用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣st Joseph vs 優才
樓主: mikmik28
go

九龍灣st Joseph vs 優才 [複製鏈接]

rogerlam123 發表於 14-6-10 23:33

想當年幫亞仔去St Joseph交留位費,見到一個學生在校務處好有禮貌咁同個亞蟬借藥水膠布,但遭亞蟬勁鬧,回 ...

呢十年SJACPS俾我既印象唔係咁囉。有次阿仔在操場跌左野,星期六專程
回學校找,姐姐都好有耐性同我找。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

聖若瑟有什麼優勝之處?小朋友喜歡學校嗎?讀書壓力大嗎?我對學校不太認識,謝謝!

回覆:skydragon 的帖子

St. Joseph 係男校?

回覆:fujitasze 的帖子

嘩!fujitasze, 你真係講左我心個句。我聽簡介會時嘅感覺同你一模一樣。
間學校講咁多德育,但無最基本嘅謙虛,而且無資料支持佢嘅好

回覆:rogerlam123 的帖子

其實我都有聽D家長講,聖約瑟嘅老師係好惡,好嚴。佢校長都講,男孩子係要鬧。呢方面我都無計,惟有自已取捨

回覆:九龍灣st Joseph vs 優才

奧脫福,八卦問你的仔仔入了哪間中學呢?其實st jo係咪好多功課?星期六、日都要溫習呢?

回覆:九龍灣st Joseph vs 優才

我唔認識st Joseph , 但優才德育方面真的做得好好!我仔讀了一年,好快適應到小一生活,日日白好開心!功課唔算多,算是愉快學習!
各老師都很有愛心!

mikmik28 發表於 14-6-11 08:58

奧脫福,八卦問你的仔仔入了哪間中學呢?其實st jo係咪好多功課?星期六、日都要溫習呢?

我覺得學校功課唔算多,只要唔「拉布」,拿拿聲做個鐘乜都做得完。除考試期內,
星期六、日基本上不用溫習。

tt007 發表於 14-6-11 08:19

其實我都有聽D家長講,聖約瑟嘅老師係好惡,好嚴。佢校長都講,男孩子係要鬧。呢方面我都無計,惟有自已取 ...

唔否認有個別老師係好惡,好嚴;但亦有很平易近人的(特別係班主任)。

PS:尋日有個C9同我講「乜乜小學排名話將天排五十幾、德兆排六十幾、
SJ排一百六十幾喎。。。」觀塘C9即係觀塘C9,上得EK多的家長都知
呢d乜乜小學排名都不過係得啖笑!所以我除左O咀之外都唔識俾乜野反應!

回覆:櫻花公主 的帖子

感覺一樣校風一般

你想提D咩??
dandanmami 發表於 14-6-11 10:53
雖然我唔係觀塘C9, 但我都唔明, 點解聖若瑟冇乜人提?

tt007 發表於 14-6-11 08:15
嘩!fujitasze, 你真係講左我心個句。我聽簡介會時嘅感覺同你一模一樣。
間學校講咁多德育,但無最基本嘅謙 ...
優才連德育教學奬都攞埋,( 上埋電視) 都話無資料支持?

我選學校係睇校長做唔做到野, 謙虛與否, 有乜所謂.

tt007 發表於 14-6-11 08:19
其實我都有聽D家長講,聖約瑟嘅老師係好惡,好嚴。佢校長都講,男孩子係要鬧。呢方面我都無計,惟有自已取 ...
報紙都有報導有幾惡
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20110921/15632639

AgapePa 發表於 14-6-11 11:40
報紙都有報導有幾惡
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20110921/15632639
呢D 係舊文,生果日報最鍾意誇張新聞,如果真係噤差,D家長即係BK講啦,重輪到你抄舊文咩!

AgapePa 發表於 14-6-11 11:40

報紙都有報導有幾惡

來來去去咪又係呢條link!睇到呢d舊文當新聞(而且係唔成立既投訴)既
貼文,真係    。。。

dandanmami 發表於 14-6-11 13:26

回覆 theodorechung 的帖子

嗯……好多方面
例如升中情況, 讀小學有多好多谷, 成績如何?

專區入面有唔少呢方面的文章,有時間不妨過去睇睇。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=204

你說st. joe定優才呀?如果你說st.joe,討論區成日都有講啦!可能你唔得閒睇啫!
dandanmami 發表於 14-6-11 13:26
回覆 theodorechung 的帖子

嗯……好多方面

回覆:奥脫福 的帖子

你仔仔好叻,入咗九華!

‹ 上一主題|下一主題