用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 美國14歲神童吞槍自盡
樓主: JaniceLo
go

美國14歲神童吞槍自盡 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 美國14歲神童吞槍自盡

wings230:

心如菩提樹,身如明鏡台,時時勤拂拭,莫使惹吸塵矣.

Matt'smum....

Sorry...Non Government Organization..(民間團體)

是啊...
不要蒙塵.... :
小孩子的天空 寫道:
wings230:

心如菩提樹,身如明鏡台,時時勤拂拭,莫使惹吸塵矣.

若干年前在老家的飯桌上,爸媽例牌地又在數說我的不是,都記不清楚是關於成績抑或是其他事件...最後說一句:"都唔知你第時大個點算?"

我當時的回答是:"我都唔想禁長命."

我那對轉數其實不快的雙親一時不知怎去反應,唯有扮食飯...

wings230 寫道:
...我跟他說....這裡很危險...掉下海中都唔知點算..
他淡然地回答我...最多唔係死...
那時他才十一歲...

唔知點解重覆左 ...唯有刪左佢..sorry

Dr.T

可否講下你的成長心路歷程?? 你當時怎樣看待學校對你的教育?雙親的期望和感受?對末來又有什麼想法?或許大家可從你過去的經驗得到一些啟示呢。

我會在我不日出版的自傳(無人會買...)內解答以下的問題... 大家慢慢等...

frodo 寫道:
...可否講下你的成長心路歷程?? 你當時怎樣看待學校對你的教育?雙親的期望和感受?對末來又有什麼想法?或許大家可從你過去的經驗得到一些啟示呢。

Dr. T

我和小孩子的天空的仔仔都有同一問題,就是他們太活潑了太頑皮了,請問怎樣去分辨 ADD 和 Gifted ?怎樣才評定小朋友是ADD ?謝謝你!!

Dr.T 寫道:
若干年前在老家的飯桌上,爸媽例牌地又在數說我的不是,都記不清楚是關於成績抑或是其他事件...最後說一句:"都唔知你第時大個點算?"

我係你父母就比你氣死 ,但我依加比你笑死

都是只有老生常談的一句...詳細觀察及評估. 有沒有快捷的方法-老實說,我不懂 ,亦不相信有人真的能夠.

frodo 寫道:
...請問怎樣去分辨 ADD 和 Gifted ?怎樣才評定小朋友是ADD ?

Dr.T....

"都唔知你第時大個點算?"<-----其實lee 句說話包含
左幾多愛與關懷呀...
....你仲梗到老人家飯都食唔落...(要扮
不過...謝謝你提醒....飯桌中不說教..... :
Dr.T 寫道:

[quote]
...我跟他說....這裡很危險...掉下海中都唔知點算..
他淡然地回答我...最多唔係死...
那時他才十一歲...
[/quote]

中國人父母最常用的一句話...
"我錫你至打/鬧/罰你咋!"\ (d公仔實在太正!!!)

小朋友被壓抑下來的憤怒可能多年後,甚至成家立室才發作出來.目睹不少這些例子(不是我自己 )

...其實lee 句說話包含左幾多愛與關懷呀...

E D 咁唔 logic 既野....我小時侯竟然信ga...唉!
--->>>"我錫你至打/鬧/罰你咋!"\ (d公仔實在太正!!!)
我曾施此法於我的小朋友....他答......"我寧願你唔鍚我 lor"

因此....忘記我們父母施於吾身的那套...*becos it is no more workable
‹ 上一主題|下一主題