用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀有一條龍中學的小學的無奈
樓主: mllau
go

讀有一條龍中學的小學的無奈 [複製鏈接]

回覆:讀有一條龍中學的小學的無奈

至少培正民生是band one 中學

hun媽 發表於 14-7-22 07:47
至少培正民生是band one 中學
可能有D家長選學校,不只是睇banding

咁如果入左培正文生,升小時或升中時,想跳去地區一缐或其他b1學校,是否容易跳出去?競爭力會否較弱?培正中學有否英文班的呢?

引用:+本帖最後由+goodenough+於+14-7-21+22:55+

原帖由 goodenough 於 14-07-21 發表

其實樓主你小朋友是band 1C,除了band 1C學校之外,想成 ...
Agree. 仲有,就算收左都知家長來年會不斷搵其他band1學校插班,遲早都會走,咁仲收黎做乜 ?

引用:Quote:godenough+發表於14-7-21+22:53+其實

原帖由 mllau 於 14-07-22 發表
我又唔覺得回頭叩就是當佢係水泡,我照正常,公平途徑叩門,邊個叻收邊個,當然,有人叻過自己咪人地叩到囉 ...
我並不是話你會當學校是水泡,但當學校已身處水深火熱而又感覺同學有事鐘無豔,無事夏迎春的時候,學校會覺得自己只是被當作水泡的感覺是相當強烈。這情況又跟同學放棄直資的取錄,放榜後又返回叩門也許不盡相同。一個是過客的偶遇,互相來去忽忽,還來不及點頭已分開了。另一個是蘊藏著六年栽培,十二年承諾的抱負。想念著"須臾千來往,猶恐巢中飢”的日子,一但抱負被人扯斷,互信蕩然無存,心腸如被撕裂,只是復合仍需考驗。“思爾為鶵日,高飛背母時”,與其說別人小氣,不如諗諗當日自己的無情!

fatman69 發表於 14-7-19 12:03
以我認為,除了少數神級一條龍外,其他的都不值一試。最重要原因是師生都缺乏那一股升中的積極性和兢爭性, ...
Exactly true!

goodenough 發表於 14-7-22 10:17
我並不是話你會當學校是水泡,但當學校已身處水深火熱而又感覺同學有事鐘無豔,無事夏迎春的時候,學校會覺 ...
Exactly true!

引用:Quote:原帖由+mllau+於+14-07-22+發表我又

原帖由 goodenough 於 14-07-22 發表
我並不是話你會當學校是水泡,但當學校已身處水深火熱而又感覺同學有事鐘無豔,無事夏迎春的時候,學校會覺 ...
說得有道理!

goodenough 發表於 14-7-22 10:17

對....其實此問題一樣適用於直屬中學
就算成績好...乙1唔填佢...回頭叩門相信機會亦不大
成績差d品行好既...之前因成績入唔到既...反為有d機會~~~

goodough 發表於14-7-22 10:07
我並不是話你會當學校是水泡,但當學校身處水深火熱而又感覺同學有事鐘無豔,無事夏迎春的時候,學校會覺 ...
有很多話要回應你,就要用我部shock shock地嘅電話的手寫板,真係有排寫。首先,我理解你的意思,而某程度上都認同,但你話不如諗諗當日的無情,我
想問大家作為家長,在有得選擇的情況下,為自已孩子選擇最好,最合適的
不是最重要嗎?我要唔直升,與有冇情無,何況我對間中學真冇乜感覺,莫講
有什麽情可言,有感情只是對小學
要返工,待續

Candy925 發表於 14-7-19 14:19
我個情況都係無奈,不過唔知同你嘅無奈同唔同。

我校中學未至於好top,水準都唔錯,今年都有狀元,不過課 ...

唔好意思, 睇完更多嘅post, 我諗我攪唔清一條龍/直屬/聯繫.
我女小學是有中學的私小,
我只想分享有自己中學唔揀而外闖所面對的過程同經歷.
希望冇誤導大家.

引用:+本帖最後由+Candy925+於+14-7-22+14:21+編

原帖由 Candy925 於 14-07-22 發表
good hope?

引用:Quote:goodough+發表於14-7-22+10:07+我並

原帖由 mllau 於 14-07-22 發表
有很多話要回應你,就要用我部shock shock地嘅電話的手寫板,真係有排寫。首先,我理解你的意思,而某程度 ...
好明白父母心,當然想給最好的子女,此乃人之常情,尤其是間中學又唔係特別好,沒有什麼留戀。
知道有朋友仔讀培小,成績優異,自行選英×,成功獲得取錄。
另一個則升讀九華!

好彩有間我喜歡的一條龍升小一収了。希望十二年不用再為升學擔心啦!

原來龍校有咁多憂慮,唔講唔知!我女小三轉校時,其中一間龍校收左佢,但我最後去另一間,未知自己有冇選錯,一切順其自然,但競爭好大,好有壓力!

引用:Quote:原帖由+mllau+於+14-07-22+發表有很

原帖由 chun媽 於 14-07-22 發表
好明白父母心,當然想給最好的子女,此乃人之常情,尤其是間中學又唔係特別好,沒有什麼留戀。
知道有朋友 ...
請問培小係指培正嗎?在校考試排名約多少?

AC117 發表於 14-7-19 15:24
我姪女兩年前情況跟你相似,學校迫直升放棄派位,但中學非常麻麻,又擔心唔簽又唔知派去邊,她成績操行ok,  ...

我在為孩子選小學,路過這個post,想請教學校點樣迫直升放棄派位呢?

HaYi  我知的有不呈分, 有的要簽定信一   發表於 14-7-24 13:50

有得讀一條龍都咁無奈,咁比教育署派咗去十九志願D小學就唔死都無用

回覆:hoihoima 的帖子

她是東涌學生,自行前已請同學簽信直升放棄派位,學校沒有刻意提供選校資訊,學生banding,直到派位完成學生決定叩門,叩門成功回直屬中學取回派位證轉校

‹ 上一主題|下一主題