用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑vs福小
go

培僑vs福小 [複製鏈接]

喜歡培僑的小學,但DSE成績福建又比較好, 如地點不是問題,因兩間都會搬屋, 請問大家有何意見, 謝謝賜教

1    0    0    0

福小,中學banding高d 。

回覆:培僑vs福小

培僑十二年後有升值潛能嗎?

vincher  yes  發表於 14-1-31 18:23

wai406 發表於 14-1-28 08:57
培僑十二年後有升值潛能嗎?
你咁問法, 似乎你心儀培僑多D.

唔好太介意別人睇法啦, 12年, 好多野可以變, 揀間你唔會後悔啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都想知,因為兩問頗接近,比較有意思!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

如果近似,就揀地點。和交通。

Pls also concern the no of student in a class for both school!

wai406 發表於 14-1-27 18:14
喜歡培僑的小學,但DSE成績福建又比較好, 如地點不是問題,因兩間都會搬屋, 請問大家有何意見, 謝謝賜教:funn ...

福小

其實兩間中學的open day 及開放曰我都有去埋, 感覺福建較傳統, 而培僑中小學衔接比較好, 其實真得prefer培僑多D, 但DSE成績確係福建好, 怕揀錯對唔住阿囡

回覆 wai406 的帖子

除了學校, 最最重要的是家教!!! 我個人不喜歡谷的學校, 但自己會與女兒多看書, 及為她們找些適合的學習活動. 共勉之!

引用:回覆+wai406+的帖子 除了學校,+最最重要的

原帖由 joyjoyparent 於 14-01-31 發表

除了學校, 最最重要的是家教!!! 我個人不喜歡谷的學校, 但自己會與女兒多看書, 及為她 ...
好同意,現今教育,家庭配合都好重要。

現階段,福中成织好D……
但培价正改革中,潛力不俗!
当然十多年後的嘢,谁知!
若不是相差太遠,讀吾讀到,
睇自己子女能力……
讀到書,根本自己在前面的%,
不用憂慮太多!

如果可以選擇近屋企既學校。我家與學校十分近,所以可以7點才起身食早餐。我應識很多朋友小朋友7點前巳經要出門返學……

personally I prefer 培僑, cos from the feeling of a parent I know of the other choice, their culture is quite competitive with strong emphasis on class ranking, points etc, you know priority goes to the elite...which I don't like. Growing back to back with less pressure is better to me.  

joyjoyparent 發表於 14-1-31 00:35

除了學校, 最最重要的是家教!!! 我個人不喜歡谷的學校, 但自己會與女兒多看書, 及為她 ...
絕對讚成。

經過細仔今年考小一,我已經放手,由著重邊間學校好,改變了集中在自己如何教。

無論一線或二線學校,自己個仔開唔開心,同能夠銜接才是要點。

就算人地講到幾好,自己個個唔啱讀都係晒氣。

所以雖然現在未有定案,我都唔會太"上心",集中幫助阿囝繼續喜歡學習,開心平衡地過生活,預備上小學需要的自理和心態上獨立。

到頭來,去邊間都會比較易。

當然有些過唔到自己的學校,就算是直資,by elimination,我都唔考慮,寧願讀津校。

因為同學家長的態度,學校氣氛都會影響自己。

福小

引用:喜歡培僑的小學,但DSE成績福建又比較好,+如

原帖由 wai406 於 14-01-27 發表
喜歡培僑的小學,但DSE成績福建又比較好, 如地點不是問題,因兩間都會搬屋, 請問大家有何意見, 謝謝賜教:funn ...
請問福小是?

引用:Quote:原帖由+wai406+於+14-01-27+發表喜歡

原帖由 tinnor 於 14-02-03 發表
請問福小是?
福小是福建中學附屬學校, 位於油塘

回覆 Valy 的帖子

‹ 上一主題|下一主題