用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對聖道XX很不滿
樓主: 楊楊媽
go

對聖道XX很不滿   [複製鏈接]

回覆:對聖道XX很不滿

剛同朋友傾開呢間中學收生問題, 朋友話她朋友女上年申請, 又係小朋友不小心說了自己有專注力不足食藥中, 學校rejected 左, 她另一朋友成續抵話和操行差過, 都收了!
她氣不平打電話去問學校, 學校明確定表示不會收SEN學生!

真係"話之你"有大定小問題, 一律講左SEN都不收!

opclk  唔好咁激動,成句話都打錯晒  發表於 14-1-23 17:38

呢間學校一直被吹噓升呢中,但本人去年所見都是差的一批學生,莫非天意是乖的XX迦南學生唔行街、唔去商場及唔打機?  樓主入唔到此校可算是褔氣大於谷氣。

我反應覺得直資學校支援多..他們應該比津校的呢方面知識更強, 要不然, 為什麼那麼多人去讀直資呢?
還有, 我本身對這校評價都高..我自己仔仔在上年2次入表申請...亦共交了4千留位費...奈何路途遠(要轉2次車才回到學校), 敵不過就近家附近的band 2學校...

如果以上所說的人都是對..那麼他們的重點 (愛) 就變成大話...
根本不是一間充滿愛, 加沒有膽量收只是小小問題sen的學生...大部份可以由小朋友成績表看出, 到底入表申請的學生有專注力問題是多或是少?
根本沒有心和不想優化學校!

2者學生 有專注力問題和沒有專注力問題比較
成績和操行都是有些少專注力問題學生優勝, 點解還會選擇另一邊? 更什是選擇收band 3學生.......

到底是那個人問題? 學校還是家長?

當我上年第一次交表時, 我叫我老公去交...
他回來說有2個金毛飛在學校門口等放學...
一回來已經對我說, 不可以給仔仔去in...
但我還是相信學校...一次又一次呢....

總括現在我仔讀一間津校band 2...不過不失....學校老師可能沒有直資般關愛, 但應該有的都有...起碼老師後來知道我仔有些專注力不足後, 還會多加鼓勵..

中學是讓我們仔女學習成長變大人的地方.....有時太多的關愛可能會拖遲他們的成長!

聽你地咁講完,有點卻步,一心覺得呢間學校基督信仰好好,收到取錄信仲滿心歡喜,唔駛煩大抽獎,而家又要再煩過

回覆 燁燁媽 的帖子

你應該睇番自己曾出過啲post ! 如果你上年講出來,相信可靠性會高啲.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

引用:回覆+燁燁媽+的帖子 你應該睇番自己曾出過

原帖由 sai1031 於 14-01-23 發表
回覆 燁燁媽 的帖子

你應該睇番自己曾出過啲post ! 如果你上年講出來,相信可靠性會高啲. ...
如果我上年睇得通睇得透,就不會浪費了4千幾數留位費加暑假補課錢啦!
自己啲錢多都無地方洗咩?
搵錢好辛苦架!
我今年仲推介了幾個朋友仔女入表,都係reject同得writing list, 成績好加操行好!
:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp::;pppp:

sai1031    發表於 14-1-23 22:45

融合教育唔係愛心就得架,如果學校欠資源同支援 結果係學生受害。可能諗直資多資源會容易做好,但融合開荒唔易做,平機會上星期在南早出了評論,都話基本政府支持不足,學校又被各項政策拖著鼻子走,難聽講,可以做直資換取自由度,既然有選擇,何不取易捨難,放棄融合呢? 要真正融合展關愛,需全港風氣改善,這一刻尚需努力

sai1031  絻對同意!相信現今教育界實在有太多有心無力的情況.  發表於 14-1-23 23:15

回覆 dubbies 的帖子

同意

回覆 燁燁媽 的帖子

//如果我上年睇得通睇得透,就不會浪費了4千幾數留位費加暑假補課錢啦!

今年仲推介了幾個朋友仔女入表???

opclk 發表於 14-1-24 14:06
回覆 燁燁媽 的帖子

因為你係家長,會包容自己孩子,

大家可能對Sen不太了解, Sen可分好多類別:
學習困難
讀寫障礙
專注力不足
過度活躍
資優
聽覺受損
視覺受損
身體弱能
弱智
情緒及行為問題
自閉症
亞氏保加症
溝通困難

而學校最常存有是學習困難, 讀寫障礙 專注力不足, 過度活躍症, 資優生.

