用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位後,應否繼續keep住學鋼琴呢?
go

升中派位後,應否繼續keep住學鋼琴呢? [複製鏈接]

0    0    0    0

goodboy1 發表於 14-2-14 23:39
學鋼琴,期期交學费都要千千聲,真係幾昂貴。現在才五級階段,都仲有幾年要學。到升中派位後,仲應唔應该繼 ...
撇開學費的問題先,可能到中學階段,同學單是參與學校的課外活動都已分身不暇。可以待開學後再跟小朋友商量都未遲。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 goodboy1 的帖子

我認為如經濟不是主要因素,那就該問你的孩子有否興趣學此樂器,至於是否有實際好處(如升學等)並不是重點。

其實學樂器怎會沒有用? 只不過真是可以很昂貴的!

goodboy1 發表於 14-2-15 00:07
師兄,我一直在考慮這問題。由於小學必須要有一體一藝,加上學鋼琴有助小童記憶力,亦對升中有少許幫助。不 ...

不如從興趣方面去考慮。上到中學,整個學習生活可以是來個翻天覆地,如果同學較文靜的還可以繼續學下去,如果同學是外向型,單是學校的活動已經填滿了他的課餘時間,還要兼顧學業。
如果以五級來說,都仍算是一個初級的階段,距離八級或甚至演奏級都還有一段距離,而且難度又越來越高,日後仍要花上不少時間和精神。坦白說,同學一到了中三又要為選科而爭取成績,又要為日後高中作準備。到高中又實得兩年多二、三個月就已經要準備考文憑試了,時間好似過得好快。我寧願暫時放低,在有需要或興趣時再繼續,中一都係留返黎盡情享受下那些學校的生活好過!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:回覆+goodboy1+的帖子 我認為如經濟不是主

原帖由 MCLIAN 於 14-02-15 發表
回覆 goodboy1 的帖子

我認為如經濟不是主要因素,那就該問你的孩子有否興趣學此樂器,至於是否有實際好處 ...

同意,最緊要睇下子女係咪有興趣。

上到中學會好忙,忙學業,發展其他興趣,交朋友。如果小朋友真係鍾意音樂,幾忙都會安排到時間學同練習。如果再無興趣,迫都無用。

以彈琴為例,小女升中後仍然繼續。當初都擔心兼顧唔到,因除左升中要適應,佢又心多多想試其他活動。同老師商量後改變上課形式,等佢多d時間練習。佢無考琴試壓力,純粹想繼續學享受音樂,難得佢想繼續我當然會支持佢啦。

bb_2001  絕對同意。鋼琴一停下來,手指會硬,懶開會懶,以前的心機會白癈。但沒有考試,比賽等壓力,那種火熱興趣會否慢慢消失?  發表於 14-2-15 09:56

醒目開學勳章

回覆:升中派位後,應否繼續keep住學鋼琴呢?

我女小學有學ballet,flute,琴

ballet一星期三堂,flute同琴一星期一堂

到中一,學埋日文

以前小學返半日,佢好輕鬆,學甘多野,學校功課又小,還可以好多時間去看書同同細佬玩

中一,開頭佢好不慣,因為太多課外活動,星期六又要一早返學學日文,一去無半日,最後佢同意cut flute

ballet 在中二考完八級就cut

至於琴,中二果年考完八級,我提議cut, 因為演奏級成700元一堂,又無時間練琴,八級考試時看佢,又不練琴,每個星期燒銀紙

佢堅持左一年,最後中三cut埋

未試過就不好甘快放棄,同個女商量好,我叫個女cut時佢不肯我都有佢,不想佢將來怨失話無考演奏級都是因為我

雖然我覺得可惜,晒左一年時間去預備考試,但無辦法

依家中四乜都無學

bb_2001  絕對同意。鋼琴一停下來,手指會硬,懶開會懶,以前的心機會白癈。但沒有考試,比賽等壓力,那種火熱興趣會否慢慢消失?  發表於 半小時前

所以我話要睇小朋友興趣,真心鍾意音樂,做完功課或假期都會彈琴輕鬆下。考試比賽時常彈住同一首歌,其實幾悶架……

至於無考試壓力因為已完成一個階段,我比囡囡自己決定繼續與否,始終學琴既係佢。佢鍾意彈琴所以繼續學落去,如果遲d想繼續考上去我都無異議,佢自己安排到時間便可。

回覆:升中派位後,應否繼續keep住學鋼琴呢?

