用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成日見到D叫人帶壓力鏡既帖
樓主: lawsonmoon
go

成日見到D叫人帶壓力鏡既帖   [複製鏈接]

回覆 MyFairLady2014 的帖子

不好意思,弄几次贴不上,见谅。你可在google打中文大学与阿托品,在第一网页,数下来第七个链接网页。我刚试过。

Should be this one.

http://www3.ha.org.hk/tmh/ch/services/TMEC/doc/E2_Chi.pdf

joyce1234  看了,謝謝!  發表於 14-4-14 23:23
yiyiyima  是的。  發表於 14-4-14 12:33

簽名被屏蔽

你的意見不錯,我平時有機會也讓孩子這麼做。奈何近視加深速度太快,且他不願帶OK鏡,才滴阿托品。但你卻在50樓提出開此藥方的醫生都是有背良心道德和專業的評論,是否會誤導看貼的父母。

醒目開學勳章

回覆 SandyWu 的帖子

AGREE

醒目開學勳章

回覆 joyce1234 的帖子

YES, 同你一樣,研究左好耐!!!

其實係suggest每天望四個鐘近野便要有一個鐘户外活動, 不過香港返小學全曰制好少小朋友可以做到!初小可能可以做到,但學校一定要無乜功課特別是畫畫填色的功課,再加上小朋友要無學樂器,每日練琴都花了一個多鐘。 每20分鐘看書要休息10分鐘望遠景,不過這樣也不能完全肯定小朋友加深的速度會減慢,所以係無辨法之下什麼方法也要試吓!

簽名被屏蔽

yiyiyima 發表於 14-4-14 14:29

你的意見不錯,我平時有機會也讓孩子這麼做。奈何近視加深速度太快,且他不願 ...
醫藥管理局也説可用抗生素,但HK醫生就是被人話濫用抗生素。我個人不贊成小孩用atropine,主要是治標不治本既問題,仲副作用超高。

Aerosol_Ma 發表於 14-4-14 12:09
醫管局也説有病可用抗生素,失眠可用安眠藥,唔夠高可用激素治療。但要睇是否治標不治本,副作用既問題,是否迫切。結果HK醫生被話濫用抗生素。

chun媽 發表於 14-4-14 09:56
我本身有深近視,兩個仔都有近視,但大仔在小三才開始戴眼鏡,現在12歲多,已進入青春期,又用手機,我以為佢的 ...

0K鏡只是屈曲角膜調校折射率令你作視力测驗時度數偏低,情况其實等同配帶眼鏡是屈曲鏡片去調校折射率入眼球,你帶住眼鏡作視力測試也會有偏低既度數。如果你相信屈曲角膜弧度可令眼球過長問題改善,那理論上屈曲鏡片弧度和帶眼鏡也可令眼球過長問题改善。你相信曬太陽燈黑左睇唔到雀班是真正冇咗雀班嗎?不是貪靚既問題,是副作用和是否治本既問題。我令願俾工廠車塊鏡片既弧度,好過不斷車我小孩既角膜!

回覆 tws2010 的帖子

我不懂回點評, like what little yolky said,   我 都 是沖 水 飲.   又藍梅 是 有 益食物, 多吃無坊

回覆 lawsonmoon 的帖子

That's why I said my  視 光 師 is honest and professional.  I don;t know the technical terms but he also told me similar thing as what you said.  Maybe he's a lecturer teaching at Polytechnic, he needs to be responsible to what he said.  In fact,  副 作用 will not come in short period time, but maybe in 10 years or 20 years.  Anyway, no matter when it comes, when it comes, it's still not worth to lose one eye or both eyes just for exchanging short period of convenience...I dared not to take the risk.  I am also a contact lens user, it's not just if you clean your lens thoroughly or not.  Your eye will be damaged if your con is broken and your kid does not know.  In fact, my optic doctor said if you wear 壓力鏡, it really suppressed your eye.  Your kid may not be able to tell you how uncomfortable they are or dare not to tell you coz they may think 'my mum wants me to wear'...

