用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無家長為照顧小朋友升小而辭工?
樓主: Katrina@Chan
go

有無家長為照顧小朋友升小而辭工? [複製鏈接]

全職媽媽最大壓力除了經濟應該是親戚的指指點點

annie40  自己EQ低, 绝对顶不住親戚的指指點點  發表於 14-7-16 14:11
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-7-16 09:51
全職媽媽最大壓力除了經濟應該是親戚的指指點點
Exactly true!
Especially when husband parents are always present!
You need to pretend friendly with them but some old guys are difficult to serve!

MrBeast  Same applies to wifes parents :)  發表於 14-7-16 14:15
annie40  I would provoke the unfairness, unless you zip my mouth.  發表於 14-7-16 14:12

男人的压力也很大, 周时会发恶梦,惊死被炒尤鱼,全家要'缪街', 如果知道老婆顶得下, 训都训得安乐些..............

不少老公鼓励老婆在家看孩子, 如是者过多几年, 特别是孩子们上中学, 家庭开支大, 不单唔多感激你当'无償奴隶', 还会来唔中问'点解上司的老婆甘本事, 日日返工,孩子依然是学霸??.........听完总不是味道吧!

人性如此, 楼都无谓吧!

女朋友时常说当年被老公出卖, 现在好难番出去揾工了, 叫定女女千期要记得'永远有份工', 才能海阔天空啊!

各位full time moms ,你们为孩子付出, 值得尊重, 但要记得及时功成身退, 继续自己的路.

little_yolky  我爸媽都係咁教我哋:無論老公幾有錢都好, 做女人一定要工作, 有經濟能力, 聲都可以大啲。  發表於 14-7-16 14:44
MrBeast  Always have a back up plan   發表於 14-7-16 14:13

annie40 發表於 14-7-16 14:10
男人的压力也很大, 周时会发恶梦,惊死被炒尤鱼,全家要'缪街', 如果知道老婆顶得下, 训都训得安乐些........ ...
Well-said!

Katrina@Chan 發表於 14-7-13 22:19
我都心大心細 我有兩個小朋友  大仔升小一 細仔就一歲 最近就為了辭唔辭職而煩惱 現時兩個小朋友日間係奶奶 ...
點解唔叫阿哥放學自己做晒功課溫好書。

kenwong888 發表於 14-7-11 14:08
I dare not to be a FTF because i know taking care children is much harder than working outside!
我老公就好似你咁衰, 當年我叫佢唔好做嘢留响屋企帶小孩(我有兩個), 佢乜都唔駛做, 只需要幫我教兩個天才出嚟就可以了。佢即係話:老婆, 我要做嘢!

kenwong888    發表於 14-7-16 14:53

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 非常支持你的決定,

多年觀察,各方面做得很岀色的孩子是那些把工余時間,用盡心力倍伴孩子成長的父母親(教做人多於教讀書),而非單一依靠full time mom在家斟茶遞水,二十四小時服務。

回覆 iloveliushing 的帖子

吾系呀嘛,full time mom只系斟茶倒水?

引用:回覆+iloveliushing+的帖子 吾系呀嘛,ful

原帖由 Jane1983 於 14-07-16 發表
回覆 iloveliushing 的帖子

吾系呀嘛,full time mom只系斟茶倒水?
算啦,人有各志,成功的ftm自然会在自己孩子身上看到成果,不需要旁人認同,更不用說服别人当ftm

Jane1983    發表於 14-7-16 23:14

回覆:annie40 的帖子

如媽媽可在小朋友0至10 歲在家陪伴是最好的,但真的不是人 人做到,因家庭開支實在好大,如中小學直資學費、課外活動、留學費用、供樓等。如果唔使儲定錢送小朋友出國讀大學又唔使儲定將來退休用(不预小朋友將來會養我),我都會做FTM. 所以在我心目中Ftm 是來自好well off 的家庭, 尤其有兩名或以上。

