用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建和顏寶鈴也收, 求助
樓主: yovin
go

福建和顏寶鈴也收, 求助 [複製鏈接]

回覆:ElizaSit 的帖子

non chinese student 成绩好的一批比较喜歡顏或去國際学校,顏的法文上堂模式和小学差不多,学返繁体中文,升上去可選IB。

TINGMUM 發表於 14-3-13 16:24
non chinese student 成绩好的一批比较喜歡顏或去國際学校,顏的法文上堂模式和小学差不多,学返繁体中文, ...

顏有"日文"學嗎? 我女好喜歡日本歌.
你的小朋友依家讀緊陳守仁?

回覆 ElizaSit 的帖子

1. 不清楚是否有曰文学,相信会有法文興趣班。2. 是

同我仔一樣

ElizaSit  你仔都鐘意日文歌?  發表於 14-3-13 17:13

回覆:PaPa 的帖子

我有聽簡介會,全老師及學生以英文介紹,聽到大部份老師講英文都好聽。

原來法文在高中是選修科目.

真係唔使介意外籍老師有幾多位, 好多中國人講英文都好標準, 好好聽.

當初報顏寶鈴的目的是爭取面試經驗, 不過無心插柳柳成蔭, 竟然bingo.
剛巧最近2次呈分成績又不理想, 最後結論是覺得好彩, 否則現在真係十分旁惶.
我係參觀左顏之後先決定報名, 覺得顏學生英文同普通話都講得好好, 而且各樣都比想像中要好.

岩聽,老师頭髮顏色不重要,最重要教得好。外国人英文未必好好,亦未必識教。在HK ,數学,理科和英文,我更喜歡能力强的中国人老师教。

回覆:HelloKitty 的帖子

我相反,对上一次呈分考得好好

呈三呢個月底(24/3-27/3)先考. 唔等啦.
我女成績一向不差, 有的小聰明, 讀書靠佢自覺. 但求其.
呈一數學滑鐵盧. 呈二追返小小, 呈三未知(佢話仍會盡全力考好呈三).
上次開放日我聽完簡介會後, 感覺到這間學校很不錯.
過往幾年我女小學的師兄師姐有的在此讀書, 口碑不錯, 呢幾年上緊位.
但顏非我女首選.

回覆:福建和顏寶鈴也收, 求助

顏要玩得,讀得。

以我所知!除左外籍,有個老師教高年級既唔記得哈佛定劍橋畢業係顏教左好多年,今年停工返英國進修!叫今年DSE果班學生英文有咩唔識就係網上問佢!係有問心答!聽講佢係英國好早已經讀左幾個master

maryisalamb  我知係邊個Miss,我個仔f1個陣個班主任放產假,呢個Miss岩岩有班f6 study leave有空檔幫手代課, 教一個月就令到我個仔愛上英文堂 到而家都掛住佢  發表於 14-3-14 08:59

TINGMUM 發表於 14-3-13 17:40
岩聽,老师頭髮顏色不重要,最重要教得好。外国人英文未必好好,亦未必識教。在HK ,數学,理科和英文,我更 ...

我識一個家長, 佢仔在大陸讀書, 成績中上(在國內). 來港後, 去了LS AND 英華叩門, 都因英文呢科唔收佢,(聽.講比較弱), 後顏收佐佢, 學校搵老師專人同佢仔補習英文, 用三個月時間追翻, 依家讀科大.

Interview當曰也知道有內地生專登坐飛機來interview.

引用:當初報顏寶鈴的目的是爭取面試經驗,+不過無

原帖由 HelloKitty 於 14-03-13 發表
當初報顏寶鈴的目的是爭取面試經驗, 不過無心插柳柳成蔭, 竟然bingo.
剛巧最近2次呈分成績又不理想, 最後結 ...
恭喜您……顏中真的好。如果是我自己讀,I must choose  this school.

引用:Quote:原帖由+HelloKitty+於+14-03-13+發表

原帖由 yovin 於 14-03-14 發表
恭喜您……顏中真的好。如果是我自己讀,I must choose  this school.
雖然顏中唔係我們首選,但總好過博大抽獎,抽唔到仲失望。所以應該無悔。

引用:+本帖最後由+TINGMUM+於+14-3-13+16:27+編

原帖由 TINGMUM 於 14-03-13 發表

non chinese student 成绩好的一批比较喜歡顏或去國際学校, ...
說起外語,在最近再三留意下,才知福建中學中三有日文和法文,這是必須課程or選修or課外活動呢?唔好意思電校問?大家知道嗎?

回覆:福建和顏寶鈴也收, 求助

個人較喜歡顏寶玲,認為此校好進取,有IB課程,家長有較多選擇,而英語學習環境較佳,而DSE成績唔錯,入U率唔錯。而我校小學亦有不少同學讀顏。
去年亞仔都係九龍城區,成績band one尾,最初都想如果顏收,已收貨。但分析九龍城區的形勢,band one 位比band one 生多,加上顏面試日子與自行中學相撞,故最後沒有in  顏,而放榜後,最後成功叩第一志願。

ElizaSit  妳仔依家讀邊間?  發表於 14-3-14 17:56

王國會長

yovin 發表於 14-3-6 17:47
首先, (題外的)家母第三次手術ok , 因可以站立和慢行了 , 但要否第四次手術就要四月後才知 , 所以沒有上來 ...
看來福中較好吧, 你囝鐘意, 你覺有緣.
致於話香港考試成績或有不及, 我覺得沒所謂, 入唔入到U 是靠你囝努力, 並不是單講機會率的. 除非間中學話保證100%入U 又作別論.
‹ 上一主題|下一主題