用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生Vs st cat ,我㨂左st cat
樓主: msyoyolam
go

民生Vs st cat ,我㨂左st cat [複製鏈接]

引用:Quote:msyoyolam+發表於+14-3-6+23:41+問10

原帖由 kwansara 於 14-03-07 發表
支持! 支持!

適合小朋友係最重要的 !
X 2

回覆:民生Vs st cat ,我㨂左st cat

其實幼稚園不單要適合小朋友外,也要適合家長。民生K1學生除了每天的功課外,每個週末也有project要父母幫手做。相反St Cat K1學生除了每日功課外,週末便沒有功課/project要做。若父母都是雙職,要在忙碌的生活中幫忙子女做project,也不是一件易事。

St cat la!

msyoyolam 發表於 14-3-6 23:41
問10個有10個都叫我揀MS,但我覺得st cat 比較適合小朋友,唔知有冇同路人呢? ...
我今天也要作出決定喇!~~~就是與樓主一樣,棄MS, 選SC la~~~所以,特意找回這post, 回應一下,也希望自己與囝囝努力的面對未來的三年KG生活!別想太多、別回頭再看、勇往直前!

sysy474  MS 係英粵 or 英普 ? Thanks !  發表於 14-5-3 09:10

回覆:LittleButter 的帖子

恭喜你! 不要望回頭,請相信自己的決定

回覆 LittleButter 的帖子

其實係MS EP vs SC EP, 經過一輪長時間的掙扎,終於要下定決心喇!希望認清目標,勇往直前,更希望囝囝可以得到最適切的教育!

引用:回覆+LittleButter+的帖子 其實係MS+EP+vs

原帖由 LittleButter 於 14-05-03 發表

其實係MS EP vs SC EP, 經過一輪長時間的掙扎,終於要下定決心喇!希望認清目標 ...
加油!

引用:回覆+LittleButter+的帖子 其實係MS+EP+vs

原帖由 LittleButter 於 14-05-03 發表

其實係MS EP vs SC EP, 經過一輪長時間的掙扎,終於要下定決心喇!希望認清目標 ...
加油:easter:

回覆 Lop 的帖子

如果無自行階段實收,父母吾係心儀私小直資舊生,無兄姊開路,小朋友讀完名幼,係咪一定考到好過民小的學校,好難講。

回覆:Lop 的帖子

引用:上年我同樣情況,但係我選咗民生,我仔仔每

引用:Btw,+remind+you+that+MS+is+only+band+2+s

原帖由 naughtybj 於 14-05-04 發表
Btw, remind you that MS is only band 2 school and has less than 50% U admission...
入U around 50% is band 1, MS is band 1B.

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-05-04+發表B

引用:於我來說,最緊要小朋友讀得開心,求學不是

引用:非理性討論是我弱項,你赢。 +

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+14-05-04+發表入U

原帖由 naughtybj 於 14-05-04 發表
Oh, yeap, u are right but less than 50% is really not impressive in the name of famous school... Tha ...
坦白講,50%其實幾低。

‹ 上一主題|下一主題