用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想搵兒童精神科醫生睇阿仔是否ADHD? 有冇有耐性醫生推介 ...
go

[過動] 想搵兒童精神科醫生睇阿仔是否ADHD? 有冇有耐性醫生推介? [複製鏈接]

想搵兒童精神科醫生睇阿仔是否ADHD? 有冇邊位有耐性醫生推介?

阿仔7yr, 學校心理學專家recommend 去睇兒童精神科醫生, 話係踩界...
排左政府要2016...想自己搵私家睇...

你地有冇睇過私家?
1. 邊個醫生有耐性?
2. 每次睇幾耐?
3. 收費如何?
   10    0    0    2

醒目開學勳章 王國長老

引用:想搵兒童精神科醫生睇阿仔是否ADHD?+有冇邊

原帖由 mikihouse 於 14-06-13 發表
想搵兒童精神科醫生睇阿仔是否ADHD? 有冇邊位有耐性醫生推介?

阿仔7yr, 學校心理學專家recommend 去睇兒童 ...
之前問過評估6-9k,之後每30分鐘$800。藥費另計

回覆 Charlotte_mom 的帖子

評估咁貴
邊個醫生?

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 評估咁貴++邊

原帖由 mikihouse 於 14-06-16 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

評估咁貴  
私家做評估系貴嫁,但不用輪侯,這位醫生不算啦,—小時收1600,我問過有位中環果邊頭—小時2300,藥另計,仲要等—個月先有位!你可以找一些機構做評估就有機會平—點!

回覆 mosquito_chu 的帖子

thanks

即係邊D機構? 有冇名?

協康會, 小童群益會.....

果D協康會, 小童群益會是無醫生架只是心理學家,最後又要找番D醫生再開葯,而又要D醫生再評多次,收多次錢,咁我系唔系應該直接找醫生做評估+開葯會好D?

我正煩緊,唔知點好,有無人幫忙提議?

gccc, 如果小朋友重係細, 都重可以等吓, 但如果上咗小學, 就盡早出去找醫生做評估好過啦!

唔細嘞!所以要快D做,有無唔太貴的E生介紹?thanks

回覆:mikihouse 的帖子

尖沙咀亞太中心林中鍵醫生,價錢你上網search佢電話再打去問啦!當時我比較過佢收費算平,佢睇左亞仔幾年,都跟得好好,而家仔大左唔駛睇喇,所以比唔到updated資料你!

thanks

小朋友幾大?

hong2002 發表於 15-1-22 21:54
尖沙咀亞太中心林中鍵醫生,價錢你上網search佢電話再打去問啦!當時我比較過佢收費算平,佢睇左亞仔幾年, ...

hong2002, 你小朋友幾歲看, 是大了冇甘活躍不用再看嗎?

回覆:麥兜MaMa 的帖子

我個case都好typical。小一時開始出現好多問題,經CAC確診係gifted+adhd 並轉介兒童精神科,到小三時终於排到見醫生,都係offer食藥。同好多家長一樣,我接受唔到食藥,怕副作用,加上我仔成績ok, 主要係行為問題,所以最後都冇比佢食藥,只同佢上左好多專注力同社交訓練,可惜並冇大幫助。
到六年级下學期,佢主動要食藥控制,了解後,原來佢好討厭小學時的自己,希望中學在新環境重新做人!咁我當然支持,就開始睇醫生,感恩係藥物對佢好work, 基本上除胃口差左,所有問題都解決哂。中二時林醫生幫他試停藥,但仔覺得唔ok, 中四時再試,今次仔覺得可以,就停左藥了!
而家中五了,各方面都好好!經歷時我地都好辛苦,眼淚都流唔少,而家睇番,咁快又捱過左!大家加油吧!

食精神科藥物有副作用,的確係唔易的選擇。其實可以考慮下生物治療,我仔是踩界的ADHD,講野唔停,你叫佢十幾次才懂俾反應,好鬼勞氣。同佢戒口兼做生物治療,情況明顯改善。雖然係生活有較調節,但我都唔想佢食精神科藥物,所以寧願麻煩D。

盡可能戒小麥啦,食左小麥的東西,會更加 hyper

hong2002 發表於 15-1-28 18:38
我個case都好typical。小一時開始出現好多問題,經CAC確診係gifted+adhd 並轉介兒童精神科,到小三時终於排 ...
hong2002, 戥你開心呀!我都好希望有一日見到亞仔好似你個仔一樣,各方面都好好!

我仔都係睇林中鍵醫生,3個月前開始食藥。

小二開學前去樂苗坊的周婉芬博士那裡做評估,確診ADHD,我好抗拒食藥,幸好周博士亦認為程度唔算嚴重,暫時不用考慮服藥,除非有一日發覺學業受影響,就可能需要靠藥物,通常係升上小五左右。

今年小五,真係要向現實低頭了!周博士介紹林醫生,由於在周博士那裡做過評估,之後亦每年一次帶亞仔回去見周博士,所以林醫生不用再幫亞仔做評估,第一次見45分鐘,了解清楚情況,然後開藥。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:想搵兒童精神科醫生睇阿仔是否ADHD? 有冇有耐性醫生推介?

由day one開始,從無唸過唔食藥。無錯係有副作用,邊種西藥無呢。但我覺得個人成長更重要,如果行為怪,老師鬧,同學印象唔好,更加得不償失

回覆:fat 的帖子

一定會越來越好,比心機!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

同意!

‹ 上一主題|下一主題