用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心希望小朋友可以學簡體字
樓主: 执子之手414
go

真心希望小朋友可以學簡體字   [複製鏈接]

回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

點解有人因爲英文簡單而鍾意學英文唔鍾意學中文,大家無太多意見,無叫他們返英國學;但覺得簡體簡單而想學簡體唔想學繁體,大家就叫人返大陸? 甚麼邏輯? 大陸唔好的野要摒弃,但為何要一概而論? 大家鄉下唔系在大陸嗎?誰的祖輩唔系由大陸落來? 唔好将話題扯遠啦!

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+14-01-22+發表那回

如果有機會學繁體而不學會好可惜。如果學識繁體字,以後再運用簡體字去考試,因為有繁體字的基礎,再學簡體字會容易D。考試局已經接受繁,簡兩款字予學生應考。
以我所知,簡體字是從中國書法演變出來的,我們不要說它是殘體,不過有一樣唔好就是將原本文字的意思破壞了,例如「頭髮」及「發明」,簡體都是寫「发」,單是這一點,我也想先讓我的小朋友先學繁體字。

:-) waiwai

在香港,學簡體字都好容易,學生多野寫就自然轉寫簡體。

引用:如果有機會學繁體而不學會好可惜。如果學識

原帖由 wendywaiwai 於 14-01-22 發表
如果有機會學繁體而不學會好可惜。如果學識繁體字,以後再運用簡體字去考試,因為有繁體字的基礎,再學簡體 ...
我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用。中文功課同默書如果可以簡化,多啲時間休息都好啊。同身邊識所有人傾亦都認為簡體方便很多。所以有此想法。

簡化繁體字是好事,歷來文字都不停演進。但簡化都應該有個譜,有原則,不能隨意亂改,完全推翻幾千年的文字體體系,連人地個姓都改埋,例如葉改成叶(從口),其他什麼聖變怪,愛無心等大多不知所謂的改變,網上有大量例子。又不肯改,毒害千年。
要改就終極一點,全用拼音,又容易學,又可跟其他語文看齊。 TONG YI MA?

引用:簡化繁體字是好事,歷來文字都不停演進。但

原帖由 akys 於 14-01-22 發表
簡化繁體字是好事,歷來文字都不停演進。但簡化都應該有個譜,有原則,不能隨意亂改,完全推翻幾千年的文字 ...
Tong yi.

其實文字簡化繁化都係歷史趨勢,如果無變化,我地現在可能寫緊甲骨文。
所以唔應該咁盲目話,大陸用簡體字,簡體字就係衰,香港台灣用繁體字,繁體字就係好。
其實國內用簡體字,唔覺得中文水平比香港台灣差。

而且歷史上來睇,漢字簡化都有很長一段歷史。
蔣介石當年都曾力推簡體字,國民黨敗退台灣之後,抱著敵人(共產黨)贊成的我們就反對,所以無再推行漢字簡化之嘛。
而且近半簡體字古已有之,並非繁體字才代表中華文化。

醒目開學勳章

可能是我老土,因我覺得繁體字很美,所以接受不到小朋友在學校學寫簡體字去代替繁體字。

簡「爱」無心殘不堪:也談簡體
近期中港爭抝鬧哄哄,最近網上廣傳一張圖片,作者只用了一百字,去說明簡體何其殘:
「親(亲)不見,愛(爱)無心,產(产)不生,廠(厂)空空,麵(面)無麥,運( 运)無車,導(导)無道,兒(儿)無首,飛( 飞)單翼,湧(涌)無力;有雲(云)無雨,開關(开关)無門,鄉(乡)里無郎,聖(圣)不能聽也不能說;買(买)成鈎刀下有人頭,輪( 轮)成人下有匕首,進(进)不是越來越佳而往井裏走。只有魔,還是魔。」

記得一位英籍的退休機長朋友,為孫兒學中文一事而煩惱。他問我,到底應該學繁體字還是簡體字。我告訴他,繁體字承接了中國數千年的文字演變,而簡體字則是共產黨為了方便統治而有。他說,怪不得英文將兩者分別譯作「 Traditional」和「 Simplified」了。

我相信,他是少數有此「煩惱」的外國人,這或許與他長期居港有關;對於其他九成九的外國人來說,中文即是簡體中文。強國來了,簡體字早已是國際社會主流的中文字。按維基的資料,全球用繁體中文的人口僅3,000多萬,主要來自台灣和港澳,使用簡體中文的卻有10多億人。

香港算是力守繁體字的少數城市之一。不過,很多受本地家長歡迎的國際學校,也只教簡體字。很難想像,小朋友怎能透過簡體來學會欣賞中文字,如何教他們去理解「 广」和「厂」?
或者,從「國際」角度看:中文只是一种工具,能与13亿人 沟通, 总比只与几千万人 沟通更 强,对吗?
不是的。如果我們只要工具的話,網絡上的火星文也是一種工具。我們要的是語言。幸好,還有很多有心的國際學校家長,願意追補子女的中文教育之不足。

作者蘇菲,有小型飛機師牌的媽媽,拒做直升機家長,讓孩子翱翔。

what a topic

执子之手414 發表於 14-1-22 12:04
我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用。中文功課同默書如果可以簡化,多啲時間休息都好啊。同身 ...

