用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?
樓主: 馬騮仔
go

請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療? [複製鏈接]

引用:謝謝你的資料,+我仔仔已經足6歲但仍是說外

原帖由 馬騮仔 於 14-07-22 發表
謝謝你的資料, 我仔仔已經足6歲但仍是說外星話,我已book星期四帶他去做第一次,好緊張因聽聞過程中會有小 ...
介唔介意講下小朋友情況?  几歲做評估? 報告點講? 有無任何政府服務?

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-22+發表謝謝

原帖由 BKVIP 於 14-07-23 發表
介唔介意講下小朋友情況?  几歲做評估? 報告點講? 有無任何政府服務?
仔仔屬輕度,3歲讀i位k1..讀到k2老師說S位會更適合。我們便幫仔仔轉了S,讀左一年,因剛足6歲便不再有服務了。
智能評估方面,智力是ok,但因沒有語言(只用到單字和簡單詞語:食餅餅,入房,訓覺,去廁所,要玩電話⋯)偶爾有意思表達:媽咪⋯(指住腳)痛啊!
簡單形容是有input...output很弱,社交方便是有意慾和小朋友玩,但因為沒有言語多數用動作,想叫他人很多時用手拍令其他小朋友/家長誤會,所以經常在公園比人鬧⋯sigh

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-22+發表謝謝

原帖由 BKVIP 於 14-07-23 發表
仔仔屬輕度,3歲讀i位k1..讀到k2老師說S位會更適合。我們便幫仔仔轉了S,讀左一年,因剛足6歲便不再有服務了。
智能評估方面,智力是ok,但因沒有語言(只用到單字和簡單詞語:食餅餅,入房,訓覺,去廁所,要玩電話⋯)偶爾有意思表達:媽咪⋯(指住腳)痛啊!
簡單形容是有input...output很弱,社交方便是有意慾和小朋友玩,但因為沒有言語多數用動作,想叫他人很多時用手拍令其他小朋友/家長誤會,所以經常在公園比人鬧⋯sigh

引用:Quote:原帖由+BKVIP+於+14-07-23+發表介唔

原帖由 馬騮仔 於 14-07-24 發表
仔仔屬輕度,3歲讀i位k1..讀到k2老師說S位會更適合。我們便幫仔仔轉了S,讀左一年,因剛足6歲便不再有服務 ...
你話智力ok, 但輕度? 呢度唔係好明。

S位st 有無講仔仔是否口飢問題還是其他問題? 讀s位2年有進步嗎?其實仔仔已並非完全無語言,畢竟已6歲,是健立社交及自信的時候,可能日常的社交失敗令佢更不敢去表達,有時可能係心理令佢卻步。

家裡邊個揍? 有兄弟姐妹嗎?會唔會有朋友的細路咁上下年紀一卜齊玩?學習下相處,叫朋友的小朋友幫下阿囝,始終街個d 唔會知小朋友咩事,俾d 成功感佢先。

你可以試髗骶骨,但成效係點無人知,治療師話越細做越好。

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-24+發表仔仔

原帖由 BKVIP 於 14-07-24 發表

S位st 有無講仔仔是否口飢問題還是其他問題? 讀s位2年有進步嗎?其實 ...
輕度是指自閉症
評估中心指智力是一般(即不是特別的資優)⋯建議今年重讀k3...下年可入主流。但因為一直做針灸,進步不見很大明顯,所以今天去了試髗骶骨,正如之前有分享說,小朋友只是訓在床上,治療師由腳開始輕輕按,有些位置會hold耐d...剛問了治療師,最好一星期一次(費用好甘),我在考慮兩星期一次試下囉

