用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無家長為照顧小朋友升小而辭工?
樓主: Katrina@Chan
go

有無家長為照顧小朋友升小而辭工? [複製鏈接]

回覆:有無家長為照顧小朋友升小而辭工

以我家經濟無可能FTM,除非真係唔理日後退休生活如何啦!我份工都收五點,一收既趕返屋企,七點半前完成晚餐之後就全程合體。
份二工福好好,好自由,假期又多,同上司下屬又夾得黎,真係唔捨得辭架。

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+14-07-16+發表嘩,

原帖由 karbb1217 於 14-07-16 發表
梗係唔好喇,相比佢返學同你返工時間,佢只係早你兩小時;你返到家還有大把時間。放棄工作係針對,因為返工 ...
唔喺呀, 我女小學返半晝。 講真我做咗2x年嘢, 加上亞女升小3, 好想多啲親子時間, 又可以佢做完功課我跟手睇吓佢又冇唔明課題,預默,唔洗堆晒喺星期日。如平時有鬆動時間,又可以落公園踩吓roller , 去圖書館。

大仔在小學時已錯過咗,唔想又錯過亞女黃金期。(兄妹差6年)

回覆 pooh仔 的帖子

時間咁好茄, 咩工? 我都想搵呀, thx
新人進場

stefi 發表於 14-7-17 19:14
我都好想陪住個女成長,落手落腳跟佢功課,但得我1個帶,冇可能放棄唔做,唯有面對現實吧~

...
Understood!

回覆:pooh仔 的帖子

小朋友升小三可以陪到小六再出返來做嘢。但再揾唔揾到份咁正嘅工?如果可以就可考慮,因停工三年都唔算太脱節。若停工十年再出來揾工就有難度,除非你嗰行好吃香。

回覆:Katrina@Chan 的帖子

我都打算辭工

引用:Quote:原帖由+karbb1217+於+14-07-16+發表

回覆:有無家長為照顧小朋友升小而辭工?

係睇自己性格!我自小二阿媽返工,嗰個年代冇工人,乜都自己搞掂,所以唔相信阿媽唔喺身邊就教唔好。兩個女九月升小一小四,過兩日出差十日,冇問題

momama 發表於 14-7-19 07:04
係睇自己性格!我自小二阿媽返工,嗰個年代冇工人,乜都自己搞掂,所以唔相信阿媽唔喺身邊就教唔好。兩個女 ...
Good!

momama 發表於 14-7-19 07:04
係睇自己性格!我自小二阿媽返工,嗰個年代冇工人,乜都自己搞掂,所以唔相信阿媽唔喺身邊就教唔好。兩個女 ...
而家中學都唔可以獨留子女在家, 未成年都要有個成年人睇住佢地, 法律玩死人... 反而趕晒出街就唔犯法, 所以屋村好多十歲小朋友由朝到晚都留0係街, 或者去補習社... 有大人返黎先可以返屋企, 勁慘...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題