用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀有一條龍中學的小學的無奈
樓主: mllau
go

讀有一條龍中學的小學的無奈 [複製鏈接]

引用:不如咁講,奉勸所有有小朋友升小學的家長,

原帖由 mllau 於 14-07-20 發表
不如咁講,奉勸所有有小朋友升小學的家長,如果有些少,或根本唔想讀間一條龍中學,千祈唔好揀嗰間有一條龍 ...
如果仔仔係band1而一條龍中學係band2/3, 其實應該放棄一條龍參加派位,最差只係派band2, 只係驚估錯band. 如果妹妹成績較差,一條龍中學可能係一個保障。水能載舟,亦能覆舟。

hw1115    發表於 14-7-20 22:34

點解讀書的磨練和洗禮發生在五六年級是好事?我反而覺得讀一條龍能夠在小學階段減省一些因分數造成的壓力,能給予小朋友充足的時間發展心智,培養創意和閱讀興趣,到了高中,一鼓作氣。反而五六年級拉到最緊後,去到初中一鬆(人不可能長期保持作戰),就大鑊。初中課程又深又多,是不能鬆懈的。

引用:點解讀書的磨練和洗禮發生在五六年級是好事

原帖由 enidchiu 於 14-07-21 發表
點解讀書的磨練和洗禮發生在五六年級是好事?我反而覺得讀一條龍能夠在小學階段減省一些因分數造成的壓力, ...
講得啱,平穩直上學生未必不進取,反而谷行入了勁學校一旦跟不上中學節奏,反而自我放棄,埋怨父母。在無壓力直上的學生反而還可keep住小學時活動,容易銜接;由普通小學上b1a 中學,升中學為了學業放棄游泳,連lunch times也用來溫習

HEMIA-WONG 發表於 14-7-19 21:29
唔好唔開心,我有一朋友女兒讀修院中學,今年DSE入不到大學, 他讀小學是前身方方,有一男同學派了B3中學,D ...
請問開學前應該咩途徑,咩時間再去叩?我以為在早前叩過的,就排緊隊,有位便會排第一補上,
我咁遲去還有機會?

引用:Quote:HEMIA-WONG+發表於+14-7-19+21:29+唔

原帖由 mllau 於 14-07-21 發表
請問開學前應該咩途徑,咩時間再去叩?我以為在早前叩過的,就排緊隊,有位便會排第一補上,
我咁遲去還有 ...
盡你能力不斷寫信,總之要不斷去試。不要相信那些所謂的waiting list.

引用:以我認為,除了少數神級一條龍外,其他的都

原帖由 fatman69 於 14-07-19 發表
以我認為,除了少數神級一條龍外,其他的都不值一試。最重要原因是師生都缺乏那一股升中的積極性和兢爭性, ...
神級一條龍包括邊幾間?中西區聖心算唔算?

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+14-07-19+發表以

原帖由 Smartbubu 於 14-07-21 發表
神級一條龍包括邊幾間?中西區聖心算唔算?
津貼學校而行一條龍嘅神級中學只得St. Mary's 一間。

回覆:讀有一條龍中學的小學的無奈

傳聞今年St. Mary自行只in40人,收8個。

引用:傳聞今年St.+Mary自行只in40人,收8個。 +

原帖由 fatman69 於 14-07-21 發表
傳聞今年St. Mary自行只in40人,收8個。
今年大約120人申請11定12個位,in大約60人,得一次interview

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+14-07-21+發表傳

原帖由 bb560 於 14-07-21 發表
今年大約120人申請11定12個位,in大約60人,得一次interview
初初話收8個,後尾改咗收11個(我知道,因為今年我囡有申請,亦有得in)

睇完全貼感覺一條龍的問題, 我是小學家長, 之前都聽已升中的龍校家長都是如此, 學校P5-6會出深些, 目標是留多些中上的同學在原校升中, 針對此問題, 看來直繫比龍校會好一些 ?

