用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新聞透視:「不快樂童年」
樓主: jswailam928
go

新聞透視:「不快樂童年」   [複製鏈接]

回覆 catcatma 的帖子

係呀, 我女一年級時, 數學老師已時不時要佢地做心算, 我女次次都零分, 我當然明白原因何在喇, 我女來自快快 樂樂幼稚園丫嘛, 我女都有唔開心, 我話數學心算零分唔緊要喇....測驗考試識咪得囉....到而家二年級, 數學老師又話計數唔準數手指, 我心諗有無咁變態....數學係logic既訓練, .....佢明白點去計才是最重要....講真遲d 升中已可以用計數機....我跟阿女話: 唔俾用手指就, 就在卷上畫十條線自己數.......
我當然明白數學老師要揀人去奧數丫嘛......咁你咪唔好揀我個女,......我睇重我女既語文發展多過數學. 語文發展一定要比數學先.  我更欣賞阿女鐘意睇書既習慣, 每次睇書, 佢就會講俾我地知當中既內容, 跟我地分享.....

老師咁樣去製做學生失敗既感覺有咩謂丫.... 計我話, 做家長最緊要知道自己想要咩野同自己小朋友的進度.....唔好下下比較......

(後記: 阿女數學考試都有8x-9x分架, 心算---->無謂野喇)

little_yolky  我當年會考數學都有C, 到依家計數都係數緊手指。  發表於 14-3-7 12:01

請問節目中第一個小朋友就讀那間小學?
小一要串a household fire extinguisher!

yuenkw  通常英小的 GS 都有教。  發表於 14-3-25 19:50

非常同意, 家長的心態其實最影響小朋友,家長發揮小朋友強項好緊要,千祈唔好勉強.
Twins 媽咪

回覆:新聞透視:「不快樂童年」

佢好似話係喺九龍塘,又見紅磚牆,唔知係唔係聖X望。有錯請指正。

fc926  I guess so too.  發表於 14-3-7 11:33

引用:+本帖最後由+julie123+於+14-3-7+10:11+編

原帖由 julie123 於 14-03-07 發表

有d神校係咁巅的!

其實都唔明,點今時今日仲有家長安排小朋友學埋d西班牙、法文、俄文等語言。等佢哋大個有用先學喇。

其實,家長期望會不知不覺比小朋友知而形成壓力。好能冇逼,但話俾小朋友知100分有幾好、幾勁、有𡘾等,都會令小朋友會想攞100分,攞唔到失望。第一個家長話見小朋友咁唔開心,有d「尺」。我唔係佢家長見到都唔止有d尺,係好肉尺!何苦!

nmy1024 發表於 14-3-7 09:56
回覆 catcatma 的帖子

係呀, 我女一年級時, 數學老師已時不時要佢地做心算, 我女次次都零分, 我當 ...

我女喜歡看書, 中英文水平尚算不錯. 但到呈分試時, 才發現數學是定生死的一科.

因為語文方面的優勢, 不少同學中英文和我囡相差10分左右. 但數學一科可以被拋離超過20分, 令辛辛苦苦建立的優勢付諸流水.

回想在一至四年級, 女的數學一直在90分左右. 但由於太倚賴直式, 不多用心算, 結果是缺乏數感. 到高小階段數學成績插水式下跌.  幸好在考呈三的一次, 才尋回自信. 呈分因為數學科問題真是令人一額汗.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

MyTV 幾時有得睇?找不到

大家分享下   http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D7

julie123 發表於 14-3-7 10:09
小一要串a household fire extinguisher!
個間係英小, 個字household fire extinguisher係出自本常識科學書,
小一學滅火筒, 其實算正常, 只係用英文字覺得難. 如果個學生係鬼仔, 可能唔覺難.

引用:Quote:原帖由+julie123+於+14-03-07+發表本

原帖由 魚王 於 14-03-07 發表
有d神校係咁巅的!
真心問,果間是神校嗎?我不太認識是津校?

回覆 fc926 的帖子

個household fire extinguisher真係嚇親我.....係某p字常識教科書....幸好我女讀中文版, 否則讀常識變左讀英文咁....失哂意義.....最令我心up係小朋友覺得100分是正常.....其實一路讀上去, 就唔會再有100分架喇.....人生又點會有100分丫.....
要教小朋友接受自己不完美, 只要求盡左力, 做好左本份.....

例如阿女test和exam前都會做多少少練習, 溫好書, 要佢做好本份, 至於出來既成績.....也就接受......下一次又再黎過囉.....

人生何嘗唔係咁.....?所以都係要取決父母既態度.....

回覆 nmy1024 的帖子

請問那裡可看重播 ?

醒目開學勳章

引用:回覆+nmy1024+的帖子 請問那裡可看重播+?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

引用:回覆+nmy1024+的帖子 請問那裡可看重播+?

簽名被屏蔽

引用:在龍校小學不好過,有被迫退學壓力。 好似

原帖由 AHGU 於 14-03-05 發表
在龍校小學不好過,有被迫退學壓力。
好似英華的陳校長對家長說:「成績差要留級,留級都唔得,你識做啦!」 ...
想更正一下,英華小學的校長是林校長,不是姓陳的。學校對有特別需要的同學(例如讀寫障礙)會特別照顧,不會輕言勸退。再者學生要升上書院只要所有主科合格和品格良好便可以,個人認為非常合理。

回覆:ha8mo 的帖子

片中的angus 仔好慘

新聞透視所說是普遍問題嗎?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題