直資,
現在的津校對sen的照顧很足,老師要去讀特別課程

回覆:楊楊媽 的帖子

Invertivew時女兒表現不錯, 老師對她評價好好, 說她中英文文章讀得不錯, 成績很不錯, 有禮貌, 態度誠懇, 還重複幾次希望未來日子能再見到她.>>

In 完即刻暗示收你。

我家人也和你一樣,在禮堂校長也和家人談話,好像很有愛心,也有和小朋友交談,他們也是基督徒,對老師和校長感覺良好,關心小朋友及充滿愛心,回家後滿心歡喜,但結果和你一樣,當時我也提他不要太開心,因為很多校長如公關一樣,表面和內裹不同, 如果囡囡是B1c,直資留在叩門,我見有些直資入大學率也很底,不防考慮大抽奬,還有這所學校今年在EK特別多人提,我也覺得被騙,有時不要單看EK升中派位,也要看看其他交流

好彩看了你們的留言,我仔仔面試完也覺得老師很好,校長也有和他談話。現在也要考慮清楚吧。

回覆:sweetsweetbobo 的帖子

即係好多打手,其实BK唔祗打手多,專家都很多,有D就讚到自己學校有幾好幾好,希望大家選擇中学都係靠自己心水好D。

回覆:對聖道XX很不滿

引用:即係好多打手,其实BK唔祗打手多,專家都很

原帖由 cathyming1 於 14-01-21 發表
即係好多打手,其实BK唔祗打手多,專家都很多,有D就讚到自己學校有幾好幾好,希望大家選擇中学都係靠自己 ...
真是不清楚有打手,上年十月左右在EK也留意這校,很多好資料,又話老師有愛心,B2頭等,讚到飛起,但找回一二年尾,沒有人提這校

zhuzhu  以前跟本收唔少band 3.  發表於 14-1-21 21:36

回覆:sweetsweetbobo 的帖子

我的小朋友也有入表,但無l去面試。

醒目開學勳章 王國長老

如果小朋友係sen, 都希望學校可以留意多d, 俾到適當支援
既然學校係無心, 入左都未必係好事, 祝小朋友快d搵到一間適合既學校, sen家長, 一齊加油!

hktwun  一齊加油!  發表於 14-1-22 00:06

請問SEN是甚麼?

cow  Special Educational Needs (特殊教育需要)  發表於 14-1-22 11:26

phoebemm 發表於 14-1-21 22:29
請問SEN是甚麼?
有特殊學習障礙的同學。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:phoebemm+發表於+14-1-21+22:29+請問

原帖由 ohnono 於 14-01-21 發表
有特殊學習障礙的同學。
更正,應該係有特殊需要,如學習障礙、過度活躍症、專注力不足等等

回覆:對聖道XX很不滿

簡介會後有家長直接問校長對sen學生有没有支援,校長竟然答學校只有很少老師有接受過訓練,sen 家長要考慮清楚。直接的話即係唔歡迎。

熱血勳章

楊楊媽 發表於 14-1-21 14:55
我女兒亦是過度活躍, 但服藥後操行可以拿到A
我仔都係SEN,都有食"聰明藥",服藥後由唔合格變合格。

早前 IN 左一間沙田BAND 3 直資,諗住攞吓面試經驗,有提及到SEN,都無收。

依家我地係度等心儀果間直資出結果,我地都有表明亞仔情況,睇吓係咪間間都咁灰。

因為SEN唔係太多學校,特別band 1學校,係有派或願意派或老師願意去接受訓練的。既然坦白係會換來拒絕的話,倒不如以後大家不要再在報名、面試時提到這個問題。

:verycold: :verycold: :verycold:

熱血勳章

我地係直資學校面試時要出示手冊,一睇D字好似打風咁,都估到佢係學障生,人家問到,我地亦無必要講大話。

HayBMum 發表於 14-1-21 23:41
簡介會後有家長直接問校長對sen學生有没有支援,校長竟然答學校只有很少老師有接受過訓練,sen 家長要考慮 ...

若學校只有很少老師有接受過SEN訓練,收了也未必好。

塞翁失馬,焉知非福。

假如子女是SEN, 但完全不需學校有特別的配套支援 (教學方法、功課、考試、情緒問題、駐校心理學家), 不講也無妨。

但是,如果你的子女,是需要學校的配套幫助學習、舒解情緒等等,我覺得隱瞞不是好事。 畀你入到去,學校唔識處理,到時麻煩一大籮,還可能令孩子不喜歡上學。

rookiemom  很同意你的講法!  發表於 14-1-22 11:43
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章 王國長老

HayBMum 發表於 14-1-21 23:41
簡介會後有家長直接問校長對sen學生有没有支援,校長竟然答學校只有很少老師有接受過訓練,sen 家長要考慮 ...

想當年我仔去考小學, 某校原本我已經第2年去, form都帶晒, 聽到後段q&a, 我問學校對sen有咩支援, 佢好自豪咁答我: 我地學校個個禮拜都有社工

聽完之後, 我帶份表走左, 決定唔交

試吓咁諗:你去見一份(A)工,你同interviewer講好鍾意呢份工,公司各方面條件都好好,好想入呢間公司,但到最後你揀左另外一份(B)工。点解呢?

會吾會係另一份工更加吸引你/條件更好呢?

其實你点解會覺得因為你講左係SEN而吾收你小朋友呢?

‹ 上一主題|下一主題