用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學!
樓主: OKC
go

小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學! [複製鏈接]

引用:Quote:ch-cheung+發表於+14-5-12+09:15+中

引用:我自己就覺得中文閱讀理解最難,+我個囝d字

原帖由 Jessy 於 14-05-12 發表
我自己就覺得中文閱讀理解最難, 我個囝d字都未識得晒, 所以全部都唔識答!!! ...
我之期都遇到呢個問題,所以花左好多時間係認字方面。由拆字,揾字,字帶字,畫字,每晚三份二時間係温中文字,終於見到明顯進步。識字唔夠會影響數學文字題同常識。要提高整體成績,一定要識字。

引用:Quote:原帖由+hiunam116+於+14-05-12+發表

原帖由 ch-cheung 於 14-05-12 發表
好多學校都有,我諗果果差唔多,我學校係i-leaner
我地都係用i -learner...我個人覺得幾深,遲啲先補做。

回覆:小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學!

甘細個就一大篇閱讀理解,都吾知為乜。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆 ch-cheung 的帖子
ch-cheung 發表於 14-5-12 09:15
中文網上練習真係好有用,每日做15分鐘,中文好快見成效

請問可以pm你個中文網上練習比我??唔該!

回覆:rean_chau 的帖子

認字唔難
寫字寫得慢先煩

中文高小仲難!

王家爸爸  我也覺得難   發表於 14-5-28 14:40

引用:其實我真系想唔通,一個六歲嘅小朋友真系可

原帖由 coco_lam725 於 14-05-26 發表
其實我真系想唔通,一個六歲嘅小朋友真系可以識到咁多字嘅咩..真系好辛苦

...
中又英,又數又普,先攞命!

回覆 skkeung 的帖子

好認同, 要分析, 再用自己文字寫返出黎, 答得長d又扣分, 答得短d又話答唔夠, 答中point 又話有model answer,  所以唔俾分, 我地d家長都投晒降

kayi0556 發表於 14-5-26 13:34
回覆 skkeung 的帖子

好認同, 要分析, 再用自己文字寫返出黎, 答得長d又扣分, 答得短d又話答唔夠, 答 ...
要跟足 Model Answer 是最大的挑戰

Obiepapa 發表於 14-5-22 21:48
甘細個就一大篇閱讀理解,都吾知為乜。
最搞笑阿囡篇閱讀理解我唔識答。

little_yolky 發表於 14-5-26 16:44

引用:Quote:Obiepapa+發表於+14-5-22+21:48+甘細

原帖由 little_yolky 於 14-05-26 發表
甘搞笑?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

我都係!

醒目開學勳章 王國長老

真係人人唔同, 我仔細個有delay, 但好鐘意睇書, 閱讀理解從來唔駛我煩, 什至人人怕的數學文字題, 高階思維, 佢完全無難度(問佢點解跳得咁快佢仲一副樣望住我彷彿我問埋d白痴問題)
我女以前就係人辦, 閱讀理解只睇到表面, 數感又差, 教極都唔明唯有由基本入手, 基本都未掌握好, 點識靈活運用高階思維?

講黎講去, 睇課外書真係好緊要, 要識理解文字, 尤其非課本文章, 真係靠平時睇得書多

201102  請問你囡囡是否跟你仔一樣鐘意睇書?每天的閱讀量多嗎?  發表於 14-5-28 10:15

Obiepapa 發表於 14-5-26 18:11
甘搞笑?
篇文章話有兩個男孩子, 係好朋友, 有日A君唔小心踩單車撞到B君, B君嬲咗佢唔采A君。一日, 响學校操場, 有個波飛向B君度, A君見到飛身撲去擋咗。B君見A君受偒扶A君去醫療室, 並向自己日前小器道歉, 又做返好朋友。

其中一條問題, 問B君性格, 可選兩個:細心 勇於認錯 XX XX

標準答案係細心同勇於認錯, 我只覺得B君係小器同勇於認錯, 真係睇唔到佢邊度細心。

引用:Quote:Obiepapa+發表於+14-5-26+18:11+甘搞

原帖由 little_yolky 於 14-05-27 發表
篇文章話有兩個男孩子, 係好朋友, 有日A君唔小心踩單車撞到B君, B君嬲咗佢唔采A君。一日, 响學校操場, 有個 ...
好似細心多點。無所謂啦,標準答案有時候都無棱兩可。

引用:Quote:Obiepapa+發表於+14-5-22+21:48+甘細

原帖由 little_yolky 於 14-05-26 發表
好多時我也要看答案先知正確應怎麼答。但我母親(曾是中文科老師) 就完全知怎麼答,與答案紙的一模一樣 (昨天剛測試過她)!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-05-26+發

原帖由 hadwinboy 於 14-05-28 發表
好多時我也要看答案先知正確應怎麼答。但我母親(曾是中文科老師) 就完全知怎麼答,與答案紙的一模一樣 (昨 ...
這是專業知識大部分成績好的高中生都在學考試技考。

‹ 上一主題|下一主題