用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想小二轉校,請幫忙
樓主: BABY@CHAN
go

想小二轉校,請幫忙 [複製鏈接]

HI . PLS CHECK PM

回覆:想小二轉校,請幫忙

我個人覺得成績差和操行差是很難有學校肯收㗎!

引用:我個女讀傳統學校,程度比其他深半年,教得快

原帖由 BABY@CHAN 於 14-04-30 發表
我個女讀傳統學校,程度比其他深半年,教得快.
下學期派成績表,全級考尾二, 操行今次仲要 C.
我朋友個女之前一線小學,成績中游,操行忘記了是B一定C,試咗幾間小學,區內一線唔收,試二缐也唔收,不過最後托到朋友去二缐尾三缐的小學。

個人意見, 如有學校有老師針對, 很難同佢糾纏多5年

rainbowcov  Totally agreed.  發表於 14-5-22 14:53

如果操行沒有大問題,個人覺得操行分或已被老師用作勸退的暗示,留低唔會有好日子過.
操行點樣比分,其他校長是明白的,所以要讓新校長相信小朋友其實聽話聽教.
加油呀!

我女女應該係喺你所講嘅傳統學校讀…

但我見識得嘅同學仔操行都係A/B,其實會唔會小朋友喺學校表現唔係咁好?要搵出問題所在然後對症下藥,加油

成績問題應該是小朋友程度方面, 襯低年級轉校亦較容易適應, 而且家長對學校處於不滿的情況, 以後亦難溝通.勉強無幸福, 積極搵學校吧!!  
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_480.gif[/img]

回覆:小咩咩 的帖子

我就係甘諗

比我 ,就唔會理操行,努力去做好自己先,努力追分數追成績,這是令老師對小朋友改觀的,操行要時間去教,如有針對成份,都是一時間,下年又是新開始,好學校難求,出左去入唔番來,去第2間都不一定達到好結果,不包保呀,仲有5年,計劃如何讀好佢仲有用啦,老師同你沒恩怨的,
我仔同你女成績差不多,老師都是常打比我,我們加倍努力,學校見成績進步,送左一張100元書卷,一張獎狀鼓勵

不如搵俾分個老師,問清楚操行分C嘅原因,再傾下佢有咩期望,點先會俾翻B佢。之後定期一兩個月檢討下。跟緊啲就問題唔大。總會易過轉校,又順便教小朋友點解決困難。一舉兩得

回覆 decelerate 的帖子

兩手準備:一方面試轉校,不成功才算; 另一方面又積極同老師溝通解決問題.加油!
‹ 上一主題|下一主題