用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英數差⋯⋯怎樣辦?
go

英數差⋯⋯怎樣辦? [複製鏈接]

小兒小四數學理解較差,每次份卷文字題永遠都是錯的,請問BK媽媽,邊度有冇私人尊科補數介紹??

0    0    0    0
K & J

回覆:KKJ 的帖子

英文成績呢?能否用中文理解左先?我囡小四,英數,文字題沒問題,衰在計錯數,運算差。文字題,她不會做,我要她细心慢慢讀題目,她心靜就click到,若再不明,我再解釋,舉例。外出很少有補英數,找私人老師專注教好些,最好當然是自己跟。

回覆:clly 的帖子

please pm. thanks

回覆:英數差⋯⋯怎樣辦?

引用:小兒小四數學理解較差,每次份卷文字題永遠

原帖由 KKJ 於 14-02-18 發表
小兒小四數學理解較差,每次份卷文字題永遠都是錯的,請問BK媽媽,邊度有冇私人尊科補數介紹??

...
數研有英數

數研好嗎? 我女又喺數學好差(中文數), 每天已經安排放學後去補習社, 但情況都冇改善

我女喺好鐘意做功課的, 佢會自己安排時間在我放工前完成, 所以我現在考慮應否取消每天的補習, 改為專注補數學

數研有英數,但1對4,都是單對單好,如粗心大意就最難攪,要自己做notes,想小朋友好要佢有興趣果科,果果用*讚*方法,做錯都讚,耐心解釋,錯處,如第一次得45分,下次有55分都要每次有10分進步算好叻,65,75,85,95...

‹ 上一主題|下一主題