用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田有否支援學習困難既中學?
樓主: MonMonLam
go

沙田有否支援學習困難既中學? [複製鏈接]

loklok0104 發表於 14-6-5 09:05
由於我仔p1時做評估有SEN,加上佢乖+個人好定,我從來冇諗過佢會有專注力問題而影響學業,一直都賴咗讀障問 ...
多謝你。。可否 pm 我,睇邊個醫生。。唔該晒。。

opclk 發表於 14-6-5 01:28
回覆 MonMonLam 的帖子

由於後來成績越來越飄忽,上學和老師所有交帶及功課策也完全不清或忘記,
好多謝你既分享。。都係靠自己,我會去約見。。

一路以來,我都覺得孤掌難鳴,嗌左幾次交,好慘。。
同老公講親,都比佢閙我痴線,我自己工作好忙,約佢學校既心理學家攪足 2 年,
家裡 2 個細路既學業及學校事程,全部我一手包辦,早 2 年掛住亞哥升中好忙,
到亞哥上左中一,又係令我頭痛。。已經大個仔唔係小學時甘易處理。。
今年我疏忽左唔記得跟進,一眨眼已經下學期,我都好內疚無再私下去搵專家,
唯有而家急起直追。。

多謝各位家長寶貴既意見,因為身邊無人有呢啲經驗,真係感謝各位。。

因為以為好似哥哥個時私下見啲專家好流。。無用所以唔去。。就諗住接受就對佢好。。

打左去尤德, 佢叫我自行約見兒童精神科, 唔駛去搵佢評估, 以免浪費排隊等 1-2 年喎... 因為佢地只做評估, 之後專家確診專注力不足之後, 都係要去精神科治療. 佢重問我, 係咪肯定佢係專注力不足??

佢地話學障係教育局既事, 唔關佢地中心既事... 佢地只係評專注力 / 自閉 / 過渡活躍症... 唔係呢類係學障就唔知點攪... 要自己去問教育局或衛生署...

唉... 最衰個時問個學校既教育心理學家, 佢又話好忙好多症, 要再睇睇, 跟住就無再跟進... 而我又唔記得追... 佢個時話唔係學障, 困難無得 check, 呢個結果, 我 2 年前已經知道... 所以以為無得再幚, 學校有調適就結尾...

可能都係要去睇私家...

黃巴士  如果間學校拖你地咁耐而又係咁求其去處理, 家長都是靠自己先出外處理.  發表於 14-6-5 15:05
黃巴士  去望吓EK"特殊教育"其他家長的討論.  仍地推介dr.何定邦.  發表於 14-6-5 14:49

黃巴士... 謝謝你...

回覆:MonMonLam 的帖子

開頭睇中環丁錫X醫生,雖然丁醫生係出名嘅專科,但每次睇完佢我同仔仔心情都好低落,冇鼓勵嘅說話,只感覺到將來會被社會貶低,之後轉咗另一位文憑醫生,感覺好好,充滿激勵及讚美說話,醫生有耐性

你可以一邊睇私家,一邊排住政府精神科,你要預咗呢一、二年要花昂貴金錢睇私家+藥費。我當年以一試心態, 盡咗自己努力幫仔女,無論結果如何,但起碼有做。加油呀!

loklok0104 發表於 14-6-5 18:52
你可以一邊睇私家,一邊排住政府精神科,你要預咗呢一、二年要花昂貴金錢睇私家+藥費。我當年以一試心態,  ...
想問下,個啲係精神科藥物嗎?  要否食一世?

首先你唔好比「精神科」三字嚇怕,以為好大件事。正如opclk 所說,其實ADHD主要是腦下垂某處發育未成熟,因而影響專注力,ADHD患者大部分於成長發育會慢慢追回正常,因此發育後有機會唔冼食,因為小學課程緊迫,藥物係可以幫助小朋友學業上

loklok0104 發表於 14-6-5 20:23
首先你唔好比「精神科」三字嚇怕,以為好大件事。正如opclk 所說,其實ADHD主要是腦下垂某處發育未成熟,因 ...
tks...

引用:+本帖最後由+MonMonLam+於+14-6-5+13:48+編

原帖由 MonMonLam 於 14-06-05 發表

一路以來,我都覺得孤掌難鳴,嗌左幾次交,好慘。。
沒有先生的支持或至少同意,條路很難行!查實你們倆的關係怎麼樣?生活是否太多唔稱心?我見你話你女兒都好乖下,又有温習。學習障礙在某種因素下都會受環境影響,加上女孩子早熟,佢睇到爸媽唔開心,會成日擔心,身邊的事煩擾在周圍,最終好難集中。

opclk 發表於 14-6-6 00:37
回覆 MonMonLam 的帖子

首先要identify 小朋友是否SEN仔/女先,(係本FORUM 特殊教育區好多家長比到好意見你 ...
唔該晒了!

goodenough 發表於 14-6-6 12:39
沒有先生的支持或至少同意,條路很難行!查實你們倆的關係怎麼樣?生活是否太多唔稱心?我見你話你女兒都好 ...
因為我接受呢個問題,而佢唔明白呢個問題,亦唔會認同,連聽都唔想。。

仁安都好似有得CHECK 架! 我朋友仔兩個小朋友都有這樣的問題, 都係乖的, 就是學業成績不上. 評估後, 學校可以給多些照顧和考試加長時間(SEPARATE 考), 而家讀得好開心. 還有如能力許可, 可以讀國際學校, 因為外國式教育不同港式, 背, 默, 老師EVEN 話佢地唔識串字都無問題, "似"就得, 反正現在有SPELL CHECK!

還有一樣是最重要的是"全家配合", 我朋友的家人, 特別是老人家接受不了這個事實, 只係話佢地仲細, 未識, 所以朋友要勸服一家人, 全部去見醫生, 等醫生解釋給他們聽, 在日常生活中配合教導小朋友才可事半功倍!

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-6+12:39+沒

原帖由 MonMonLam 於 14-06-06 發表
因為我接受呢個問題,而佢唔明白呢個問題,亦唔會認同,連聽都唔想。。
小心爸媽的不咬弦或意見分歧,會令小朋友對大人的期望產生叛逆。不如同時跟先生商量,找出共識去處理。一個良好的家庭氣氛可以對小孩的心理有幫助。

引用:還有一樣是最重要的是"全家配合",+我朋友的

原帖由 moniquechoy 於 14-06-06 發表
還有一樣是最重要的是"全家配合", 我朋友的家人, 特別是老人家接受不了這個事實, 只係話佢地仲細, 未識, 所 ...
你講得好啱!有時真係要全家都要睇醫生。做太太太過堅持唔係唔好,只會令先生越加反感,越得不到支持。一個好的治療計劃係要大家包括學校一起參與。

‹ 上一主題|下一主題