用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔讀民小,細佬點選擇?
樓主: ckgoody
go

大仔讀民小,細佬點選擇? [複製鏈接]

引用:Quote:ckgoody+發表於+14-3-17+12:22+可能

原帖由 PrettyPC 於 14-03-17 發表
咁其實你唔洗問人, 你自己已有答案

可能我覺得兩間學校既LEVEL差唔多, 唔係差別大到要分開兩間 ...
多謝你

引用:Quote:原帖由+PrettyPC+於+14-03-17+發表字

原帖由 ckgoody 於 14-03-17 發表
可能响我心目中,或者大部份人既心目中,培正係好過民生,我自己唔想對細佬唔公平,如果只是因為接送方便, ...
其實你心係想入pc 就去pc
我都覺得兩間其實差不多

其實樓主個心想D咩都好明顯,敢問樓主,大仔當年係咪考過PC,但唔好彩未獲Offer,有個情意結?

坦白講我真係唔覺PC好過MS好多,尤其KG更加,我自己會Grade MS KG 好過 PC,呢個係我們覺得MS跟我們家庭學習理念和活潑開心的教學模式認同些而已(利申:我係民幼家長,上年亦可選擇PC),當然每個家都有自己的睇法,既然樓主又唔覺得民小有咩唔好,而只為了一些朋友的說話,或個人認為的 "名" 就做决定,我反而覺得樓主對細仔唔公平。

其實樓主有沒有想過兩兄弟在同一學校上課,其實係好開心的事,哥哥覺得自己在照顧細佬,而細佬又會好開心可以同哥哥一齊返學,當然作父母的我們,明知係兩碼子事,但在小朋友眼中就係咁。我小時候就係是這樣,所以我好明白。都係老生常談,為他們選擇一所最適合的學校,如果細佬適合PC就PC,適合MS就去MS,咁就係為細佬著想。

引用:其實樓主個心想D咩都好明顯,敢問樓主,大

原帖由 DCMaMe 於 14-03-17 發表
其實樓主個心想D咩都好明顯,敢問樓主,大仔當年係咪考過PC,但唔好彩未獲Offer,有個情意結?

坦白講我真 ...
我大仔果陣考唔到培正,我諗唔係情意結既問題。

細佬响屋企比較活躍,但係學校好乖,好聽話,佢係慢熱型,小說話,多做事,所以佢d小肌肉發展好好,咁既性格適合培正or 民生呢?

回覆:大仔讀民小,細佬點選擇?

既然兩小差不多,嘗試再比較兩中學行嗎?因小學會升上去

回覆 ckgoody 的帖子

我估樓主對這兩所幼稚園都有一定的認識,大仔是民幼出品,又多朋友小孩在培幼就讀,所得的Information應該都幾充裕。我的愚見係樓主的家庭教學理念又接近那所學校呢?

我自己小孩都係活潑型,但在學校算係乖乖學生,好聽話。亦係慢熱觀察型,但多發問多做事,有自己的要求。在MS返學返得好開心。我家小孩能說流利英語,在校有NET成日同佢地玩(其實係上堂,但好活動和互動),我覺得這可以Keep住佢對英語運用上的需求和習慣。而民幼真係好多嘢比佢試,所以佢覺得每日有好多嘢玩好開心。

我和他爸爸覺得這種教學模式比較合適我家小孩,而德育及行為上民幼亦非常著重,所以我們選擇了MS。

至於PC,我有朋友小孩就讀,而我妹妹亦認識一些學校重要的人物,綜合所知的資料,我只能說民幼比較接近我們所想,就此而已。

‹ 上一主題|下一主題