用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔讀民小,細佬點選擇?
go

大仔讀民小,細佬點選擇? [複製鏈接]

大仔讀民小三年班,細佬今年好好彩同時有民生(英粵am)和培正(am)既offer, 而家想問下大家既意見,特別係之前有類似情況既家長,請你地比d意見,謝謝, 以下係我自己既睇法:

首先講民生,雖然最近都好多負面新聞,不過我係用家,知道果d事唔會令到學校質素變差,每間學校總有好和不足既地方,我其實好鍾意民幼語文環境,而家大仔講英文有自信,英文成績都幾好,而民生係一間傳統學校,總會有一d比較守舊做法,呢一點相信間間學校都會,至於唔係100%直上問題,我唔擔心,大仔上到,細佬都冇問題,對於我自己,如果細佬讀民生,接送返學放學係方便d,因為我地住學校附近,而且已有大仔經驗,細佬既功課都會容易跟。

而對培正,因為唔係用家,只可以由其他家長知道學校既事,只知道培正好多方面都好好,學術,品德培養都好優勝,而且培正banding 比民生好,我唯一擔心既係中中,不過好多人都話培正英文唔差,我問過我身邊既家長,個個都叫我選培正。

其實我自己唔想因為大仔讀民生,就要細佬跟住佢,覺得咁樣對細佬唔公平,所以想大家比d意見我,有冇過來人可以分享下,謝謝各位。

1    0    0    0

回覆:大仔讀民小,細佬點選擇?

好叻仔!我會揀Pc
利申:Ms舊年衰左,pc病左冇in

兩間都係好學校...隨自己心意去決定吧...
其實睇你的說話已經好明顯偏向PC...

而家既民幼比你大仔時多好多功課,尤其親子類,培正功課量應該相對少好多,如果要跟大仔民小既功課測驗考試仲要加細仔既大量親子功課,你能應付嗎?

另想問你大仔民小係咪真係好谷好多功課測驗考試?(伸利,我係民幼家長)

其實兩間差不多, 我覺得應該揀民生, 始終同一間學校方便接送, 話晒可能讀12年, 會讓你各方面都容易些。

我係你會揀民幼,兩兄弟容易接送,學習統一,英中,你自己係用家又滿意。其實培正係中中,係真係一個值得考慮嘅地方。我唔係話培正人英文唔好,而係用中文學history geography phy chem bio
同用英文學係有分別。因為我以前男友都係讀中中,入到大學之後佢話個個同學都係用英文學,所有書都係英文,佢覺得佢唔係主流。利申:冇apply ms pc

我係培幼家長,雖然培正係中中,但phy chem bio係英書中教,考試都係英文考的,雖然培正係中中,但培正中學真係banding高過好多英中,仲有前年培正出咗個狀元,佢係由幼稚園一路讀上去的,其實如果你想試下俾細佬讀培正,即管去試,因為你一定唔會後悔

培正真係一所好好嘅幼稚園,有幸入到,真係要諗清楚先好去決定

樓主滿唔滿意民小?

個人會選培正,身邊幾位朋友都送小朋友入培正,反而無人報讀民生,我估純粹個人喜好~ 自己就因為小時候接觸過兩間學校的學生,培正的學生比較投契。

引用:而家既民幼比你大仔時多好多功課,尤其親子

原帖由 mrschiang 於 14-03-14 發表
而家既民幼比你大仔時多好多功課,尤其親子類,培正功課量應該相對少好多,如果要跟大仔民小既功課測驗考試 ...
一日4—5樣,如果小朋友乖既,响學校肯做功課,其實都可以做左大部份,有d同學可以做晒潻,一年兩測兩考

醒目開學勳章 貢獻勳章

家長既然熟咗學校,應該揀返民生
你自己諗諗,兩個小朋友唔同測考時間,唔同家長日、旅行、返放學、課外活動等等安排... 真係人都癲!
除非,你覺得樣樣唔同仲方便啦!
雖然兩個小朋友係獨立個體,但係生活節奏規律,一樣會比較易安排
恐龍家

PC

如果唔consider 阿哥已在民小, 一定揀PC. 但same as 小曵人所講, 返唔同學校有排煩唔同嘅schedule同埋家長要適應過, 我一定揀民生。

引用:如果唔consider+阿哥已在民小,+一定揀PC.+

原帖由 chumiguan 於 14-03-16 發表
如果唔consider 阿哥已在民小, 一定揀PC. 但same as 小曵人所講, 返唔同學校有排煩唔同嘅schedule同埋家長 ...
其實到細佬讀小學,哥哥已經中一,佢地既schedule 一定唔同,都冇得就

真心吾覺得培正好過民生。當年我只報了民生, 沒報培正。現時在讀民小覺得相當滿意。你大仔在民小已讀了三年,如滿意就不必讀其他學校了,畢竟每個人期望不一樣,轉其它學校畢竟要從新適應。況且人地覺得好可能讀了你覺得不好, 畢竟感覺是很個人的。挑學校是向自己負責, 不是向其它人交代, 自己想清楚才決定吧, 祝福你。

我個人覺得兩間學校唔差幾,可能有人覺得培小好D,亦有人覺得民小好D,但我睇法是兩間差距不遠,不值得為這小小的分別分開兩個孩子讀不同學校,除非你已對民小有不滿。兩個孩子能夠讀同一間學校是很好的安排。

字裡行間睇得出你想俾細仔讀PC, 但其實如果我係你, 大仔已經讀緊民小, 你對民生冇咩唔like, 樣樣都摸熟哂, 除非細仔考唔到民生, 又或者佢既性格同民生唔夾, 否則我先會俾佢讀其他學校

兩個小朋友讀同一間學校, 自已唔洗再適應過, 校服書本盡可能都用得番, 慳番少少錢, 遲d有咩家長日親子日都唔怕撞哂期, 唔知去邊個好, 考試期就更加啦, 大家一齊考哂唔洗時時刻刻都係忙住溫習

我個囡黎緊讀民生k1, 仲有個細仔跟尾, 我既理念都係, 細佬考到就首選民生, 衰左就睇下邊間收再諗

引用:字裡行間睇得出你想俾細仔讀PC,+但其實如果

原帖由 PrettyPC 於 14-03-17 發表
字裡行間睇得出你想俾細仔讀PC, 但其實如果我係你, 大仔已經讀緊民小, 你對民生冇咩唔like, 樣樣都摸熟哂,  ...
可能响我心目中,或者大部份人既心目中,培正係好過民生,我自己唔想對細佬唔公平,如果只是因為接送方便,容易跟功課就要佢放棄呢個機會,我覺得對佢唔公平。

ckgoody 發表於 14-3-17 12:22
可能响我心目中,或者大部份人既心目中,培正係好過民生,我自己唔想對細佬唔公平,如果只是因為接送方便, ...

咁其實你唔洗問人, 你自己已有答案

可能我覺得兩間學校既LEVEL差唔多, 唔係差別大到要分開兩間讀, 如果你話阿哥讀私校, 要細佬讀學券就話好似唔太FAIR, 而家大家都讀私校, 其實都冇咩大問題

其實人人睇法唔同, 最緊要自己心中有定案, 就隨心去做啦, 加油!
‹ 上一主題|下一主題