用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考了一間少功課小學,惡夢開始?
樓主: stockmike
go

考了一間少功課小學,惡夢開始?   [複製鏈接]

//看到此,忽然想起這裡的修道家長,多年來大聲疾呼自己的經驗和見解,教育現象的日漸改變,你們是功不可歿。雖然有點偏,又得罪不少「和稀泥」家長,但行為依然值得讚許。//

人地鐘意鬧咪畀人鬧囉。

我十年前開始宣揚呢一套,揚言閱讀對語文發展既成功率遠高於強迫仔女做練習。到今日,我個女上左岸咯,其他宣揚呢套既,仲有一D響度分享緊,D仔女一個個陸續上曬岸,雖然無一個成日強迫仔女做好耐功課、溫習好多,但係無一個語文程度唔係相當好。

十年來,跟隨我地呢班宣揚者既家長去閱讀既亦有唔少,有分享過進度既,每一個都係相當唔錯。反而從未聽過:「我個仔閱讀左幾年,點解語文仲咁差?」

呢十年來,反對我既講法既,能唔能夠提出另一套,成功率及得上閱讀既呢?

longlokma 發表於 14-8-3 13:49
中、小學階段,閱讀和做練習是需要並存的,兩者相輔相成,才能发揮最大效益。

...
學習語文,做練習是必需的,但很多閱讀派所反對的,是大量練習、小量閱讀。

引用:Quote:longlokma+發表於+14-8-3+13:49+中、

原帖由 eviepa 於 14-08-03 發表
學習語文,做練習是必需的,但很多閱讀派所反對的,是大量練習、小量閱讀。
...
同意。學語文,的確閱讀為重,練習為輕。

Jane1983  同意  發表於 14-8-3 14:11

回覆 eviepa 的帖子

老馬有火,才能及時的發亮發光。小女子多年前承蒙苹水相逢的朋友指點,獲益良多。近日找回舊友道謝,高人話講了很多年,收到明白的家長是太少,已愈來愈少分享經驗了,一代新人換舊人,有heart有力者,還應多留一會。

引用:我一直对幼稚園教快教深頗為反感,更不屑那

原帖由 longlokma 於 14-07-03 發表
我一直对幼稚園教快教深頗為反感,更不屑那些因自己孩子以小一小二知識考入直資私小而沾沾自喜的家長,他們 ...
講得好

回覆 stockmike 的帖子

其實小朋友嘅潛能喺你想像唔倒,佢得嘅話冇必要扼殺佢,有些小學生已可計微積分,或熟讀中國各朝代皇帝史,或對各種恐龍暸如指掌,當然亦冇必要強迫他去學,總之要培養佢有閱讀興趣就得!
‹ 上一主題|下一主題