醒目開學勳章 王國長老

唔係間間龍校都會寫衰自己學生,樓主唔好彩了(其他同學都派得差嗎?)我女間學校都講明放棄左冇回頭草,老師之前實有講(靠嚇都會講),家長要搏就冇辦法了
祝早日有好消息吧

小學好,而龍中學唔好,只是band 2, 真是雞肋
想當年,大仔都有一間唔錯的津貼小學收左,但直屬中學只是band 2頭,當年,正因為中學麻麻地,所以沒有選該小學,而選讀一私小,當年C6問點解唔讀該小學,又有中學,弟弟又可跟住上小學,不用再找小學,但我仍堅持要讀私小,現在大仔升上一所唔錯的中學,當年的抉擇是對的,
不過,預備升中的艱苦之旅又是另一個故事

樓主這個POST好有用,特別對升小的家長而言,是很好的資料

Chrlotte_mom 發表於 14-7-21 20:45
唔係間間龍校都會寫衰自己學生,樓主唔好彩了(其他同學都派得差嗎?)我女間學校都講明放棄左冇回頭草,老 ...
學校又未至於寫衰我仔,我只覺比起其他朋友的小學比得緊手,有老師守口如瓶,冇乜就亞仔的能力,選什麽學校比意見,亦好
多謝有二位老師後期都比D意見,贊成我地唔直升,亦提過返來叩
門,以亞仔成績應該冇問題。而中學校長亦冇明確表示冇得回頭叩,
只係話未必有位。我心想,你收我仔你都冇蝕,你都是想多Dband1
學生讀,你學校先可以升呢!依家唔收,仲唔係為啖氣。
小學曾經有人提過,以前都有比學生升中意見,但中學部有D
壓力回贈,現在唔會多講,呢D未所謂politics囉!
其實間小學幾好,老師校長都好,亞仔這6年都讀得開心,現在派位唔
理想,係我最唔開心!

其實樓主你小朋友是band 1C,除了band 1C學校之外,想成功機會大一點還可以考慮band 2A甚至band 2B,點解要攪到返去自己一條龍的band 2C中學?學校要收返你,話之你是band 1,學校的壓力都唔會比你細,一但開了先河,明年、後年怎樣?如果比人知道學校是水泡,明年所有band 1、2A、B、C都走晒,唔得未返轉頭囉!

godenough 發表於14-7-21 22:53
其實樓主你小朋友是band 1C,除了band 1C學校之外,想成功機會大一點還可以考慮band 2A甚至band 2B,點解要 ...
我又唔覺得回頭叩就是當佢係水泡,我照正常,公平途徑叩門,邊個叻收邊個,當然,有人叻過自己咪人地叩到囉,但唔比回頭叩就係有私心,小氣。

我有叩band1c,2a中學,回頭叩是因為近,响正隔離,又有識嘅同學,家長,
當然,但這些因素唔可以蓋過一間又遠,又陌生,但是是band 1,又適合的中學,
這也是我唔揀直升的原因,但現在派的是banding差唔多,遠咗又陌生,又冇英
文班,咁不如返嚟讀,身邊還有好同學!

mllau 發表 14-7-21 22:30
學校又未至於寫衰我仔,我只覺得比起其他朋友的小學比得緊手,有老師守口如瓶,冇乜就亞仔的能力,選什麽學校 ...
弊,講咗咁多,有D怕連累好心嘅老師會比人照肺,始終寫得出就預咗比人知,包括有人仕。亦有老師安慰我,話唔讀番間一條龍都未嘗唔係好事,佢地又唔係好好,我派嗰間排名都高過佢。
不如讀落睇吓掂,新環境,新同學,未必唔好,只要做好自已,讀邊間都一樣。
我雖然唔係百分百認同,但都好多謝老師的鼓勵,這是冇辨法之中的想法,令亞仔讀得開心D,我生活
得開心D嘅想法。
又提老師添,不過老師們請放心,我唔會透露你是誰,比人照肺時唔好認就得,。
一一過都要多謝比意見我地嘅老師,多謝你的好心和正義。

引用:不如咁講,奉勸所有有小朋友升小學的家長,

原帖由 mllau 於 14-07-20 發表
不如咁講,奉勸所有有小朋友升小學的家長,如果有些少,或根本唔想讀間一條龍中學,千祈唔好揀嗰間有一條龍 ...
謝謝你的提醒。

這其實也適用於幼園。好多人覺得民生培正幼園有一條龍,但如果不是想讀其中學,就唔好喇。我從無後悔當年放棄這兩所。

HaYi  me 2, 冇考慮過, 中學不打算入, 就不會幼稚園,小學選...  發表於 14-7-22 12:55
‹ 上一主題|下一主題