用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一班20人有5人派軒小一個派華仁
樓主: nancy916
go

一班20人有5人派軒小一個派華仁 [複製鏈接]

回覆:一班20人有5人派軒小一個派華仁

似有人借咗地址。
這些case在其他名校聽過。

johnnywalker 發表於 14-6-14 20:39
軒小華仁都係派位,有乜出奇?你話全部入晒聖保羅男女就勁。
同意

一班有成十幾人住12網, 派5個軒小1個華仁幾正常呀!! 你話十幾個入晒呢兩間我就有d驚羅!!!
希望每天開心渡過 ;-)

個5六個吾系抽12網,佢地抽返自己地址個網,例如14網!即系個班只有少過15個左右既小朋友抽net12,但系就最少有6個抽左入軒小同華仁

借地地囉,有幾出奇,甘揚小心比人篤背脊

引用:借地地囉,有幾出奇,甘揚小心比人篤背脊 +

原帖由 sissysze 於 14-06-15 發表
地址

sissysze 發表於 14-6-15 13:36
想問你從邊度睇到借地址?!如果借地址,又點肯定派到?講野吾好甘主觀!我只不過想睇下有冇其他幼稚園都甘好風水!如果個個借地址都肯定派得好,甘教育局肯定要檢討啦,甚至要揾ICAC去查一查啦!之前有網友講既題外話,冇錯,呢個世界肯定有人借地址,但吾系我發呢張帖要討論既野!

無論甲一乙一都好,一班20個人當中6個人抽中頭獎,真是好少見。非常異常lucky.

引用:Quote:sissysze+發表於+14-6-15+13:36+借地

原帖由 nancy916 於 14-06-15 發表
想問你從邊度睇到借地址?!如果借地址,又點肯定派到?講野吾好甘主觀!我只不過想睇下有冇其他幼稚園都甘 ...
唔係同一個網,又派得到,甘多人甘好彩中甲一喎,明係中乙一扮中甲一啦。

如果我先生一層樓係新界, 我再買一層樓係港島, 小朋友係新界讀幼稚園但係報小學個陣用港島層樓個地址得唔得? 因為想派得好先搬去港島。。。港島層樓係丟吉無租比人的

引用:+本帖最後由+keung0413+於+14-6-15+22:03+

原帖由 keung0413 於 14-06-15 發表

如果我先生一層樓係新界, 我再買一層樓係港島, 小朋友係 ...
教育局指引係"恒常住址"非擁有物業地址。

Monstereasy 發表於 14-6-15 22:20
教育局指引係"恒常住址"非擁有物業地址。

但係點prove?  

keung0413 發表於 14-6-15 22:22
但係點prove?
水電煤單睇到有無人住, 再零晨電話睇吓係邊, 兼家訪

AgapePa 發表於 14-6-15 22:29
水電煤單睇到有無人住, 再零晨電話睇吓係邊, 兼家訪
咁唯有搬入去住一年

nancy916 發表於 14-6-14 17:08
如果一間幼稚園,一班有18個小朋友左右,其中有5-6個吾系12網,但系有5個派軒小(上午及下午),有一個派左入 ...
如果是灣仔區幼稚園應該是正常的。

其實都有thread 講到軒下排第二都有機會入到...(上年) , 今年我估如果大家同學夾埋放軒下, 而一兩個於軒上...十幾個有五個入到真係唔奇...net 12, 有st jo, 華仁, 如果係仔真係好多會choice, 所以軒小如果放第一既話, 入到都唔奇.....

呢間唔算勁, 我朋友個女個間係將軍澳既幼稚園, 一班28人左右, 有4-5個自行掂咗, 有21個派第一志願, 呢間風水仲好

其實大家講緊邊間?

醒目開學勳章

灣仔區派得好都唔奇,我識幾個小朋友在2008年出世的家庭都離開九龍區搬了去灣仔住,1個派軒小,2個派聖保祿天主教小學(1個第一志願,另1個第一志願瑪利曼唔得入第二志願)^^  有錢我都住灣仔

nancy916 發表於 14-6-15 15:52
想問你從邊度睇到借地址?!如果借地址,又點肯定派到?講野吾好甘主觀!我只不過想睇下有冇其他幼稚園都甘 ...

主, 恕我直言.  其實, 你討論重點是什麼?  呢個比例系吾系正常?  有冇其他幼稚園都甘好風水?

讓我這樣說, 如果所有華仁 + St. Jo, then 會認為超lucky because those two are the top most wanted boys schools.  Can't say it's abnormal, because of no evidence.  軒小有上午和下午, plus 華仁, 實際上是3間學校.  有一個更客觀的評估應考慮到過去的分配結果,而不是僅僅一年。

So, 是的,今年他們很lucky, and then what ? Or the other way to say it, 幸運的是,Net 12 出名boys 學校而已.

‹ 上一主題|下一主題