用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒口:無麩質,奶,蛋
go

戒口:無麩質,奶,蛋 [複製鏈接]

15    0    0    0

我也剛開始搜集這方面資料,小朋友也是3歲。你有沒有自然療法醫生跟進?定自行戎口?囝囝很喜歡飲奶,1日3 餐,早晚兩餐都半夢半醒咁飲,都唔知用乜有營養野代替?
可否分享下你既進度成果?一齊努力!

回覆:戒口:無麩質,奶,蛋

引用:我也剛開始搜集這方面資料,小朋友也是3歲

原帖由 rocket 於 14-06-09 發表
我也剛開始搜集這方面資料,小朋友也是3歲。你有沒有自然療法醫生跟進?定自行戎口?囝囝很喜歡飲奶,1日3  ...
固體食物吸營養已足夠,如果偏食,可以食維他命丸。

引用:我也剛開始搜集這方面資料,小朋友也是3歲

原帖由 rocket 於 14-06-09 發表
我也剛開始搜集這方面資料,小朋友也是3歲。你有沒有自然療法醫生跟進?定自行戎口?囝囝很喜歡飲奶,1日3  ...
另外好似有隻米奶,以前係little  giant見過。或者豆奶,不過我仔飲咗一啖就唔飲

引用:睇完網上資料, 開始同3歲女試戒口 有無小

原帖由 090211bb 於 14-06-09 發表
睇完網上資料,
開始同3歲女試戒口

請問什麼原因戒口?有幫助?我女好喜歡麵包的!

Sorry.. how to delete picture?? I don't know why it is attached... ><"

引用:Quote:原帖由+090211bb+於+14-06-09+發表睇

回覆:090211bb 的帖子

咁係咪要永遠戒囗?
我只係知要戒小麥(包括醬油)、蛋、牛奶。你有無戒口list? 可唔可以send 俾我?

090211bb 發表於 14-6-10 08:35
我見有自閉小朋友媽媽分享,戒左後進步好多,連training..都cut得。又話一唔小心食錯左,會睇得出退步。戒 ...
那。。。 如果只是傾向,未是嚴重的。。。 也有需要嗎?

引用:咁係咪要永遠戒囗? 我只係知要戒小麥(包括

原帖由 rocket 於 14-06-10 發表
咁係咪要永遠戒囗?
我只係知要戒小麥(包括醬油)、蛋、牛奶。你有無戒口list? 可唔可以send 俾我?

...
蛋,奶,牛油,一般餅乾, 通常豆都會有, 調味汁,一般麵包, 意粉要介

飯, 有椰油做的soy sauce,  gluten free 麵包, 米造的意粉

個人幫小朋友戒口的經驗:
1.  先介含牛奶及小麥的食物
  *等家人適應後(通常半年)

2. 又想戒口戒足d
- 再驗血睇睇有無其他食物敏感, (90種食物)

3. 甜食食少d

引用:個人幫小朋友戒口的經驗:1.++先介含牛奶及

回覆:eerr 的帖子

太耐無食至敏食物, 好似話驗唔到

引用:個人幫小朋友戒口的經驗:1.++先介含牛奶及

原帖由 myson727 於 14-06-11 發表
個人幫小朋友戒口的經驗:
1.  先介含牛奶及小麥的食物
  *等家人適應後(通常半年)
我開始幫囝囝介奶,轉荳奶粉。意粉通心粉通常唔食,轉食米粉。但係餅乾仲未介到,因為未搵到替代品。

引用:睇完網上資料, 開始同3歲女試戒口 有無小

原帖由 090211bb 於 14-06-09 發表
睇完網上資料,
開始同3歲女試戒口
見過有媽媽 share 過,但係佢都係用高粉,但係唔用牛油用olive oil... 我買左個面包機,但是未試米面包。

引用:Quote:原帖由+myson727+於+14-06-11+發表個

原帖由 eerr 於 14-06-12 發表
Hi,你戒左幾年後,有無再驗過食物敏感,結果有無唔同?我驗時佢地話戒一年返去再驗,有d敏感野可能可僈慢 ...
戒左4yrs, 他早以習慣。

驗重金屬及驗屎找惡菌我都有番驗,惟獨驗食敏感我無番驗,因現在他發力追番之前慢左,唔想因食物又整慢個進程。

再講,要試就比番小小比佢食,見佢回彈,就知,唔洗番驗都知。

引用:Quote:原帖由+myson727+於+14-06-11+發表個

原帖由 Vichang 於 14-06-12 發表
我開始幫囝囝介奶,轉荳奶粉。意粉通心粉通常唔食,轉食米粉。但係餅乾仲未介到,因為未搵到替代品。

...
You can buy cookie from little giant

回覆:戒口:無麩質,奶,蛋

我個小朋友仲等緊評估,見大家咁講,都想試下幫佢戒口。佢兩歲,每日三餐奶同兩餐飯,我想慢慢嚟,試下用豆奶取代奶粉先,但我想問:
1. 有冇需要驗咗食物敏感先戒口?
2. 有冇人試過little giant賣嗰隻ecomil soy milk with calcium? 定係買其他香港一般品牌出嘅豆奶?
3. 佢8月開始返n班(將會係全日班),如果戒口,要學校配合會唔會好麻煩?

DJ924 發表於 14-7-3 11:08
我個小朋友仲等緊評估,見大家咁講,都想試下幫佢戒口。佢兩歲,每日三餐奶同兩餐飯,我想慢慢嚟,試下用豆 ...
1. 驗左先戒口,只係照單執藥,唔駛估估下,避免加重自已的心理負擔,畢竟,戒口仔女要搵食,好靠媽媽,集中火力幫佢整野食,佢需要你。

2. 香港一般品牌,只須標明是無牛奶,是用豆奶的基本也可。其實也可試其他口味,little giant 有隻朱古力味的也OK

3. 唔會好麻煩,最緊要諗定個框架、流程,再同學校配合。你只須同佢講,小朋友敏感,唔駛食學校野,全部自備。聽到敏感呢兩個字,佢驚過你。我女帶左三年啦,兩小盒茶點,一個飯壼,咁就過左三年了。升小學啦,繼續戒口。

引用:Quote:DJ924+發表於+14-7-3+11:08+我個小朋

原帖由 free_style 於 14-07-03 發表
1. 驗左先戒口,只係照單執藥,唔駛估估下,避免加重自已的心理負擔,畢竟,戒口仔女要搵食,好靠媽媽,集 ...
多謝你詳細嘅解答呀! 咁講教下你早餐會比佢食啲咩呀?另外,如果完全自備食物返學,會唔會令小朋友覺得自己好排外,同其他人唔同呀?

‹ 上一主題|下一主題