Anyway, I dare not to take the risk.

lawsonmoon  下次辛苦D都要寫中文,幫到多D人,救救小孩子。  發表於 14-4-15 16:08

關於atropine,我没有忽略最重要的部份>>看近模糊. 我在回應中已寫了副作用是"看近模糊", 就是你所講,看近時不能聚焦所以會眼矇.

矯視鏡VS減慢近視加深的關係, 請看理大2012年公布的臨床研究

http://www.polyu.edu.hk/cpa/polyu/index.php?search=&press_section=&press_category=All&press_date=&mode=pressrelease&Itemid=223&option=com_content&page=10&order=desc&orderby=news_date&press_id=2222&lang=tc

你說"建議人用的眼科醫生或視光師,纯粹是龐大商業利益考慮,而不顧專業道德", 那麼,理工大學不就正是你所說純為龐大商業利益考慮,不顧道德囉?

至於你講到"任何一個有良知有見識的眼科醫生都不會建議使用這兩種方法", 我只想告訴你,向我建議用atropine的眼科醫生,是全港最有名研究兒童近視的眼科醫生之一,目前在港島某私家醫院診症. 行內應該無人不認識這位眼科醫生的.事實上,我認識atropine這個名都是因為那位眼科醫生的介紹,後來找資料後覺得副作用好大,於是我對這位醫生作出這建議感到很失望.

我對atropine及ok lens也有很多問題. 我期待這裡有建設性的討論.  

回覆 yiyiyima 的帖子

想問一問你小朋友多大了?滴了多久? 幾耐要去醫生那裡覆診一次?

簽名被屏蔽

MyFairLady2014 發表於 14-4-15 13:44
你睇清楚理大那份研究報告,根本就完全沒有用任何科學角度解釋為何OK lens能有效減慢近視加深,連一些基本 ...

對,之前已説過一些所為研究是否能在權威既Journal發表,再看看methodology。一些好lousy既報告,一睇就知如果冇人funding,有冇人會做一些咁無聊和學術含量低既研究丫。唔好誤會,我不是指這篇,我連睇都冇睇過。

MyFairLady2014  你唔睇冇損失,睇完得啖笑  發表於 14-4-15 17:25

其實大家只是分享資料,如果可以我都不想用OK鏡或atropine. 中大有新藥水,但唔知成效及副作用

joyce1234  乜野新藥水?  發表於 14-4-15 21:50

scyauchris 發表於 14-4-15 17:47
其實大家只是分享資料,如果可以我都不想用OK鏡或atropine. 中大有新藥水,但唔知成效及副作用 ...
冇錯,大家只係分享資料,所以我只會睇各人留言裡有point有理據既言論,至於其他情緒化既形容詞,我一概唔會理會. 正如反對ortho-K又反對atropine既網友叫我唔好理視光師既意見(理工係本港視光師界別裡最權威既機構之一了吧),應該去問眼科醫生意見, 查實我就係問完眼科醫生而佢地叫我用atropine.

所以呢,平常心對待呢啲言論啦, 佢地都係出於善意(我assume 係咁)啫. 但至於自己小朋友既情況, 自己最清楚, 個案亦人人不同. 都係那句: 搵多啲資料, 聽多啲正反意見, 當然, 自己既判斷係最重要的.

回覆 tws2010 的帖子

回Lawsonmoon,    我 打 中 文 好 慢... 下 次  會盡力.

各 家長,  那 些 所謂 的 研究,   凡 做statistic 都 知,  你 要 怎樣 的 結 果,  就 用怎樣 的 研究 方 法,  達 到 自己 所 要 的,  未必 是 事實 的 全 部,  眼睛 非常 重要,  大家 想 清楚 才  做 決定,  我 不是  左右 你們,  但凡是 想清楚

‹ 上一主題|下一主題