用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急急急: 今日交表,點知被學校抽起咗啲 ...
樓主: dawnhu
go

急急急: 今日交表,點知被學校抽起咗啲 [複製鏈接]

dawnhu 發表於 14-1-22 12:12
因為學校張form 跟本無適合位置俾我填我想填的資料呀。

好似中英數常同品行,全部都係一格是不夠位的。   ...

成績, 品行, 班長, 証書等等, 呢一切都應該係成績表有紀錄, 只要有比成績單副本學校便可。

老實講, 見過交表時有家長俾左成寸厚的profolio 學校, 勁誇張。

rainbowcov 發表於 14-1-22 13:52
成績, 品行, 班長, 証書等等, 呢一切都應該係成績表有紀錄, 只要有比成績單副本學校便可。 ...
成績單副本 有交呀,不過無填落張form度啫。

班長係P6的事, P6上學期的成績表要到2月中先派。

dawnhu 發表於 14-1-22 14:04

唔緊要的, 學校必睇成績單副本的。

引用:Quote:YuYuMother+發表於+14-1-22+12:50+唔

原帖由 dawnhu 於 14-01-22 發表
其實點解會出問題係因為家姐現在讀緊同一學校,三年前我都係交一模一樣格式的profile 都全收,所以無諗過今 ...
原來如此。會唔會學校今年改左要求,唔收咁多資料呢?

王國會長

rainbowcov 發表於 14-1-22 14:02
老實講, 見過交表時有家長俾左成寸厚的profolio 學校, 勁誇張。

對住幾百個申請, 你估學校有閒心去睇晒一個成寸厚的profolio 嗎?
所以有學校直接寫明只可塡廿項最有代表性的.

引用:Quote:achan888+發表於+14-1-22+10:57+回覆

原帖由 dawnhu 於 14-01-22 發表
因為學校張form 跟本無適合位置俾我填我想填的資料呀。

好似中英數常同品行,全部都係一格是不夠位的。   ...
通常有位寫 responsibilities/ services 架喎?無的話我會填係Others。通常風紀、'班長等等填係呢d位置。

YuYuMother 發表於 14-1-22 14:11
通常有位寫 responsibilities/ services 架喎?無的話我會填係Others。通常風紀、'班長等等填係呢d位置。

...
有others 呀,但係講成就的,我唔知可以填喺嗰度tim。

回覆:急急急: 今日交表,點知被學校抽起咗啲

我仔以前都交成20頁 copy, 我只係佢張表上填左5-6樣最具代表性既 (學術/ 琴/ 棋/ 畫/ 運動/ 服務  各一),其他覺得有用但冇填係表既都交埋(cert. / 豬肉獎都冇交了), 2間學校都全部收晒。

唔係報直資真係咩都唔洗攪,唔洗 summary.

回覆:杰杰媽媽 的帖子

交左獎項,無咪真係有幫助?

rainbowcov  睇咩獎項啦!  發表於 14-1-24 13:29

Ashleykenneth 發表於 14-1-22 19:50
交左獎項,無咪真係有幫助?
我覺得只係用黎作為同分的幫助, 但如果你強的正是中學課外活動需要既就好有用。

自問當時自己個仔成績普通, 只有多類獎項搭救

回覆:急急急: 今日交表,點知被學校抽起咗啲

醒目開學勳章

rainbowcov 發表於 14-1-22 13:52
成績, 品行, 班長, 証書等等, 呢一切都應該係成績表有紀錄, 只要有比成績單副本學校便可。 ...

我女學校連風紀隊長都唔會顯示係成績表內,仲要下學期尾先有證書,根本係自行階段係無任何證明

dawnhu 發表於 14-1-22 14:04

個書記都抽起晒d獎狀copy, 叫我交成績及佢地既form已ok.
我阿女年年都做班長我都無填, 好彩成績表有show ^-^

如果那些學校真係唔想睇或者唔會睇的,不如索性叫人唔好做、唔好交重好喇!跟本可以好清楚咁,好像叫人不用呈上小學校長的推薦信一樣。

係未我地估計錯誤,只是將portfolio的資料跟申請表上的資料重覆或者將證書副本放在一起!

我聽到協恩簡介會上,副校長叫人如果有作文創作比賽的獲獎文章,可以一併呈上。我諗會唔會係應該交呢d。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題