用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015/16 小一41區的家長
go

2015/16 小一41區的家長 [複製鏈接]

其實好希望 剛剛派完有經驗的 家長可以上來分享下.
1,2,3誌愿的分配 同結果.

不過見到之前類似的貼, 應該唔係咁多的過來人愿意分享. (冇特別意思, 個人意見Only)

我大女讀緊k2, 12月的超細b.  有一個細佬.
不過家裡長輩好希望第一誌愿可以填Maryknoll,   我自己個人就覺得 太過博!  但係如果唔填都一樣會挣扎!自己放棄唯一的機會>

alongcamefanny  Do you live in 41 net?  發表於 14-6-12 16:23
   10    0    0    0

jincaiyan 發表於 14-6-12 01:12
其實好希望 剛剛派完有經驗的 家長可以上來分享下.
1,2,3誌愿的分配 同結果.
大抽奬無話博唔博, 主要靠運氣, 你可以第二志願穩陣就可以了。仲有, 你要入Maryknoll, 除非阿女好出色(聰明又自動波), 你屋企有兩個細路, 你有無信心陪阿女一齊行? 屋企夠唔夠資源support。而且, 阿仔到時得10分, 又係要博大抽奬, 家裡長輩又係叫你填LS。最後如果好彩一個Maryknoll一個LS或其他學校都好, 兩個小學生唔同學校, 你自己有無自信handle到? 否則, 就填一間男女校, 可能會較好。

其實在區內基華小學是非常好的男女校。。。新華德都非常好。。。未來幾年直到龍年都競爭非常激烈。。。除非有私校/直資學校作backup。。否則真的不要太進取。。呢種壓力是過來人才明白。。。每天以淚洗面的日子不好過。。。做家長的EQ真的要較高。。。。

dopeyfong 發表於 14-6-12 11:39
其實在區內基華小學是非常好的男女校。。。新華德都非常好。。。未來幾年直到龍年都競爭非常激烈。。。除非 ...
仲有舊華德都好好。

如果真的很喜歡Maryknoll。。。第一輪可以博。。。真的抽中。。弟弟就要做好作戰準備

很明白你的心情.
我是今年的過來人, 亦是幸運兒. 等我也來分享下.
我兩個都係仔, 大仔今年乙一中DPS. 很感恩.
我在交表前兩天才決定由LS轉去DPS.

第一係適合:
兩間學校在我心中都係最好的一線. 坦白說LS勝一點, 因為一條龍.
但我兒子是屬於慢熱偏靜形, 我喜歡DPS小校, 覺得兒子比較適合.
另我並沒有打算入大拔, 到時有機再考慮, 因不想用太多錢...
而我心屬意41 Band 1尾的銀及黄X南. 如入到DPS, 這樣就大致穩了.
另很喜歡拔小的全英學習環境. 我先生是41 band 1尾中學畢業. 回母校, 校長極力推薦拔小

第二係機會率(當然最終還是運氣決定一切)
41有大約800人進行大抽獎, LS & MCS 有約170個位. DPS 有24個位.
另LS & MCS是一條龍男, 女校, 即170/800, 大概有20%機會中頭獎.
DPS只有24個位, 24/800, 大概只有3%機會中頭獎.
以這樣運算, 我認為敢博DPS的人可能不會太多…..反而會相對有機. 所以一博 

當然, 大家不要忽略了一班有私校back up的家長, 他們是怎搏都無問題的.
而我是零 back up, 一心大抽獎. 我自己也感得是真係很勇的….
唯一的是心理上的back up 及做定profile去叩門.

alongcamefanny  84 - LS, 73 - MCS for 2nd phase.
your selection is bold and I don't dare.
congrats!  發表於 14-6-12 17:11

引用:很明白你的心情.我是今年的過來人,+亦是幸

原帖由 kwokkwokma 於 14-06-12 發表
很明白你的心情.
我兩個都係仔, 大仔今年乙一中DPS. 很感 ...
真的有20%,好高喎!

