用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 想問沙呂用家,小兒今年小一,想了解功課多嗎?升中結果滿 ...
go

想問沙呂用家,小兒今年小一,想了解功課多嗎?升中結果滿考 [複製鏈接]

想問沙呂用家,小兒今年小一,想了解功課多嗎?升中結果滿意嗎?學校有拔尖訓練嗎?有妹妹跟尾,藉得為沙呂放棄私小九龍瑭宣道?
   5    0    0    0

回覆:sweettou128 的帖子

1. 每天大約3~4樣功課
2. 可參考學校網頁www.bstwlmc.edu.hk
3. 有拔尖班
4. Sorry, 不太了解九龍塘宣道,但沙呂小的確是一所好學校,算一算我的子女已在這所學校九年多了,希望資料幫到您

回覆:想問沙呂用家,小兒今年小一,想了解功課多嗎?升中結果滿考

有妹妹跟尾,應該揀沙呂好啲(個人意見)

kysohome 發表於 14-6-10 18:20
1. 每天大約3~4樣功課
2. 可參考學校網頁www.bstwlmc.edu.hk
3. 有拔尖班
原來每日只有3-4 功課,咁真係幾輕鬆喎,唔谷!學校本意係小朋友放多D時間係邊?

回覆:MAMAMEEE 的帖子

學校非常强調閱讀,校長常常建議家長讓小朋友八時前回到校,待小朋友每天最小有半小時閱讀時間,持之以恒對小朋友寫作及認字有很大幫助

回覆:kysohome 的帖子

請問幾多年級開始會有拔尖班?

回覆:yanwan 的帖子

低年級唔清楚,高年級一定有,小女今年畢業了

回覆 kysohome 的帖子

kysohome,可否分享下你和女兒這六年的感受,給我們新手家長參考?沙呂校風怎樣?普遍學生品德?因為是津校,一年級學生大部分是抽獎入,品格會否參差?普遍家長會緊張小朋友?多謝分享

在我見大多數學生是乖的, 當然總會有三幾個曵學生

以我所知拔尖班是興趣班, 即高低詩, 藍球...... , 不是學術性質, 如有錯請指正

我個人認為學校課程是較深的, 一年班下學期開始, 中, 英測驗, 考試題目80%是閱讀理解, 數學會有幾條像奧數的題目, 常識不太難, 若小孩能力高會讀得輕鬆, 但能力不及的會好吃力

daidai 發表於 14-6-11 16:07
在我見大多數學生是乖的, 當然總會有三幾個曵學生

以我所知拔尖班是興趣班, 即高低詩, 藍球...... , 不是 ...
拔尖班只是課外活動,選拔一些同學代表學校出賽,並不在學術方面。反之學術上有困難的是會有補底班。沙呂係一間 band 1 學校,基本上只要學生的成績都是 band 1 的話,一定獲派 band 1 中學。
如果從宣道心沙呂之間選擇,有細佬妹跟尾的我一定選沙呂。
1 沙呂學術水平一 木都唔弱
2 大家都冇龍校中學
3 沙呂免費,你計吓6年間慳番幾多學費,宣道一個月學費可能已經夠沙呂一年嘅雜費
4 如果住沙田區讀沙呂可以慳番好多交通時間

想問沙呂用家, 可否分享沙呂

1)中,英文程度高嗎?
2)校風好嗎?小朋友品格和學校培育學生品格?
3)普遍家長緊張小朋友?
4)普教中是否由二年級開始,但五六年級又轉回廣東話?
5)呈分試,升中,5,6年,學校有没有特別安排,例如按能力分組上堂
6)學生有甚麼課外交流表演的機會?

感謝分享

引用:想問沙呂用家,小兒今年小一,想了解功課多嗎

原帖由 sweettou128 於 14-06-10 發表
想問沙呂用家,小兒今年小一,想了解功課多嗎?升中結果滿意嗎?學校有拔尖訓練嗎?有妹妹跟尾,藉得為沙呂放 ...
其實你咁唔了解這所學校?點解又會揀呢間學校第一呢?又俾你派到喎。真奇怪

回覆:sweettou128 的帖子

雖然你的問題有D奇怪,我試一試解答啦。我比較直接,不喜勿插。

1)中,英文程度高嗎?
睇你同邊間比啦,你St.F比就好低,你同一般的比又算高喎。
2)校風好嗎?小朋友品格和學校培育學生品格?
校風好,又唔等於所有小朋友都乖。
教育孩子嘅品格個人覺得係父母嘅責任大於學校!大家都教咗6~7年架啦,唔會一入某間小學而有重大改變架。
3)普遍家長緊張小朋友?
揀得沙呂的大部份都緊張嘅。
4)普教中是否由二年級開始,但五六年級又轉回廣東話?
二年級是普教中。
5)呈分試,升中,5,6年,學校有没有特別安排,例如按能力分組上堂
唔識答你
6)學生有甚麼課外交流表演的機會?
一定唔夠私校多,咁你小朋友有咩長處先?
唔好諗住津校會幫你訓練個囝,始終資源有限,一班33人的!

引用:Quote:原帖由+sweettou128+於+14-06-10+發

原帖由 FiFi618 於 14-06-18 發表
其實你咁唔了解這所學校?點解又會揀呢間學校第一呢?又俾你派到喎。真奇怪

...
如果盲目追從,未了解而又派到,便白白浪費了真正了解了,知道是適合小朋友讀嘅一個機會

回覆 sweettou128 的帖子

就她/他的問題, 睇得出樓主偏愛直資或私校, 我怕佢的小朋友入來後失望, 不如益吓等緊扣門的家長吧

回覆:想問沙呂用家,小兒今年小一,想了解功課多嗎?升中結果滿考

樓主心意本屬宣小,冇了解沙呂便放第一,很明顯心意不屬於此,若只有小女一個,一定會選擇宣小吧,只因有細佬跟尾,才想多了,而且還要小女放棄如此好機會。放手給大家一個機會吧。

回覆:S-Kwok 的帖子

認同

唔知15分有冇機會入或叩門呢

引用:唔知15分有冇機會入或叩門呢

原帖由 wah143728 於 14-08-12 發表
唔知15分有冇機會入或叩門呢
自行階段一定唔使諗;派位講彩數;叩門講關係同面試表現,完全同分數冇關!

請問沙吕net系一個? 會好似一吕咁另俾錢請net teacher 嗎??

‹ 上一主題|下一主題