用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 2014-2015 cky小一家長揮手區
go

2014-2015 cky小一家長揮手區 [複製鏈接]

回覆 botbot 的帖子

Cky 家長唔太活躍於 EK。等開咗學後再開個電話群組!到時你就會感受到呢個大家庭嘅溫暖

回覆 tumtum 的帖子

You will get all the necessary info in June!

3 月22日係今年 Open Day. 有學生表演,有攤位遊戲,10:00-17:00。係一個好機會對學校加深了解!

我大仔當年唔係讀英普幼稚園,所以一年級嘅時候都有一星期去外邊補一次,但係升到二年班嘅時候已經停咗!因為佢哋日日都要講,我覺得冇需要再出去補!依家睇番轉頭,其實都覺得冇咁嘅需要,因為小朋友嘅language pick up 得好快!但係因為我自己一啲都唔識普通話,所以當年先有咁既安排!

Cky 有一個 policy 叫 ECECE, 即星期一、三、五在校要用英語交談。二、四就用中文。小一時,中文即係用廣東話。小二開始就要用普通話。除此之外,每日都有中文堂。由小二起,係普教中,所以日日都有機會講普通話!小朋友好易 pick up!

回覆 LL222 的帖子

相信呢兩、三個星期大家應該會收到信,要晌大抽獎前後交大訂,到時亦會有管弦樂介紹,方便大家揀樂器!另外亦可訂校服,校車資料都會到時俾大家!

係學生/家長揀!不過,如果你㨂咗D好熱門嘅樂器 eg 小提琴,有可能會被 assign 另一種樂器!老師亦會考慮小朋友嘅體形嚟 assign 樂器!其實8 成以上都會派到心儀選擇!

管弦樂團入面嘅大部分樂器都有,有弦樂、木管樂、銅管樂都有,不過冇鋼琴。交大訂果日會有學生表演,到時會有樂器介紹!唔使擔心!至於學校嘅 admin, 真係有好大進步空間,可能大家係時候要適應一下

回覆 ngokwan 的帖子

學校唔會咁早通知幾時有 orientation,不過通常都會晌䦕學前嗰個星期六上午!

學校 website 出咗,5月31日 10-12:30 會有 Parents Seminar and student school experience!  嗰日應該要交大訂,可以訂校服,有校車 info, 應該會有樂器介紹!
過去幾年開學前都要 meet 多次 做 orientation, 因為到時先會齊腳,分埋班,班主任會交代要為小朋友準備D乜!係有些少趕,但係 manage 到㗎!
游泳堂通常係9月尾、10月頭開始,為期4 星期!係時候 train 小朋友自己沖涼同執嘢!不過到時會有義工家長幫手,唔使太擔心!

仲要交租書費俾出版社同學樂器費! Cky 係圖書教學,中英書都係同出版社租!應該大概係咁多,帶多幾張以免寫錯!其實呢個星期應該會收到信,入面會有各種 form 同 info, 照住做就OK啦!另外,游泳課係常規課,一年兩次,通常9月尾、10月頭一次,3月尾一次,每次4星期,所有人都要上。其實好多小朋友都唔識游水,近池邊嗰兩條 lane 嘅池底有個台,佢哋可以企到,再加上有浮板,所以唔會有問題㗎!

回覆 calbee6 的帖子

個池係暖水池,夏天通常唔使著保暖衣!冬天就可能要!其實到時老師會有好清晰嘅指引,唔使帶太多嘢嘅,因為學校係唔俾沖涼㗎,只可以用清水冲身,亦都冇風筒吹頭,所以帶D好 basic 嘅嘢已足夠!

回覆 ngokwan 的帖子

只有家長出席而小朋友去唔到應該問題不大,不過最好都係問l吓學校好D!

回覆 babybeck 的帖子

唔使擔心!小朋友一定訂到飯!

回覆 alfjen 的帖子

Don't worry!  We didn't get anything either!  

咁你要開始訓練自己!以後陸續有來!其實大家真係唔使擔心,應該最遲下星期會收信通知月尾有 orientation!  信入面仲會有飯單俾大家揀! Orientation Day 果日交番俾班主任!
年年都係咁安排都冇問題,放心啦!小朋友大個仔、大個女啦!可以慢慢放手,交俾學校啦!

真係冇乜印象返學頭幾日會放早!我問過其他媽咪都話應該係返全日!

就算將來有D日子會早放,大部分時間都會有校巴接送,唔需要家長另作安排!

Cky admin 真係有好大改善空間!好多時候都會較遲通知家長!我哋久經訓練,已經習慣!依家係時候大家要開始習慣一下!開學後,可以問吓有經驗嘅家長有D乜日子要準備請假出度學校活動!其實學校嘅 e-circular 同 e-calendar 都做得唔錯,家長可以用佢哋做好 planning!  

今日收到通吿,9月1號會13:15  放學!晌學校食午飯之後放學!有校巴接送!大家可以放心!
‹ 上一主題|下一主題