用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled.....
樓主: reginang
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... [複製鏈接]

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

astha?覺有甚麼聲音?

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

佢瞓覺有時會突然發出一些好似呼吸聲,好似透唔到氣咁,又類似睡眠窒息症咁

chelsea.mama
平日邊個湊囡,你是全職媽咪嗎  

你是否已瞓     or 餵奶  

如果你明天想去聽講座,你可打電話比我  
check pm for my mobile no.

goodnite  

reginang:
sorry!我不懂得check pm .可否教我?
我係半職媽媽,上年7月quit?份工,轉做part time,返下午,雖然多?時間,但比以前忙得多幾倍,上午同澄澄返早期訓練,以前返full time,有藉口不用做家務,所有事由我奶奶做。但現在家中所有家務都由我做,又要同澄澄做家中訓練,所以真係無私人時間。連上網chat都要間中才能。我想你也是吧?
你今天聽講座怎樣?

我剛剛回來    

今日的講座提到唐氏兒由0-6歲,小學/中學及成年後會得到那類型的服務,協會裡的社工解釋得好詳細,而且比起現在跟進我們的社工更了解和有更多資料,如果你有什麼想知道,你可給她電話資詢

pm = 私人信息,你在最頂的位置會見到"私人信息",你click入去便可見到  

thank you!

reginang:
你囡囡現在排甚麼學校?s位or i位?我澄澄1yrs評估時排i位,但其實我與我先生都希望澄澄能進特殊幼兒中心,但當時reject?,始終那裏training 好d ,上個月再做評估,評估澄澄arround 15-18months(她現在26months),我要求排s位,那醫生好好人,佢話最緊要家長願意,幫我轉?排s位。

你點睇呀?

astha要到7月才做評估,暫時來說,我覺得她的進度尚可接受,關於選校方面,我們今天討論過,s位主要是全面些,那裡有st,ot及pt三種治療師,而i位是100位普通學生收6位特殊學生,當中都有特殊幼兒導師負責那6位學生,而他們又再分3類形式學習,分別是個別;小組和課室學習,協會的社工說最主要諗子女的能力,如評估後是應去i位,但父母可能担心i位的師資或環境是否足夠,不過又希望子女可與一般小孩子正常學習,那可以同時讀i位,另再加訓練,但在醫院做的(因同時不能享有由社處提供的福利),當然家長要考慮自己有沒有時間同時間上學及再返訓練,如果家長本身要上班,那選擇s位會比較適合,s位的師生比例是1:6,而且那裡同時可提供所有訓練,所以家長不需再費神.

你一定很疲累,你一個人做晒咁多工作,你先生有沒有幫你一把,我有婆婆同老公一齊幫手,我地3個分工合作架,唔會太辛苦
chelsea.mama 寫道:
reginang:
sorry!我不懂得check pm .可否教我?
我係半職媽媽,上年7月quit?份工,轉做part time,返下午,雖然多?時間,但比以前忙得多幾倍,上午同澄澄返早期訓練,以前返full time,有藉口不用做家務,所有事由我奶奶做。但現在家中所有家務都由我做,又要同澄澄做家中訓練,所以真係無私人時間。連上網chat都要間中才能。我想你也是吧?
你今天聽講座怎樣?

多謝你的意見。其實我媽媽及奶奶都輪流照顧澄澄,佢?個個都好錫澄澄,所以我好開心。我老公只會同囡囡玩,同佢去街玩,但就不會湊佢,佢話吾識喎!屋企d?,佢吾會主動做,十指不拈陽春水,嚇嚇要我發脾氣,佢先做。但好的是,佢贊成我quit份工,一個人撐起成頭家。

澄澄依家返邊間早期?? 她現在識自己行嗎??
訓練又怎樣,合作不合作??
問題太多  

reginang:
澄澄現在係將軍澳靈實協會早期訓練,因為我住將軍澳。她1yrs多可以拖住行,但到2yrs才能自己行,始終她肌肉張力低,身體軟綿綿,吾夠力,上下樓梯仍要拖住。不過佢可以行,我都覺得好開心啦!吾急得!astha又點呀?

澄澄做物理治療都非常扭計,會嗌到好嘈吵,不合作,佢耐性不夠,通常做2﹣3次就不做,物理治療師剛剛轉?個新丁,我覺得佢對唐??小朋友了解不多,完全搞吾掂澄澄。

職業治療都ok,因為不用體力勞動,近排教用手指執珠仔及其他細小東西。最好玩都係tuesday特殊治療,治療師好有心機教佢,依家學緊配對。astha 呢?

astha現在都需要人附住行,可放手企二三分鐘,我會比耐心去等侯她自己行  
至於物理治療,她都很抗拒,做15分鐘跟住喊45分鐘,治療師是有經驗的,而且好比心機教astha  :
在家中都會教她串珠仔和疊積木,她這方面又很有興趣,而且學得幾快  

我在中環返工,你呢??? 晚上是否一定要回家煮飯??

reginang:
你好有心機教astha!!澄澄也是學緊串珠仔,佢手指不靈活,所以我現在專注教佢用手指拿東西,我剛剛在吉之島10元店買積木給她疊,之前我甚少給她疊積木,但治療師話可以訓練佢手眼協調。另外又教她看書,認顏色,認圖卡, 玩配對,澄澄做實物配對都ok, 但顏色配對就麻麻?! 你開始教astha 認顏色未呀?

astha 有沒有斜視?澄澄望東西(esp.看電視,看遠景)會斜望,醫生轉介看眼科,可能因為佢有散光,astha 視力ok嗎?

你擔心astha說話能力嗎?雖然現在澄澄能發個音,我都幾擔心澄澄能否說話,因為d家長話唐氏好多都不懂說話,我都明白不能心急,要有耐性,但始終都想佢能同我傾計。

我在炮台山返工,係bank做,都9年啦!晚上我不用煮飯,返娘家食,我老公就男家食飯,因為大家住樓上樓下。自從澄澄出世後,我沒有煮飯,澄澄食的粥也是我奶奶or媽媽煲,因為我不懂得下?。你呢?

不會吧﹗唐氏小朋友多是輕/中度智障,絕大部分可以用口語溝通(雖然句子會簡單一點,發音也麻麻地)。

chelsea.mama 寫道:
因為d家長話唐氏好多都不懂說話
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

稚言治語:
但是我見很多都不會說話。只會〝呀呀〞聲!
‹ 上一主題|下一主題