用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 排位如下, 是否太保守??
樓主: bidbid20052005
go

48網 排位如下, 是否太保守??   [複製鏈接]

引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-7-15+18:20+聖

原帖由 bidbid20052005 於 14-07-16 發表
聖安當 乙二都唔穩的嗎? 佢係二線頭小學?

好多聖安當幼稚園的家長,都鍾意揀番佢,雖然兩者並非龍校,但家長信得過辦學團體,所以聖安當往往比想像中難抽

比個經驗你. 我今年乙二填聖安當入左.
再扣返乙一.

我選聖安當乙二係保險線避免派到唔知邊到. 最後亦真係派到保險線

我自已覺得聖安當派位都好好, 派到東區數間名校.
奈何最後先生話多國內小朋友讀...佢就唔多喜歡

tester5 發表於 14-7-16 11:39
比個經驗你. 我今年乙二填聖安當入左.
再扣返乙一.
Thanks for sharing.  除了國內小朋友呢個原因, 你都覺得聖安當都幾好嗎?最後你叩到邊間?

回覆 bidbid20052005 的帖子

秀明小學中文科係教得幾深下, 小一考試卷出三篇閱讀理解, 好少人攞9字頭, 英文科都唔淺

其實48網我從未去過任何一間小學參觀, 所以真的不了解聖安當, 亦唔太了解乙一
我都係交表前一個星期先上BK找人問, 和到乙一門口問家長老師等

填表策略都係在這裡問返黎... 你可以找找之前的文.
有講劉華, 黎耀祥果個post.

所以只知聖安當多國內小朋友, 先生怕小朋友耳濡目染, 所以唔喜歡.
但亦有舊同事囝囝讀, 佢自己就覺得唔錯. 抱歉當時冇詳細問佢點解唔錯, 而現在亦聯絡不到, 不能幫你問.
你最好到學校門前問問家長恴見.

ozo_123 發表於 14-7-16 11:53

秀明小學中文科係教得幾深下, 小一考試卷出三篇閱讀理解, 好少人攞9字頭, 英 ...
但不明白為何秀明小學少人選...

bidbid20052005 發表於 14-7-16 13:21
但不明白為何秀明小學少人選...
佢是一間勞教既左派學校, 聽聞程度都唔淺.

emilyemilyi 發表於 14-7-16 13:42
佢是一間勞教既左派學校, 聽聞程度都唔淺.
左派學校, 對小朋友會有咩影響?

回覆:48網 排位如下, 是否太保守??

我乙一入咗聖安當(但已放棄),記得當日註冊時見到有兩伙人都放本中華人民公和國護照喺枱面,我即時感覺係應該有不少國內人士/家庭入讀!
只是我個人感覺,不能作準。

woochai 發表於 14-7-16 13:56
我乙一入咗聖安當(但已放棄),記得當日註冊時見到有兩伙人都放本中華人民公和國護照喺枱面,我即時感覺係應 ...
結果叩了那間?

再比少少資料你參考.

派左聖安當後, 有街坊話我聽聖愛德華好過聖安當..
我好少聽到有人話聖愛德華好(因我真係唔係太熟, 記得以前只聽過聖愛唔好)
街坊話原來 近年聖愛德華校長同 平田, 德田, 循道校長會有定期開會.
聖愛德華會升值會好快, 活動亦多, 小朋友讀得開心, 所以佢亦聽佢幼稚園校長推介選乙一聖愛德華, 亦派入左.

另外, 我細囝讀迦南幼兒園, 今年我交左表後都問老師意見,
佢都問我點解乙二唔選聖愛德華而選聖安當.
佢地意見同我街坊意見相似.
(當時我都好疑惑. 因聖愛德華我以為係3線學... 聖安當起碼係2線)

醒目開學勳章

回覆:48網 排位如下, 是否太保守

我朋友囡囡喺聖愛德華度讀,話校長唔做喇, 唔知新校長會如何

我唸揀佢做乙1既少,但乙2就超多,萬1你又算係超好運,個隨機後到唔後咪爭唔贏,但係如果你覺得聖安當啱你小朋友,就照乙1拉

woochai 發表於 14-7-16 13:56
我乙一入咗聖安當(但已放棄),記得當日註冊時見到有兩伙人都放本中華人民公和國護照喺枱面,我即時感覺係應 ...
其實依家香港區區較好少少既學校都有唔少國內人, 官津直資私校都係咁, 不過官津校唔駛錢, 質素可能會參差D.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小兔~阿比 發表於 14-7-16 16:38
我唸揀佢做乙1既少,但乙2就超多,萬1你又算係超好運,個隨機後到唔後咪爭唔贏,但係如果你覺得聖安當啱你 ...
擺乙二 , 我真係怕個隨機no. 後, 到時要撲學校就慘

聖愛德華唔會band3拉,你排乙2都唔可以穩入呀,佢升中有入band1頭中學,雖然資料不詳,但不太差的

引用:聖愛德華唔會band3拉,你排乙2都唔可以穩入

原帖由 小兔~阿比 於 14-07-16 發表
聖愛德華唔會band3拉,你排乙2都唔可以穩入呀,佢升中有入band1頭中學,雖然資料不詳,但不太差的 ...
聖愛德華今年好似有個入左st. paul convent。
觀塘官小(秀明道)全級第一入左皇仁。

回覆 小兔~阿比 的帖子

我唸我對48網學校真係唔太熟, 好多都係自己以往的概念.謝謝大家

引用:我朋友囡囡喺聖愛德華度讀,話校長唔做喇,

原帖由 OnDIETMaMi_48KG 於 14-07-16 發表
我朋友囡囡喺聖愛德華度讀,話校長唔做喇, 唔知新校長會如何
我朋友間band 1中學的中二、中三全級第一名都來自St Edward's, 總平均分85分以上, 中三第一個妹係中一全級第六

想請教下堅樂小學排第幾會穩入呢?第二OK嗎?
‹ 上一主題|下一主題