引用:如媽媽可在小朋友0至10+歲在家陪伴是最好的

引用:Quote:原帖由+kkhon+於+14-07-10+發表回覆+

原帖由 natnatbaby 於 14-07-10 發表
我咪係用緊有時間去陪伴,教小朋友。雖然家務有工人,但我角色也是管家,安排每天吃什麼,煲什麼湯,去接孩 ...
我同你情況差唔多, 雖有工人,但買乜餸煲乜湯都由我去諗, 放工後又要睇睇小朋友功課有冇錯漏不明等,放假時在家同佢溫默書,測驗等。有好多嘢想同小朋友,基於返工得星期六,日做得1,做唔到2。

而家放暑假時,雖安排佢每日要做甚麼,但你不在佢哋不停睇電視,上網,冇做應要做嘅暑期功課。

現想明年辭工唔做(工人1月到期),可以多時間安排與子女嘅活動,學校假期又可帶佢哋去科學館,博物館,圖書館等。

仍在爭扎中……

引用:有,我公務員,幾萬一個月剛剛請辭,希望幫

原帖由 baba987 於 14-07-16 發表
有,我公務員,幾萬一個月剛剛請辭,希望幫小朋友上高小!
嘩,公務員高薪厚職,你點樣下咁大決心?

我在私人機構打工,返放時間唔長, 朝9:45~5:30,5-day , 有醫療有雙糧等。

好不好明年1月工人約滿辭工

回覆:pooh仔 的帖子

咁早放工唔使辭職!仲有啲時間咁好嘅工真係好少有。

引用:Quote:原帖由+baba987+於+14-07-16+發表有

原帖由 pooh仔 於 14-07-16 發表
嘩,公務員高薪厚職,你點樣下咁大決心?

我在私人機構打工,返放時間唔長, 朝9:45~5:30,5-day , 有醫療 ...
梗係唔好喇,相比佢返學同你返工時間,佢只係早你兩小時;你返到家還有大把時間。放棄工作係針對,因為返工時間長,大人放工小朋友已經瞓咗既情況。

本人工作性質的時間比較彈性,小朋友放學會到婆婆家直至我放工。不過佢由k3開始係培養到返到家就做功課溫書,有咩唔識就留返我返家先問,我有時放工都要放八點幾,我只教佢唔識既嘢,功課我只睇下佢有庶做哂,唔啱我唔會叫佢改,老師自然會話錯,咁我先話乍知點解,咁樣會上心啲。

我都有放低課外既練習俾佢做,佢自己會攞黎做,做完就問我啱唔啱,唔識就解。

咁佢會獨立好多。

回覆 pooh仔 的帖子

梗係吾好辭工啦d時間甘好。我份工時間長輪班收早都收成8点,收夜要收11点,一個月只放到一至兩個Sunday其他放平曰,加上好大壓力。真係好少時間陪囝囝,先連收入都吾要辭工啫。你兼顧到梗係揾多個錢比仔女第曰讀書用啦!

我依家雖然仲有用工人姐姐,她主要做家務買餸煮飯。其他放學同課外活動全由我接送同安排,我都覺得成曰好忙。如果冇左工人姐姐自己做ftm肯定你吾慣同好辛苦。

引用:回覆+pooh仔+的帖子 我依家雖然仲有用工人

原帖由 kkhon 於 14-07-17 發表

我依家雖然仲有用工人姐姐,她主要做家務買餸煮飯。其他放學同課外活動全由我接送同安 ...
同意,其實做full time Mum,要面對另一些壓力。但長時間工作,很想take一個長的break,起碼6個月,轉工又擔心環境更惡劣。捱下捱下,我囡升小五,也是關鍵時刻,來緊是會辛苦一年,下個月能休息十天,再加油捱下去,多兩年孩子升中後,很多又不要我理會打點。

回覆:有無家長為照顧小朋友升小而辭工

我都好想陪住個女成長,落手落腳跟佢功課,但得我1個帶,冇可能放棄唔做,唯有面對現實吧~

‹ 上一主題|下一主題