用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文小學vs中文小學
樓主: angusBBB
go

英文小學vs中文小學   [複製鏈接]

引用:只可以講冇"呢種"sense,+冇"呢種"興趣,+用"

原帖由 VETY 於 14-07-09 發表
只可以講冇"呢種"sense, 冇"呢種"興趣, 用"呢種"方法係唔會有"呢種"效果. 其實家長參考別人的成 ...
係,因為我唔係暑假聽多啲歌咁簡單,我會留意歌詞意境同背後所帶出嘅信息,點解佢會作呢首歌?有咩原因?
例如,boom town rats的I don't like Monday, 原來係因為一單校園槍擊案,啟發到Bob Geldof作呢首歌。試問如果唔係發自真心興趣,小朋友都唔會咁做

HaYi  大個D是會的.  發表於 14-7-9 17:38

引用:Quote:原帖由+VETY+於+14-07-09+發表只可以

原帖由 anniellm 於 14-07-09 發表
係,因為我唔係暑假聽多啲歌咁簡單,我會留意歌詞意境同背後所帶出嘅信息,點解佢會作呢首歌?有咩原因?
...
如果唔係真心興趣,小朋友只會聽下就算,唔會好似我咁做法

引用:Quote:原帖由+serinac+於+14-07-09+發表睇

我係照沉迷㗎,試過一邊食飯,戴住耳筒聽英文歌,雙眼又望住電視睇翡翠台,睇中文字幕咁睇電視。

做功課、 ...
叻!

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-07-08+發表我地

我讀書時中學係全英授課(中文同中史除外),唔會夾雜廣東話喎

等我又分享下我經歷,小學我媽咪以近為原則 ...
我都係band 1官校呀!但真係又中又英!

恐龍家

引用:Quote:原帖由+anniellm+於+14-07-09+發表我

原帖由 小曳人 於 14-07-09 發表
我都係band 1官校呀!但真係又中又英!
我哋上堂時係英文,當然唔係個個老師都係native level。
不過課餘時間同學係全廣東話傾偈。

呢間學校學習氣氛好好,嗰時學生上堂有唔明白嘅地方,會趁轉堂時間即刻問老師,同好有紀律,好少同學請假/遲到。

小曳人  官校有時d老師好hea.... 你好好彩!  發表於 14-7-9 17:36

引用:只可以講冇"呢種"sense,+冇"呢種"興趣,+用"

原帖由 VETY 於 14-07-09 發表
只可以講冇"呢種"sense, 冇"呢種"興趣, 用"呢種"方法係唔會有"呢種"效果. 其實家長參考別人的成 ...
成日彈港式口音, 笑人唔夠native,

xxxxxx

請問以下是否口音間題,沒大不了?

Claim pronounced as 'Cam'
Grouping pronounce as '谷平'
Chloe as 'Koey'
Coupon as 'Q-pon'

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+VETY+於+14-07-09+發表只可以

原帖由 shadeslayer 於 14-07-09 發表
成日彈港式口音, 笑人唔夠native,

xxxxxx
笑話一則:

一班同事正在開會,上司叫新入職的A打開文件「高呼」一次。
A實在想不通,但都決定硬著頭皮照上司的說話去做。
A打開了文件,興奮地歡呼一聲。此時,會議室鴉雀無聲,A旁邊的B細聲的跟A說:「上司叫你go through一次份文件呀.....」

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-07-09+發

笑話一則:

一班同事正在開會,上司叫新入職的A打開文件「高呼」一次。
不阻溝通,大部份懂英語的人也聽得懂,可以叫口音。

阻溝通,引誤會笑話的,很多懂英語的人也聽不得懂,又叫口音,是自欺欺人而且。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+maymay321+於+14-6-26+06:54+

原帖由 maymay321 於 14-06-26 發表
所以當年最差的政策是把中學一刀切的分了英中和中中

Kamei

引用:Quote:原帖由+maymay321+於+14-06-26+發表

原帖由 Kamei 於 14-08-02 發表
所以當年最差的政策是把中學一刀切的分了英中和中中
是啊!不過最緊要知錯折返,撥亂反正,中文科也必須要範文教學

引用:有很揀,會揀邊類? +

原帖由 angusBBB 於 14-06-22 發表
有很揀,會揀邊類?
揀好學校。

回覆 flower9 的帖子

咁要睇吓佢中文嗰班定英文嗰班教得好啲?
‹ 上一主題|下一主題