當中以專注力不足學生在中學大多不需任何配套及支援, 因為專注力不足服藥與否行為表現亦一樣, 分別在於未服藥可能會不專生上堂或發白日夢等. 而過度活躍症服藥與否分別很大, 服藥前後可以是兩個人及兩種行為. 而學習困難, 讀寫障礙需要用到學校支援如測考加時, 又或放大字體, 又或減少抄寫功課等等.

所以其實學校應該了解清楚學生是屬那類sen而去衡量收生, 並不可一聽到SEN字眼已經拒絕. 其實專注力不足學生是同一般學生行為並無分別, 只是分別在於專注力不足容易分心發白日夢, 但藥物幫助下, 他們可以因為專心了而令成績更理想.

可悲的是香港大部分學校對sen了解缺乏, 以致很多sen受到不公平待遇, 我始終覺得學校對sen帶了有色眼鏡, 亦標籤了學生  

loklok0104 發表於 14-1-24 15:18
可悲的是香港大部分學校對sen了解缺乏, 以致很多sen受到不公平待遇, 我始終覺得學校對sen帶了有色眼鏡, 亦標籤了學生  

更可悲的是從另一角度看,大部分sen 成績都不是太好,願意收留這些學生及花資源的學校,卻被很多帶了有色眼鏡的家長標籤了學校,聖道xx要逃避標籤,當然要狠立心腸。

家長們,可有反省如何帶了有色眼鏡標籤學校。

loklok0104 發表於 14-1-24 15:18
大家可能對Sen不太了解, Sen可分好多類別:
學習困難
讀寫障礙
非常同意...點解小朋友操行拿A, 成績為B1 C - B2 A...點解一聽到是SEN就放款..根本不知道SEN 有分好多不同類別?
唔通學校校長和老師...連去基本理解小朋友是什麼行為....都用意沒有?

太可笑...太膚淺...太無知!

Cello093 發表於 14-1-24 18:04
更可悲的是從另一角度看,大部分sen 成績都不是太好,願意收留這些學生及花資源的學校,卻被很多帶了有色眼 ...
請不要說大部份SEN的成績都不太好....不是每個專注力不足的小朋友都會說出來....自己是有專注力問題
現在一班內, 可能已經有3幾個專注力不足小朋友...但食藥中...比正常小朋友還正常...你是看不出不知道的~

我們一班媽媽就是沒有帶了有色眼鏡去標籤學校. 我們就是知道, 如果自己小朋友在這學校讀書..知道老師的辛苦...可以會有機會給老師給麻煩...在教導自己的小朋友時, 會希望自己小朋友會在別人的身體上想一想....如果你是同學...如果你是老師...你這樣做好不好...對不對...

而不會像一些無理的家長...每樣事情都會給自己仔女優先.....或什麼都是自己對....別人錯...

引用:Quote:loklok0104+發表於+14-1-24+15:18+可

原帖由 Cello093 於 14-01-24 發表
更可悲的是從另一角度看,大部分sen 成績都不是太好,願意收留這些學生及花資源的學校,卻被很多帶了有色眼 ...
無可口非學校為怕被家長標籤,而拒收sen學生,這點可以理解,亦非常可悲,不過不應在面試中得知是Sen還滿腔大愛、熱誠,給家長帶來希望假像,到頭來是虛夢一場,心中更難受

opclk 發表於 14-1-24 14:06
回覆 燁燁媽 的帖子

因為你係家長,會包容自己孩子,
為什麼說----行為好難比較?行為就是用操行來比較....
操行拿A的..小朋友比 操行拿B 或B-的還要差....???

引用:Quote:Cello093+發表於+14-1-24+18:04+更可

原帖由 燁燁媽 於 14-01-24 發表
請不要說大部份SEN的成績都不太好....不是每個專注力不足的小朋友都會說出來....自己是有專注力問題
現在一 ...
對!其實專注力不足在現今學校已好普遍,一班有幾位亦不出奇,只不過其他家長看不出來,這批學生成績大都是好,操行亦好,只是很多學校、家長對此類學生缺乏認識而標籤了他們,真不公平

‹ 上一主題|下一主題