用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無家長為照顧小朋友升小而辭工?
go

有無家長為照顧小朋友升小而辭工? [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆:有無家長為照顧小朋友升小而辭工

我!阿仔小一下學期我就辭工喇!都覺得遲,最理想係佢k3嗰陣辭工!

相反地认识不少妈妈是等到孩子上小学, 马上去返工!

引用:相反地认识不少妈妈是等到孩子上小学,+马上

小學要睇讀邊間,如果谷的學校而小朋友讀書麻麻,父母跟會好好多,

回覆:有無家長為照顧小朋友升小而辭工

我,升小一的暑假辞工,小学才是培養和陪伴孩子的黄金时间!

98730    發表於 14-7-13 22:49

引用:相反地认识不少妈妈是等到孩子上小学,+马上

引用:我,升小一的暑假辞工,小学才是培養和陪伴

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-07-10+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-07-10 發表
我原本教幼稚園的,我反而覺得小學前先係陪伴小孩既黃金期。
不同的,幼稚園的是照顧,小学的是栽培。

98730    發表於 14-7-13 22:50
陳莎莎  agree  發表於 14-7-10 16:57

回覆 longlokma 的帖子

Agreed,囝囝暑假後升小四,我剛在小三大考前一个月辭左份工做全職媽媽。之前成績是中上,今次温考試大家的心情都可以好輕鬆甘温習,我不像之前要返工甘急燥。可能甘樣佢冇甘大壓力,结果發揮倒出黎,平均分比之前升左4-5分。囝囝一直由工人姐姐照顧,上小一開始請私人補習跟功課,我除左返工其他時間都係陪住佢,所以感情好好。眼見好多同學都全職媽媽湊,我們非常羨慕。囝囝每日都會問我放幾點,他每曰就係甘望住屋企個鐘,—夠鐘就打黎叫我收工。這證明孩子真係好需要我,其他人係代替吾倒。加上份工壓力愈來愈大,所以我決定放棄做左17年的高薪厚職。依家囝囝每曰都很開心,我們可以安排倒温習又可四圍去玩,不像以前甘只能用謹餘的時間用黎温習,完全冇時間陪佢去玩。有時諗下,時間過左番吾倒轉頭,但錢可以第時再揾過。孩子的童年是很重要,可以的話盡量多陪伴度過。

jc2009  很好的取捨  發表於 14-7-14 15:42

引用:回覆+longlokma+的帖子 Agreed,囝囝暑假後

原帖由 kkhon 於 14-07-10 發表
回覆 longlokma 的帖子

Agreed,囝囝暑假後升小四,我剛在小三大考前一个月辭左份工做全職媽媽。之前成績是 ...
我咪係用緊有時間去陪伴,教小朋友。雖然家務有工人,但我角色也是管家,安排每天吃什麼,煲什麼湯,去接孩子的時間等…………功課我全部自己跟。個人係很累,脾氣差,人很殘,身體也大不不如前。孩子小四,我C6從來不讚成我做全職,原因經濟壓力大了,想多儲蓄留孩子讀書,又怕孩子過份依賴我。有時還要說我教兒不善,加上工作的壓力,真的很想大叫。。。。如果能力許可,我想全職到孩子中學。

回覆:Katrina@Chan 的帖子

兩歲辭了,越早自己帶越好。除了成績,許多成長上的需要都可貼身跟進。不過成日都唔夠錢洗咁。都唔緊要啦,親子無價!

98730    發表於 14-7-13 22:53

我都想辭工,等仔仔返學時間去做下part time, 唔係淨係係家好悶架。

我係升小四辭工, 五六年班真是好辛苦的兩年.成績真係有提高但補習費也很高,少啦一截收入又多啦補習,真是有壓力!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-07-10+發表我

回覆 IloveJJ 的帖子

照顧當然包括你所講這基本態度的教導,但我相信小學要花的時間和心機一定比幼稚園還要多。

回覆 natnatbaby 的帖子

之前我情況同你一樣,每日都精神緊張人又急,成曰頭痛骨痛,但如果再甘捱壞身體,仔甘细有邊個可幫我照顧。我打算比自己休息幾年到上中學先再返工。

回覆:Katrina@Chan 的帖子

我都係阿仔小一下學期就resign,自己跟始終好d,黎緊升小二了

引用:回覆+natnatbaby+的帖子 之前我情況同你一

原帖由 kkhon 於 14-07-10 發表
回覆 natnatbaby 的帖子

之前我情況同你一樣,每日都精神緊張人又急,成曰頭痛骨痛,但如果再甘捱壞身體, ...
我最擔心係到時四張幾,想做也不能,又擔心囡囡上大學不夠洗。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-07-10+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-07-10 發表
幼稚園時期當然不只是照顧啦!閱讀習慣、自理能力、價值觀、待人接物、學習態度,都在入小學前培養的!

...
其實我同你想法好接近,但有D担心到小一時小朋友搞不掂。

可否分享一下你大仔現時情況?

‹ 上一主題|下一主題