用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人考到St. Paul Convent School CausewayBay都唔讀 ...
樓主: Dedemom
go

有無人考到St. Paul Convent School CausewayBay都唔讀呢? [複製鏈接]

回覆 YouWakaka 的帖子

橙組由校長面試是不是最近 waiting room 的第一間課室 ?

引用:Quote:原帖由+ricky316+於+14-03-15+發表一

原帖由 Rattie 於 14-03-15 發表
The very best of luck !
祝兩姊妹可以一齊返學家長唔使煩
多謝你。我同太太起初都係咁諗,但原來細妹唔想跟住家姐,佢好叻,考到自己心儀學校-SPCC。

我今日都好驚訝囡的英文對答水平, 算係答得流暢. 問左好多問題都吹到水. 可惜真係因為我地在場影響佢的表現.  如果佢自己見應該會較有信心.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:有無人考到St. Paul Convent School CausewayBay都唔讀呢

你地咁好嘅!我個囡見校長,雖然講廣東話,但係佢問嘅方法係好似見AO咁(我朋友話嘅,因為我朋友見過AO工),唔好話+二歲,我諗一個+八歲嘅大学一年级学生都唔會答得好!唉!完全唔知校長想點!死梗!

引用:你地咁好嘅!我個囡見校長,雖然講廣東話,

原帖由 bb560 於 14-03-16 發表
你地咁好嘅!我個囡見校長,雖然講廣東話,但係佢問嘅方法係好似見AO咁(我朋友話嘅,因為我朋友見過AO工), ...
例如怎樣的問題啊!

引用:你地咁好嘅!我個囡見校長,雖然講廣東話,

原帖由 bb560 於 14-03-16 發表
你地咁好嘅!我個囡見校長,雖然講廣東話,但係佢問嘅方法係好似見AO咁(我朋友話嘅,因為我朋友見過AO工), ...
幾年前,我聽過見校長的,過程主要同個家長傾,好似in梗媽媽,最後收咗,阿女成績好好的!

回覆 ricky316 的帖子

你兩個女真係勁, 父毋下了不少心機, 好犀利, 勁!

引用:回覆+ricky316+的帖子 你兩個女真係勁,+父

原帖由 Dedemom 於 14-03-16 發表

你兩個女真係勁, 父毋下了不少心機, 好犀利, 勁!
慚愧,我地沒有催谷女兒,沒有補習,沒有陪她們做功課,沒有陪她們溫習。自小只培養她們良好作息、溫習及嬉戲時間,讓她們自己執書包,做功課和溫習。當然也需要在適當時候提點她們,她倆各有所長,各有所好,我哋就盡量配合佢哋,讓佢地參與自己喜歡嘅課外活動。同她們訂立一些目標,分享下我地讀書時嘅經驗,比佢地見下其他人怎樣選擇自己學校等等。我地冇一定要女兒考到名校,只希望她們入到一間適合佢地,佢地自己想讀嘅學校。兩個女都好叻,我諗呢個係神嘅恩典!

goodboy1  私人老師勝過任有補習老師 !   發表於 14-3-16 18:39
YuYuMother    發表於 14-3-16 11:43

你哋真係好好, 你兩個女兒真有褔!

回覆:bb560 的帖子

當年見校長都係廣東話,閒話家常,問下平時阿囡做的乜,就得左。

回覆:ricky316 的帖子

如果兩姐妹係同一間小學,咁妹妹唔想同家姐升讀同一間中學係可以理解,更何況依家考入一間大部分家長心目中嘅神校呢。
SPCC 係一間 study hard then play harder 嘅學校,考得入嘅絕對係精英,恭喜

回覆 Rattie 的帖子

昨天2nd in見校長,講廣東話,仲即時offer 獎學金俾囡囡。

goodboy1  點解有獎學金咁好?   發表於 14-3-16 18:38

回覆:晴晴的媽媽 的帖子

恭喜!我大女當年開咗學,先有獎學金!

晴晴的媽媽 發表於 14-3-16 18:28

昨天2nd in見校長,講廣東話,仲即時offer 獎學金俾囡囡。 ...
等如「邀請」你女兒入讀?

回覆:晴晴的媽媽 的帖子

係因為特異功能或是成績很top的呢?

引用:回覆+Rattie+的帖子 昨天2nd+in見校長,講

原帖由 晴晴的媽媽 於 14-03-16 發表

昨天2nd in見校長,講廣東話,仲即時offer 獎學金俾囡囡。 ...
恭喜你哋! 女兒想必是精英了。
祝女女有個愉快嘅中學生活。

回覆:有無人考到St. Paul Convent School CausewayBay都唔讀呢

是不是校長in既基本上都收?咁大約剩下多少位俾由老師in既學生呢?

似乎入到second in.既,也不是 機會均等,再黎多次。希望不是早有定案,循例再見多次確定佢地無揀錯人吧!

‹ 上一主題|下一主題