我是今年的失敗者, 甲乙一都填maryknoll, 乙二,三填聖家, 因為有細妹跟尾,一心要抽maryknoll或女校,點知派左去樂善堂, 而家正在叩門中
其實都諗緊到妹妹抽係咪應該甲二,三都填埋好d? 又或甲乙一都填聖家(九龍塘)會穩陣d?

很明白你的心情.
我想問下有大約800人進行大抽獎,呢個數字係邊到得黎架?我個女而家K2,想知道個數,可以計下個%

謝謝

回覆:bon_bonny 的帖子

你其實可以在教育局web site查到各區小一學額。這個數字基本上就係當區參加大抽獎的數字

很明白你的心情.
你嘅情況完全同我兩年前一樣,我大抽獎填表當日先決定選DPS。因為老公話越少人敢選機會就越大,結果幸運地入到。將來入唔入大拔不重要,阿仔依家讀得好輕鬆,功課少,多閱讀,成績中上,已好滿意。只希望將來入到band1校風好嘅中學。

kwokkwokma    發表於 14-6-16 12:33

引用:Quote:原帖由+kwokkwokma+於+14-06-12+發表

原帖由 Stinkypig 於 14-06-15 發表
你嘅情況完全同我兩年前一樣,我大抽獎填表當日先決定選DPS。因為老公話越少人敢選機會就越大,結果幸運地 ...
我都計過條數,所以我博dps,幸運到亦中咗,可以講多d學校嘅嗎?

引用:我是今年的失敗者,+甲乙一都填maryknoll,+

原帖由 jojade 於 14-06-15 發表
我是今年的失敗者, 甲乙一都填maryknoll, 乙二,三填聖家, 因為有細妹跟尾,一心要抽maryknoll或女校,點知派 ...
請問你乙二放KC 定KT 聖家??

回覆 kwokkwokma 的帖子

好多想你咁詳細的分享其實我自己的想法係第一志願可以填男女校。
主要係為細佬考慮,行大抽獎呢條路一二三志願的分配每日的想法都在改變
如果三年後要再來一次,真係好慘。三年後的世界又會唔同佐!
不過爸爸好堅持要抽Maryknoll , 不過爸爸呢個想法亦係人之常情,住的41區有邊個會唔想入呢!
昨日剛剛去佐音小interview , 希望能考到心儀的私校backup, 咁就好d

你係兩個仔仔,有無研究過邊間男女校覺得唔錯?

kwokkwokma  41有三間好的女校, 我都贊成一博. 但我會在乙二放九龍城聖家, 因機會率略大些. 另外一提, 41網的二線學校放在乙三機會是零.  發表於 14-6-16 12:51
kwokkwokma  我會因應小朋友的表現及成績再決定. 但都希望可在同區中學. 我喜歡黃笏南及銀禧.  發表於 14-6-16 12:39

回覆 bon_bonny 的帖子

正確來說是780個位. 是教署在自行之後公佈的41 網"小一入學统一派位選校名單". 那裹合共有780個位給41網 (2014), 即教署就自行提交後的數據, 分析估計大抽獎的人數所定. 每年略不同.

bon_bonny  謝謝  發表於 14-6-16 16:06

回覆:little_yolky 的帖子

基華比華德呢?

今年大家認為既2線學校乙二都仲有大把人抽唔中。其實䢫住出生人數增加,好多區都已經冇咗保險線(只有少部份人仲保障到),自己諗清楚點揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想問如果自行、大抽獎都冇揀聖家(因本身不在41網), 聖家會否接受扣門呢?

回覆 kwokkwokma 的帖子

想請教所謂的二線學校係指 耀山? 基華?如果係咁乙三應該填⋯⋯?

回覆 wittymom 的帖子

聽講華德好d
‹ 上一主題|下一主題