用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有沒有小朋友中二轉校?
樓主: qkhui
go

有沒有小朋友中二轉校? [複製鏈接]

回覆 cheukmanlai 的帖子

你仔仔有無諗高中會讀咩科 ? 如果他喜歡的都會文科, 噉我就覺得不用怕追的問題.

回覆:qkhui 的帖子

津貼中學不是按人頭來接受政府補貼的,它們沒有必要填滿每一個空缺, 所以相信學校都會嚴選插班生。因此,如果學校願意接納一個學生插班應該係學校相信他的能力是可以跟得上課程。  要考慮的其實係學生的心態。他有可能由原本有獎攞的頭幾名變成乜都冇的中庸學生,他可以接受這個得而復失的可能嗎?  不過你的目標只是由B2A轉去B1C,如果亞仔保持良好及積極的讀書態度,要考返前列位置亦不是沒可能。反而係只為這少少的差別值得轉校嗎?如果要向上爬,我覺得目標應該設得高一點,至少是B1B吧。

回覆:有沒有小朋友中二轉校

waiwai1224 發表於 14-7-26 00:21
有朋友個仔band2 升中3,中1,2次次考第1,今年想轉去band 1 ,但都未有學校收

...

佢會唔會想插band one 頭個d中學校? 如band 2 插 band 1C 可能得呢

回覆:ernestchow 的帖子

我仔都試左,有電話通知面試,但表現不好,我覺得機會不大,所以原校升中二算了!

回覆:cheukmanlai 的帖子

叫阿仔中二比心機。
我囡上年由band2A插班band 1C中二不成功,中二努力考全級第三,今年再插班中三成功收了。

This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

回覆:有沒有小朋友中二轉校?

有,有些想去更好的學校,有些想讀IB。插班可能易過考F1,年年都有人出國,學校需找人填補空位。

回覆:hohomami 的帖子

其實中二轉不到,要看阿仔心態還想不想轉!

我識人中二轉到校.  要轉就趁早.

回覆:有沒有小朋友中二轉校?

今年識5、6個津校轉直資,津校轉津校(B1)

‹ 上一主題|下一主題