用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友類型與揀校
樓主: HowHowHow
go

小朋友類型與揀校 [複製鏈接]

naughtybj 發表於 14-3-5 19:39
如果自信女強人型,要話事及性格主動就女拔;如果專注力強,刻苦耐勞就德望;如果性格活潑好動又喜歡運動就 ...
我女係自信、要話事及性格主動的女孩子,再加上好勝心強,比賽時一定盡力爭勝,這正是別人形容的DG性格。但考小一時心想:雖然我女擁有別人形容的DG性格,但是要入DG真是妙想天開!誰不知真的被選取了!
所以我覺得DGJS真的喜歡這類女孩子!
因我女兒只是有別人形容DG女性格的特點,沒有特異功能,沒有cert,更只是細女一名。

回覆:小朋友類型與揀校

大致上附合,不過個人認為緣分與運氣於小一interview 中也很重要,入到final round 嘅,差異可能好細,個個實力都有返咁上下。有人比喻小孩子做一粒種子,學校是土壤,幸運地能在先天環境好嘅土壤生長,固然可喜,但土壤差D嘅也不是沒有機會長不出好果子。其實塊塊田都有人爭,爭到都要自己耕,漫漫長路,一分耕耘,一分收獲,大家努力呀!

我個仔係吹水八掛型 ...

蔡繼有, 學費好貴啊

引用:如果自信女強人型,要話事及性格主動就女拔

原帖由 naughtybj 於 14-03-05 發表
如果自信女強人型,要話事及性格主動就女拔;如果專注力強,刻苦耐勞就德望;如果性格活潑好動又喜歡運動就 ...
Haha, 瑪利諾不是要抽的嗎?最後果句係咪要改做,如果條命好的就瑪利諾

palmchristy  可以考插班成為後天溫馴靚女.  發表於 14-3-6 17:37

引用:如果你個仔好打得,+就考恒宇人龍拳啦!

原帖由 lauwingtai 於 14-02-25 發表
如果你個仔好打得, 就考恒宇人龍拳啦!

笑死我

回覆:naughtybj 的帖子

又講得對。
兒甥文靜,專注力強又勤力,幼稚園已經讀根德園,小學讀德望。

‹ 上一主題|下一主題