子女願意繼續,我會支持。要叫要勞氣,停咗佢算了

YuYuMother    發表於 14-2-15 12:31

回覆:goodboy1 的帖子

我覺得其實學鋼琴對升中真系冇乜幫助,所以一早就已經由呀仔自己選擇。佢堅持升中後繼續學同考試,覺得系8級先叫完成一件事咁話。平時除左彈古典同考试果類之外,佢自己上網揾啲流行曲嘅譜,例如那些年,天梯又或者phantom of the opera 之類黎彈,都幾enjoy,所以就由佢學囉。

Thanks
Mo-ma

引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-2-14+23:40+編

原帖由 goodboy1 於 14-02-14 發表

學鋼琴,期期交學费都要千千聲,真係幾昂貴。現在才五級階 ...
如果小朋友有興趣學,又應付到學業,唔使刻意去停,上到中學小朋友自己會judge㗎啦,家長冇得幫佢揸主意。

YuYuMother    發表於 14-2-15 12:31

醒目開學勳章

引用:Quote:bb_2001+ 絕對同意。鋼琴一停下來,

原帖由 YuYuMother 於 14-02-15 發表
所以我話要睇小朋友興趣,真心鍾意音樂,做完功課或假期都會彈琴輕鬆下。考試比賽時常彈住同一首歌,其實 ...
我女最初考完八級,我有提議過一停,一係繼續學但不考試,但老師想佢去考,一路練考試歌,亦有彈其他歌,過左一年之後,佢認真的話要停,even不去考試都話要停,因為真係無甘多時間,之前考八級同學演奏級的時候,已經是無練琴,依家是,每星期去上一堂的時間都無,依家係偶然放長假,會聽到琴聲

其實點解要問我地意見?應該問番阿仔有幾想學。他有興趣就支持,無興趣就cut。我最反對貼錢買難受,拉牛上樹,自己又勞氣。如他有心學,就覺得錢用得其所,否則喺浪費。

王國會長

引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-2-14+23:40+編

原帖由 goodboy1 於 14-02-14 發表

學鋼琴,期期交學费都要千千聲,真係幾昂貴。現在才五級階 ...
當初為何要學琴?只為升中?

ohnono 發表於 14-2-15 00:30
不如從興趣方面去考慮。上到中學,整個學習生活可以是來個翻天覆地,如果同學較文靜的還可以繼續學下去, ...
我女P5考完grade5(flute)就到F1先考G7,F3開學先考G8,時間安排得OK,仲年年一定要(她自己)參加音樂節添。只要喺個學生有心,其實無話唔得既。所以我覺得學乜都要個學既自己想,唔喺家長想(或者唔想)。

YuYuMother  同意,參加音樂節幾好。  發表於 14-2-15 12:38

醒目開學勳章 王國長老

同意樓上, 如果只為升中, 小朋友又無興趣, 或者要坐低傾傾
講真, 小6有5級, 算學得慢, 咁學法預左係燒銀紙(絕無貶意, 我女都係咁上下), 如果你想keep住為興趣, 好似我咁, 都會繼續比下賽間中考下試, 繼續好了
女女中2, 岩岩考完樂理, 講真時間上都幾吃力(又要夾時間上堂又要溫extra野), 反而一年一次校際佢就ok, 大把時間學

CrabPincers 發表於 14-2-15 12:12
我女最初考完八級,我有提議過一停,一係繼續學但不考試,但老師想佢去考,一路練考試歌,亦有彈其他歌,過 ...

如果真係好忙無時間就算啦,將來有時間又想再學先繼續囉。

老師又無要佢繼續考試,因為佢知我女唔係鍾意考琴試既人,長時間彈幾首會嫌悶。我地都無一星期上一堂架,而家轉左形式大家都輕鬆d.....

Charlotte_mom 發表於 14-2-15 12:36
同意樓上, 如果只為升中, 小朋友又無興趣, 或者要坐低傾傾
講真, 小6有5級, 算學得慢, 咁學法預左係燒銀紙( ...
我一開始學就同老師溝通好,唔急住幾時考曬8級。我話唔一定要P6前考曬,慢慢學,學到你認為她幾時適合考咩級數,你就同她報啦。大家舒服,步伐幾好。阿女仲玩緊兩個樂團,就算唔再考dip,都可以keep住吹笛。

‹ 上一主題|下一主題