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-24+發表仔仔

S位st 有無講仔仔是否口飢問題還是其他問題? 讀s位2年有進步嗎?其實 ...
輕度是指自閉症
評估中心指智力是一般(即不是特別的資優)⋯建議今年重讀k3...下年可入主流。但因為一直做針灸,進步不見很大明顯,所以今天去了試髗骶骨,正如之前有分享說,小朋友只是訓在床上,治療師由腳開始輕輕按,有些位置會hold耐d...剛問了治療師,最好一星期一次(費用好甘),我在考慮兩星期一次試下囉

回覆:BKVIP 的帖子

平時在家是工人姐姐湊,很多時會跟家姐一齊玩,但成日出手家姐都會嬲

引用:Quote:原帖由+BKVIP+於+14-07-24+發表你話

輕度是指自閉症
評估中心指智力是一般(即不是特別的資優)⋯建議今年重讀k3...下年可入主流。但因 ...
係好金 但我見佢開左竅貴都要繼續,所以見有成效後就停左,改用s 密習訓練。我覺得s 位俾到針對性治療,令囝囝講嘢繼續進步,學嘢自信心大左,但社交真係俾唔到個環境,情緒都會抄其他s位小朋友。而i位就提供了後者。

如想去主流小學,記得去學校網頁睇校務報告,個度有晒學校做左咩支援俾sen, 仲要開始參觀學校喇。

引用:平時在家是工人姐姐湊,很多時會跟家姐一齊

平時在家是工人姐姐湊,很多時會跟家姐一齊玩,但成日出手家姐都會嬲

...
咁其實家姐可起到帶頭作用,姐姐是否講英文?

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-24+發表平時

咁其實家姐可起到帶頭作用,姐姐是否講英文?
家姐有時候5肯讓步成日打交工人說Cantonese ..因平時工人陪仔上小組,慶幸她肯配合用老師的方法對我仔仔

引用:Quote:原帖由+BKVIP+於+14-07-24+發表咁其

家姐有時候5肯讓步成日打交工人說Cantonese ..因平時工人陪仔上小組,慶幸她肯 ...
最緊要搵到可靠的姐姐。咁佢有兄弟姐妹每日都有社交呢。

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-24+發表家姐

原帖由 BKVIP 於 14-07-25 發表
最緊要搵到可靠的姐姐。咁佢有兄弟姐妹每日都有社交呢。
我呢個ok ga..不過都要仔仔努力⋯昨日做完好似無咩特別,希望仔做多幾次會有改善啦

引用:Quote:原帖由+BKVIP+於+14-07-25+發表最緊

原帖由 馬騮仔 於 14-07-25 發表
我呢個ok ga..不過都要仔仔努力⋯昨日做完好似無咩特別,希望仔做多幾次會有改善啦

...
以前我phone interview 工人,問佢點解唔做現任僱主份工,佢話唔想揍a仔,好辛苦。我以前個工人投訴我仔晚上喊嘈醒佢,之後搏炒  

我印象都係做完1星期左右,感覺到情緒有d 唔同,好左囉,跟住每次都有突破。加油。

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-25+發表我呢

原帖由 BKVIP 於 14-07-25 發表
以前我phone interview 工人,問佢點解唔做現任僱主份工,佢話唔想揍a仔,好辛苦。我以前個工人投訴我仔晚 ...
做完治療的第四天,感覺仔仔定左dd,少左外星話,多左d聽不清楚的詞語,希望不只是心理作用啦

回覆:請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?

大家不用pm我攞資料了,其實我都是在yahoo找的,畢竟仔仔只做了一次治療,我也不能肯定功效,而且我仔仔一直都有針灸,所以究竟是哪樣幫到他我也不清楚,我只希望幫到他進步就滿足了

髗骶骨有用, 我仔做左一年有多, 最大得益係口肌好左

回覆:請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?

今天很感恩、很開心⋯老公本來不太同意做臚底骨治療(怕我被騙),但今朝竟主動問仔仔幾時再做,並說仔仔多左很多句子⋯
仔仔今天下午會做第二次治療,希望他越來越進步啦⋯

‹ 上一主題|下一主題