用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網填表策略分享
樓主: 2boba
go

48網填表策略分享   [複製鏈接]

suetyizoe 發表於 15-9-14 16:53
競爭好激烈, 想問有經驗既姊妹 , 如果德兆25分, 會穩入嗎? 我問過自己幼稚園的校長, 佢話要30分先穩入, 我 ...
身為老師唔識計分仲係度老點……唉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

suetyizoe 發表於 15-9-14 17:31
可以有30分既, 有哥哥家姐讀有20分 + 適齡10分已經30分, 仲唔駛計宗教果5分
你去睇清楚點計分先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:48網填表策略分享

1. 父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作(20分)
2. 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀(20分)
3. 父�母為該小學的校董(20分)
4. 父�母或兄�姊為該小學的畢業生(10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)
6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰(5分)
7. 父�母為該小學主辦社團的成員(5分)
(上述2項只可揀選一項)
8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)(10分)

我誤會左,但我睇清楚其實我老師無講錯,係可以有30分既,當然唔容易

引用:可以有30分既,+有哥哥家姐讀有20分+++適齡1

原帖由 suetyizoe 於 15-09-14 發表
可以有30分既, 有哥哥家姐讀有20分 + 適齡10分已經30分, 仲唔駛計宗教果5分
兄姊讀緊係必收,唔洗計分,你真係要睇真D點計分!

suetyizoe 發表於 15-9-14 20:37
1. 父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作(20分)
2. 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀 ...

除咗父母身為小學校董外,全港有幾多間官津小學你估可以攞到30分?至少係觀塘區應該係一間都無(唯一可能會有既係聖安當, 不過幼稚園地址同小學地址有少許不同, 唔知計唔計),咁講話最高可以有30分咪即係廢話囉!

hkpapa852 發表於 15-9-15 07:49

除咗父母身為小學校董外,全港有幾多間官津小學你估可以攞到30分?至少係觀塘區應該係一間都無(唯一可能會 ...

諗落做到天神姐姐其實都幾著數:趕得切既阿妹就係必收生;就算趕唔切,
都仲有六年時間在聖瑪利可以有30分,慢慢追都仲得!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

明晒, thanks

請問各位,有邊間小學中文程度相對較深架?

誠心請教聖馬太30分自行機會大嗎,我係46網,但冇心儀,想試c 6 old school,唔知博唔博得過?
同問係咪超谷,我c6話當年好谷,但成續好好,當年老師校長推薦佢考st Paul co-edu,但見而家冇咩人升神校,係咪冇咁勁喇?
利申:佢1988畢業

sorry, 打錯,應該20分

聖愛德華同藍循左家會點揀?

Jaimemami 發表於 15-9-20 23:20

sorry, 打錯,應該20分

校友20分都應該一試,反正其他學校都只得15分,機會也不大。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 Jaimemami 的帖子

jaimemami,咁啱既,我又係住46網,又係無乜心水,諗住報老公(1989年畢業)既old boy school聖馬太。
早前我聽學校講座,校長話20分都大機會,佢不否認聖馬太課程深少少,特別係數學科,佢認為小學階段應打好基礎,功課多寡則見仁見智,同睇小朋友能力呢。

我48網但想揀呂明才, 因為同老公去聽開放日感覺很良好。
如果老公舊校48網樂天有20分,我估自行入到機會應該幾大掛(因為不是1線). 因為無去過開放日所以唔太清楚是否中意.
請教:
如果自行15分揀呂明才唔得, 派位時甲1同乙1都揀番呂明才入到機會大嗎? 咁擺甲2同乙2的學校(不是1線)仲有無實際影響? 起碼唔會入3寶吧?
謝謝.

2boba 發表於 15-7-15 16:08
25分九聖可以講係穩入,20分聖安當都好大機會,有無了解過小朋友適合邊間多D?試吓了解多D,例如幾測幾考, ...
我正是住油塘, 但我決定自行選九聖了, 因為去過開放日,感覺學生好有歸屬感,畢左業的學生也會回校幫手搞開放日。謝謝你的意見! :)

回覆 aj1234 的帖子

在簡介會呂小有無提借幾多俾48?佐聖提過呢一年只俾幾個位抽。

呂小可能同上年差唔多。

另外樂天應該乙2會抽到。抽唔到的話都唔難扣。

回覆 zanezane 的帖子

thx zanezane

回覆:TKO_NANA 的帖子

我明早去交表先,謝

引用:我48網但想揀呂明才,+因為同老公去聽開放日

原帖由 aj1234 於 15-09-21 發表
我48網但想揀呂明才, 因為同老公去聽開放日感覺很良好。
如果老公舊校48網樂天有20分,我估自行入到機會應該 ...
樂天到時你放乙二,三都會入

‹ 上一主題|下一主題