用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對聖道XX很不滿
樓主: 楊楊媽
go

對聖道XX很不滿   [複製鏈接]

其實大家有無諗過現在學校好像表示不收sen既學生,還好過收了之後不理他們,没有資源去配合教育,我眼見朋友囝囝是sen學生,派位去到某學校讀書,日曰見家長,學校又没有配套去照顧該小朋友,進退兩難未仲煩,而學校說好関爱學生唔等同有配套去處理到sen既小朋友

anna59    發表於 14-1-24 18:58

我之前都已經說了...我們這批只是專注力不足的小朋友...他們已經食藥..
從成績和操行上看....根本和一個普通小朋友沒分別...

我不知道我的小孩....需要學校給予什麼支援....什麼配套給我仔女....

再說一次......我們是不需要學校支援和配套.......

回覆:loklok0104 的帖子

多謝你資料,小朋友是上天賜給我們,好與壞我們也會照顧關心及包容,做好父母本份,現在直資學校多數也想提高學校質數,所以對於有Sen學童不公平地拒於門外,也有一些家長沒有接觸過這些小童,也覺得他們是頑童,不能容忍,現在確實多了很多Sen小童,希望政府多些支援,每家長也希望小朋友得到最好教育,如此處不能包容他們,不要免強,找一些校風好政府學校,加油sen家長

opclk  Agree x many many...  發表於 14-1-24 23:29

引用:Quote:原帖由+Cello093+於+14-01-24+發表更

原帖由 loklok0104 於 14-01-24 發表
無可口非學校為怕被家長標籤,而拒收sen學生,這點可以理解,亦非常可悲,不過不應在面試中得知是Sen還滿腔 ...
有同感,希望見到你這一句,變了失望一句

引用:其實大家有無諗過現在學校好像表示不收sen

原帖由 CHOCOLATERAIN 於 14-01-24 發表
其實大家有無諗過現在學校好像表示不收sen既學生,還好過收了之後不理他們,没有資源去配合教育,我眼見朋 ...
我之前都已講過,sen分很多類別,如用你所説套落這批專注力不足學生上是非常不公平,他們絕對不需學校任何配套、支援,和其他學生是一樣。

請大家弄清一點

醒目開學勳章 王國長老

loklok0104 發表於 14-1-24 19:38
我之前都已講過,sen分很多類別,如用你所説套落這批專注力不足學生上是非常不公平,他們絕對不需學校任何 ...

我仔係adhd仔
點解adhd唔需要學校配套支援? 當然需要呀, adhd仔衝動就係特徵, 腦入面無左yes/no制, 會影響上堂秩序同社交, 否則都唔駛食藥啦; 而且專注力弱(先唔好講hyperactive), 做野甩甩漏漏三催四請, 我仔(仲係小學)學校d"專注達人小組", "自理王比賽", "情緒管理小組", 樣樣齊
我聽過有學校, adhd考試測驗有調適tim呀

引用:Quote:loklok0104+發表於+14-1-24+19:38+我

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-24 發表
我仔係adhd仔
點解adhd唔需要學校配套支援? 當然需要呀, adhd仔衝動就係特徵, 腦入面無左yes/no制, 會影響 ...
ADHD 是過度活躍症 (Attention deficit hyperactivity disorder),需要學校支援及配套,容易衝動。而ADD是專注力不足
(Attention Deficit Disorder)不需要學校任何配套及支援,兩者有分別!

王國會長

引用:+本帖最後由+燁燁媽+於+14-1-24+18:43+編輯

原帖由 燁燁媽 於 14-01-24 發表

我之前都已經說了...我們這批只是專注力不足的小朋友...他們 ...
其實係學校問定係你主動講有Sen問題,如果冇需要學校配合支援,實冇必要講。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

同意!學校要有支援和配套,好簡單好似現在比人說我不明白,小朋友食藥就無事,我未就係同裡面既教師一樣,你地咁講先知我唔識野,食藥可解決,當然學校無人懂專注力不足既小朋友是怎麼又點敢收呢?無人想自己小朋友比人標籤,都係想為小朋選间合適既學校,之前我去過荔枝角既基督教崇真簡介會,校長說明自己學校有這類學生,學校有支援和配套,有家長仲話係朋友介紹黎考,小朋友讀得開心揾到適合既學校有配套才有發輝,而這校是1C好適合之前有說過迦南唔收成績好既小朋友,大家為人父母都想小朋友好不是嗎?

引用:Quote:原帖由+燁燁媽+於+14-01-24+發表本帖

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-01-25 發表
其實係學校問定係你主動講有Sen問題,如果冇需要學校配合支援,實冇必要講。

...
現在是討厭面試時, 是小朋友不小心說出來! 根本是無必要講出來!

但學校覺得是反正不理你, 一聽到小朋友講自己是專注力不足, 在食藥中~就已經介定為問題多多需要多配套!

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 同意!學校要

原帖由 CHOCOLATERAIN 於 14-01-25 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

同意!學校要有支援和配套,好簡單好似現在比人說我不明白,小朋友食藥就無事 ...
所以聖道呢間學校咪無知同膚淺囉!

不願意去認識, 有媽咪話呢間學校社工話其實有資源同配套!

算啦! 我無必要再講下去! 我還是將心機留給我對寶貝仔女!
各位家長, 仲想去in 既人你們自己決定!

王國會長

燁燁媽 發表於 14-1-25 09:29
現在是討厭面試時, 是小朋友不小心說出來! 根本是無必要講出來!

但學校覺得是反正不理你, 一聽到小朋 ...
塞翁失馬,焉知非福

引用:Quote:原帖由+Cello093+於+14-01-24+發表更

原帖由 loklok0104 於 14-01-24 發表
無可口非學校為怕被家長標籤,而拒收sen學生,這點可以理解,亦非常可悲,不過不應在面試中得知是Sen還滿腔 ...
好同意。本人都係其中一個被騙者。老師同我地講:「我好鐘意你地的小朋友。到時要加油。」滿懷希望,結果收到地係reject信。

Hamwang 發表於 14-1-26 01:03
好同意。本人都係其中一個被騙者。老師同我地講:「我好鐘意你地的小朋友。到時要加油。」滿懷希望,結果收 ...
你的小朋友是否同是「SEN」的?你地當時有沒有跟老師表明立場?
:verycold: :verycold: :verycold:

簽名被屏蔽

引用:Quote:Hamwang+發表於+14-1-26+01:03+好同

原帖由 ohnono 於 14-01-26 發表
你的小朋友是否同是「SEN」的?你地當時有沒有跟老師表明立場?
老師有問都要老實答。

回覆:對聖道XX很不滿

就呢點我都要贊下啟思校長,好有心同解釋及建議入學后要follow up的安排仲既埸收左阿仔。所以其他媽媽講得好,只要不放棄終會找到一間會欣賞你小朋友的學校。加油!

Sasaalan  恭喜你呀!!  發表於 14-1-27 11:01

引用:就呢點我都要贊下啟思校長,好有心同解釋及

原帖由 Hamwang 於 14-01-26 發表
就呢點我都要贊下啟思校長,好有心同解釋及建議入學后要follow up的安排仲既埸收左阿仔。所以其他媽媽講得 ...
👍

‹ 上一主題|下一主題