國內所有文史學生, 都要學繁體字, 你不明白為何嗎?

簡體字是將很多字簡化成一個字, 所以, 文史學生要讀古文, 必須要學回繁體字才可以明白不同字的字義。中文字是用形聲構成的文字體, 簡體化以後當然難以追溯其字源及字義了。現在小學生學很多嘢? 係我哋大人安排得多啫。見你對小朋友咁心痛, 應該是初小吧, 咪又得中英數常識四大主科, 我細個時係中英數社自健, 仲多兩科, 咪又係咁做人。想小朋友一開始就學簡體, 對以後學習好文史哲是有很大的負面影響。當然, 你唔鐘意小朋友對文史哲有興趣, 是你自家的事, 我們要悍衛中國古史古文化的學習, 所以要小朋友學好繁體字。

bee918  我細時還有尺牘!  發表於 14-1-22 13:21

引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+12:04+

原帖由 little_yolky 於 14-01-22 發表
國內所有文史學生, 都要學繁體字, 你不明白為何嗎?

簡體字是將很多字簡化成一個字, 所以, 文史學生要讀古 ...
大陸用左簡體甘多年,會對中史哲有興趣的依然會有興趣;香港一路都系用繁體,對中史哲無興趣的依然無興趣。而家一個事實系,香港普遍中文水平落後於大陸,談甚麼捍衛? 我唔覺得寫簡體就系唔捍衛中國文化。可否請解释“鬱”字的来源出處?

执子之手414 發表於 14-1-22 13:12
大陸用左簡體甘多年,會對中史哲有興趣的依然會有興趣;香港一路都系用繁體,對中史哲無興趣的依然無興趣。 ...

我的重點是大陸學文史哲的一批學生, 也是要重頭學習繁體字。即是, 學習古文化古史的學生, 就是要學習繁體字。

至於你對 "鬱" 字的查詢, 抱歉本人並非學習中文, 不敢班門弄斧, 請到圖書館查看《說文解字》。

每一個中文字都是一幅美麗的圖畫. 不先學繁體字而學簡體, 實在是太可惜了.

何況簡體字不難掌握, 去學/用簡體沒問題, 但如先學簡體, 回頭較難學好繁體字.

有些小一生雖然平日學習只接觸繁體字, 但對認知一般香港常見的簡體字並不困難, 如銀行的銀字, 中國的國字.

我認為沒必要要小學生專門去學簡體字.

我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用

Xxxx

香港人用了繁體咁多年,為何現在才非改簡體不可?

以此邏輯,香港應會面以英文為第一語言學習。

英國人也不會因為美國英文串字短D,而要嚷着要學美語,係未?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章 王國長老

我覺得學多樣野, 無妨, 但正路黎講, 學中文應該要學繁體, 始終個字原本就係咁寫
識當然好呀, 我仔P4, 睇簡體書又得, 睇繁體書又得, 寫我就接受唔到, 除非係要同內地人溝通, 或者學樓上講, 為考試一次性咁做, 迫不得己, 否則無啦啦寫簡體字, 我覺得唔妥

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-1-22+13:2

原帖由 little_yolky 於 14-01-22 發表
我的重點是,鍾意研究古史,寫毛筆字當然要學繁體。但這方面的專家毕竟是少數人。大陸很多領域的專家亦都寫繁體,普通老百姓亦識睇繁體。我問你“鬱”的出處是想話就算學繁體的人也唔識解释所有字,相反,學簡體的人亦唔系唔知漢字的出處。

执子之手414 發表於 14-1-22 13:33
我的重點是,鍾意研究古史,寫毛筆字當然要學繁體。但這方面的專家毕竟是少數人。大陸很多領域的專家亦都寫 ...

1. 寫毛筆字不一定學繁體, 有草書。
2. 大陸一般百姓不一定識繁體, 因為中學無教, 而大陸的大學入讀率唔係咁高。

唔好咁心痛小朋友學習啦, 寫多兩個字對佢哋係意志0既磨練。我細個時唔識咩簡體字, 但對於學寫字最反感係幼稚園學寫自己名時, 因為我名字合共有45劃, 我忍唔住問爸爸 "點解要幫我改個名咁難寫"。後來, 我老公的姓氏也是好多劃, 所以改了小朋友的名字有個 "一" 字, 希望佢哋學寫名時無咁痛苦。

引用:我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都

原帖由 shadeslayer 於 14-01-22 發表
我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用

Xxxx
英國人唔學美式串法,因爲她們是唔同國家。

‹ 上一主題|下一主題