用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問俾初小返學用嘅水壺有冇好介紹?
go

請問俾初小返學用嘅水壺有冇好介紹? [複製鏈接]

邊個牌子/款式/size好用?

係咪有條帶嘅會好d?
   0    0    0    0

回覆:請問俾初小返學用嘅水壺有冇好介紹?

我覺得簡單易用就得,佢自己識開到!唔需要有繩

Rubbermaid, 大約400ml應該夠了。

renielo 發表於 14-7-15 19:58
邊個牌子/款式/size好用?

係咪有條帶嘅會好d?
小學老師建議帶個大一些的, 小朋友可以唔駛加水(因為小息得15分鐘, 加水站唔係度度有), 同埋有帶好, 因為老師變態唔俾人放水壺入書包, 話書包重。為防你學校都有變態老師, 買有帶既, 進可攻退可守。同埋要check清楚唔好漏水。最好唔好咁貴, 冬天我買咗個保暖既, 衰女跌咗, 無咗幾百蚊。

王家爸爸  太大會太重   發表於 14-7-18 14:44

回覆:請問俾初小返學用嘅水壺有冇好介紹?

如果單單學校用,350ml夠了,學校有水機。我仔那個兼顧平時去游樂場,所以才買500ml(就算500都只是裝一半,書包太重了)。無買有帶,放在書包側網。冬天要買保溫的。冬夏各一。一定要密封好一點的。萬一大頭蝦或老師幫手放在書包裏面,漏水了就…

Capricorn2521  agree :)  發表於 14-7-18 15:11
王家爸爸   Agree  發表於 14-7-18 14:45

kwong101 發表於 14-7-18 12:37
如果單單學校用,350ml夠了,學校有水機。我仔那個兼顧平時去游樂場,所以才買500ml(就算500都只是裝一半, ...
350 ml 可能有啲細, 返學由出門口開始計, 有70%時間响學校, 其中得3個小息, 每個15分鐘, 小息要食零食、飲水、上廁所、玩, 如果加水器要上落樓層, 咁小朋友就會唔太夠時間。同埋小一生真係好鬼論盡, 叫佢自己扭開水樽-->加水-->確實地扭緊水樽唔漏水, 係有啲難度。我買咗個750 ml長條形, 係有啲重, 但返學爸爸幫手攞, 然後上校車, 佢只需要攞落車至課室一程, 好過唔夠水飲。
真實案例:
囡囡小一時我哋俾個450 ml佢, 叫佢自己加水, 點知佢懶/趕唔切whatever, 總之無加水, 過咗一段時間我哋先知。我哋點知? 水太少, 大便痾血, 睇醫生咪知囉。

我的小孩冬天用象印的450ml保暖水壺, 將適當的水溫裝進去便可以一天都喝到暖水, 雖然重些但我希望他們冬天可以喝到暖水.

夏天則用500ml的膠樽裝凍水便可.
‹ 上一主題|下一主題