用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 去廁所問題
go

去廁所問題 [複製鏈接]

我個仔之前被老師投訴,佢成日上課要去廁所,要我帶佢去看醫生!我當然無啦!因為我平日在家,根本唔覺得佢有問題!最近阿仔好可憐咁同我講,老師唔比佢去廁所,真係好急都唔比佢去,由其是星期二的午餐後的功課堂,12:00-12:40食飯時間,飯前可以去,飯後不可以去洗手間,便要上功課堂,要到14:05才可以有小息。
我是否應該打電話去問吓老師?因為阿仔特別指明是星期二的某位老師,而且他說佢有比其他同學仔去!淨係唔比佢去!喊哂咁,令我心煩了!但又怕找老師,令件事更糟!例如印象不好,令老師更針對小朋友。

1    0    0    0

回覆:cleokiko 的帖子

為自己兒子爭取去厠所權利,問一下老師並不存在會被標韱。問下接受的話,就由加媽媽囗中解釋給他知道,可能雙方會有改善!要問。

如果飯前去左厠所,應該無甘快急。

你小朋友就讀的學校是傳统定開明,那位老師style 怎樣?吾系吾贊成為小朋友争取合理安排,但要小心d處理。

引用:如果飯前去左厠所,應該無甘快急。你小朋友

原帖由 Jane1983 於 14-02-11 發表
如果飯前去左厠所,應該無甘快急。

你小朋友就讀的學校是傳统定開明,那位老師style 怎樣?吾系吾贊成為小 ...
同意。

我唔會立即問老師,反而會提醒囝囝午飯之前先去一次洗手間,咁應該無咁快再要去多一次。

你有無問過囝囝係咪真係成日去洗手間?要明白小朋友係屋企同學校好多時唔一樣。如果問清楚唔係,而問題持續發生,咁先聯絡老師傾傾啦。

Jane1983    發表於 14-2-11 11:00

食物及心理因素也會影響如廁需要,本人經常上大陸,要坐45分鐘至個多小時的車程,大部分時間只要不喝水便沒有如廁需要。但總有些時間,可能因為心情稍稍緊張,就算上車前已如廁;也試過在不到30分鐘便又有需要,真的不知何解?

講真,一般人都是飯後才有如廁需要,無可能唔畀人飯後如廁!很無理!

如廁是基本人權,那老師的做法絕對有問題,尤其是針對性不允許某人如廁!投訴那老師也不為過!我是制服團隊導師,也遇過一些小朋友不善管理飲水如廁,在一般情況下都容許佢地去。只會在時間很不足的情況下才會不允隊員如廁飲水,但通常在30分鐘內便有小息,容許隊員處理!更絕不可能允許一個去,禁止另一個!我懷疑此舉違反平等機會/人權條例。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

據香港法例第298A章第37條,"體罰"(corporal punishment) 一詞包括打、摑、搖,或蓄意施加任何形式的肉體痛楚作為懲罰。如果能證明忍尿的不適感覺是肉體痛楚或忍尿會引致肉體痛楚,那麼該老師就等同體罰,即犯法。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

以前系EK都有"比吾比小朋友上堂去厠所”,有過非常激烈的討論,最後反晒面收場。

上厠所,系生理需要,但可吾可以在生理和守規中嘗試找個平衡?和考師理論,見過有越講越over的case,就怕小朋友以后在學校,難做人。

喺屋企靜靜雞time下阿仔幾耐去一次toilet(飲完水後)。可能掛住玩,午飯前無去到,上堂先黎急都唔定。

(真實個案)曾經有個同學仔都是經常去廁所,後來看醫生,醫生說是因為包皮過長,做完手術就無尼個問題(不喜勿插)

回覆:去廁所問題

我母親曾是小學教師,她有另類觀點。她說唔信個小朋友好急而唔比佢去,陣間賴左仲麻煩搵黎搞。她說小朋友要去多次米去飽佢囉,聽唔到書或聽漏書是小朋友自己蝕底。哈哈!

hadwinboy 發表於 14-2-11 21:19
我母親曾是小學教師,她有另類觀點。她說唔信個小朋友好急而唔比佢去,陣間賴左仲麻煩搵黎搞。她說小朋友要 ...

但係咪好急只有小朋友自己知道, 有小朋友唔好彩肚仔唔舒服, 老師唔俾去廁所, 癩咗大大
唉, 咁就一世, 成世俾同學仔笑。所以, 我囡囡小一入學前我就同佢講, 要小息去廁所, 但如果上堂肚仔唔舒服, 真係好急, 老師唔俾去, 就唔好理佢, 自己衝去廁所, 老師如果要罰, 萬大事有阿媽同你出頭, 癩咗就真係醜死鬼。

Jane1983  同意,肚痛同普通急尿,吾能夠相提并論  發表於 14-2-12 20:46

我個仔之前被老師投訴,佢成日上課要去廁所,要我帶佢去看醫生!

投訴既老師淨係星期二某老師? 咁星期一、三、四、五你仔在校既如廁時間及頻率係點?

回覆 hadwinboy 的帖子

醒目!

我小時很頑皮,試過被阿媽罰跪地主時內急,問阿媽又唔畀去,情急下就地解決(其實係刻意),問你死未!!而家諗番都覺得自己衰,不過都會咁做。

回覆 babycancan 的帖子

我想應該因為包皮長,而小朋友又清潔得不好,引致藏菌,被感染致尿道炎,便要頻繁地如廁。

回覆:去廁所問題

我已教了佢小息記住去廁所,小息完之前也去多次!每天也提他要在適當時間第一時間去廁所。
至於星期二問題,那天,午飯後,功課堂前,他的班主任讓他去了廁所。
不過講真,功課堂那位中文老師,我估她為人確實有問題!見她改功課就知道了!可以我個仔寫錯字也看不到,你們也知道現在的中文字和我們以前有出入啦!佢可以寫詞語時照Click,到默書時先話那些點橫直鈎有問題!個(害)字,真係…,我們以前也不是棟穿落去個口字,是嗎?
而且只是一班小一的小朋友也會對她議論紛紛。
英文老師就非常嚴格,字母寫得唔靚也要改,例如S W 這些,例如大階寫得細了些,細階寫得大小小,都圈錯。

‹ 上一主題|下一主題