用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請儘快決定小一學位,不要HOLD幾間!
樓主: cutekiddy
go

請儘快決定小一學位,不要HOLD幾間! [複製鏈接]

引用:Quote:fishballbaby+發表於+14-6-11+20:30+

原帖由 甘恩 於 14-06-11 發表
係唔係只是有8間offer,而非hold 8間?8間都交留位費要用好多錢。
認同,我都有朋友有十間8間offer, 佢集郵都只限於口講,連第一次細訂都無比!我又覺ok喎!佢小朋友真係叻,係事實,但佢亦無hold位吖!ok呀!

引用:我等緊直資,比私校機會更少!但願有offer

原帖由 fany 於 14-06-11 發表
我等緊直資,比私校機會更少!但願有offer的考到更好的學校,希望仲會call wait list

...
我都係等緊直資,唔知有無機會有人會放位……

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-06-08+發表

原帖由 kingkingxoxo 於 14-06-11 發表
可以咩?點試?即係兩三間都交足錢買齊校服?咁癲?
係呀!買晒書同校服架!有啲係寧願side 錢都唔益人!

回覆 Freesia_cat 的帖子

Me too..........

引用:Quote:原帖由+fany+於+14-06-11+發表我等緊

原帖由 Freesia_cat 於 14-06-12 發表
我都係等緊直資,唔知有無機會有人會放位……
昨天到津校辦手續,感覺好難受。大仔仲讀私校,校舍同學氣氛都好好,我覺得愧對細女

引用:Quote:原帖由+Freesia_cat+於+14-06-12+發

原帖由 fany 於 14-06-12 發表
昨天到津校辦手續,感覺好難受。大仔仲讀私校,校舍同學氣氛都好好,我覺得愧對細女

...
我那個係大仔,份人都聰明,但就唔迫得,所以寧願俾學費都想佢去直資愉快學習。可惜,有嘅只係waiting,而我好擔心唔知直資會唔會有人放位。我仲有個細女,好多人都叫我俾大仔讀津校,保證細妹有書讀,但我擔心個仔唔知適唔適應到津校。

Freesia_cat 發表於 14-6-12 09:59
我那個係大仔,份人都聰明,但就唔迫得,所以寧願俾學費都想佢去直資愉快學習。可惜,有嘅只係waiting,而 ...
RELAX .... ! 讓孩子活在真實世界              
http://happypama.mingpao.com/cfm/relation3.cfm?File=20140527/celd/655sh14_a.txt

回覆:請儘快決定小一學位,不要HOLD幾間!

push!!我識人仲未有理想offer,亦識人hold了幾間,都唔明點解諗咁耐

引用:Quote:原帖由+kingkingxoxo+於+14-06-11+發

原帖由 chingcging 於 14-06-12 發表
係呀!買晒書同校服架!有啲係寧願side 錢都唔益人!
咁自私

引用:push!!我識人仲未有理想offer,亦識人hol

原帖由 hazelnutcake 於 14-06-12 發表
push!!我識人仲未有理想offer,亦識人hold了幾間,都唔明點解諗咁耐

...
唉,他們要諗清諗楚嘛,萬一揀了A,又聽人話BC好咁點算?只可以話有得揀有時衰過無得揀

真係又要push一下,我見仍有好多人hold左2個間學校或以上,希望d家長主動通知學校放位

kingkingxoxo 發表於 14-6-12 11:31
唉,他們要諗清諗楚嘛,萬一揀了A,又聽人話BC好咁點算?只可以話有得揀有時衰過無得揀

...
揀來揀去咪係讀一間,真係唔明D家長!

回覆 gudbb 的帖子

agreejust put yourself for those in need of a place

我打去已注冊學校,佢話要寫信去取消禾~

push

有啲人對"自私"呢兩個字好敏感,小心俾人攻擊,人品嘅野好難控制,只望hold幾間個啲家長良心發現,早啲放手。
確係有啲人話之你死,各位有同理心嘅家長,小朋友入到心儀小學之餘,都教育下佢地己所不欲,勿施於人,切身處地為人諗下,話唔定風水輪流轉呢。

又或者咁講,大家香港仔,香港女,話晒同舟共濟,發揮下香港精神,互相幫助下,呢樣野,外國人唔明,但香港仔女一定明。

等待的心情最難受,十五十六,七上八落,唔上唔落。半夜訓醒都是諗起學校個waiting. Offer系人地的手,我地當然是控制唔倒。不過真是希望有得放的就放,可能是手續麻煩左少少,要寫信去放。但始終有得放,你已經贏左。真是施比受更有福。感覺好似是震災禁,但都無辦法

引用:等待的心情最難受,十五十六,七上八落,唔

原帖由 mimi0129 於 14-06-19 發表
等待的心情最難受,十五十六,七上八落,唔上唔落。半夜訓醒都是諗起學校個waiting. Offer系人地的手,我地 ...
玩叩門已玩到心力交瘁!

引用:Quote:原帖由+fany+於+14-06-12+發表昨天到

原帖由 Freesia_cat 於 14-06-12 發表
我那個係大仔,份人都聰明,但就唔迫得,所以寧願俾學費都想佢去直資愉快學習。可惜,有嘅只係waiting,而 ...
我同你情況好相似,哥哥聰明好動唔受谷,重有一個弟弟將會升K1。今年派位好彩派到第一志願,家人朋友都話之後就唔駛擔心弟弟。其實我都擔心唔知哥哥能否適應津小,但經歷過一年嘅小一面試派位等,我真的不想再嚟多次。年紀大,心血小。希望有多過1個學位嘅小朋友家長能盡快做決定啦!

‹ 上一主題|下一主題