用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一班20人有5人派軒小一個派華仁
樓主: nancy916
go

一班20人有5人派軒小一個派華仁 [複製鏈接]

回覆:一班20人有5人派軒小一個派華仁

咁即係有 30% 派第一志願,有幾奇?

gk678  正解  發表於 14-6-17 15:26

Agreed, 有幾奇?

As responsible parents, we should not be driven by a small sample of anecdotal evidence because you should be prepared that the outcome can be very surprising.

nancy916 發表於 14-6-14 17:08
如果一間幼稚園,一班有18個小朋友左右,其中有5-6個吾系12網,但系有5個派軒小(上午及下午),有一個派左入 ...

I think it is luck only.

Mark six都可以連讀幾個相連number
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

其實樓主點知人地D小朋友用咩地址報呢?

引用:Quote:nancy916+發表於+14-6-15+12:49+個5

原帖由 johnnywalker 於 14-06-16 發表
ANYWAY,都係抽籤,靠運,除非佢地全部係臨尾扣門入就唔同講法
完全同意,我住灣仔,阿仔幼稚園今年派位全班廿幾人,得三個小朋友派得唔好,我個仔中咗

引用:如果唔係12網但抽到軒小,即甲部中。今年軒

原帖由 camomile00 於 14-06-14 發表
如果唔係12網但抽到軒小,即甲部中。今年軒上,軒下大抽獎加埋109個位,即大約10或11個位比甲部。但一間幼 ...
張form個no.即是隨機號碼嗎?好似不是吧?!

引用:一班有成十幾人住12網,+派5個軒小1個華仁幾

原帖由 Jessy 於 14-06-15 發表
一班有成十幾人住12網, 派5個軒小1個華仁幾正常呀!! 你話十幾個入晒呢兩間我就有d驚羅!!! ...
係米聖公會幼稚園?

回覆 nancy916 的帖子

我估靈糧堂??

王家爸爸  一定唔係靈糧堂幼稚園,靈糧堂幼稚園每年都有約20個人華仁小學和瑪利曼。  發表於 14-6-17 16:23

nancy916 發表於 14-6-14 17:08
如果一間幼稚園,一班有18個小朋友左右,其中有5-6個吾系12網,但系有5個派軒小(上午及下午),有一個派左入華仁,呢個比例系吾系正常?
簡單一計,

18個學生, 6 個唔係12 網 = 12 個12 網學生.
5個派軒小(上午及下午),1 個派左入華仁 = 6 個學生, 當軒小(上午及下午)/華仁 係首三志願.

全港(連新界) 派首三志願既百分比係66%

12*66% = 8 個

樓主, 仲有兩個係咪派左St. Jo

gk678 發表於 14-6-17 15:31
簡單一計,

18個學生, 6 個唔係12 網 = 12 個12 網學生.

計錯數,66%係頭三志願,但st jo,華仁,軒小是不放第差不多等同冇機會,所以機率是低過66%。

Eggchan 發表於 14-6-16 11:10
完全同意,我住灣仔,阿仔幼稚園今年派位全班廿幾人,得三個小朋友派得唔好,我個仔中咗

...
只是好奇,請問三個小朋友派得唔好系派咗邊間?

pino 發表於 14-6-16 20:26
張form個no.即是隨機號碼嗎?好似不是吧?!
隨機號碼是一個秘密,只有教育局知道。

artinie 發表於 14-6-16 21:37
係米聖公會幼稚園?
一定唔係聖公會幼稚園,聖公會幼稚園每年都人進入聖保羅男女中學附屬小學,喇沙小學及拔萃男書院附屬小學。

Pertra 發表於 14-6-17 16:28
我知有個住東涌抽中維園對面的男龍校,立即話搬屋....抽之前話有辦法取到假地址...., ...
維園對面的男龍校?維園對面得一間非龍校的中學(QC)。

Pertra 發表於 14-6-17 17:07
回覆 王家爸爸 的帖子

Oh, 應該是灣仔華仁,我知她拿拿淋由東涌撲出去搵樓以便九月入學。用假地址抽中真是 ...
那麼應該是灣仔公園對面山上,而不是維園對面。

引用:Quote:Eggchan+發表於+14-6-16+11:10+完全

原帖由 王家爸爸 於 14-06-17 發表
只是好奇,請問三個小朋友派得唔好系派咗邊間?
寶覺同黃焯菴

‹ 上一主題|下一主題