用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 又多一間私小唔准玩大抽獎
樓主: sunnygirl
go

又多一間私小唔准玩大抽獎 [複製鏈接]

其實如果唔想入,就别去interview 好了, 入到又唔想放棄大抽獎, 是家長太多心了.

我有個朋友女兒考到某私小(其實唔錯) ,不能再參加大抽獎, 但眼見同班同學派得唔錯, 又後悔...

回覆 maomaochoi 的帖子

有啲私校會同教署講,所以如果參加統一派位教署會講番比嗰間私校知。

ytwmama 發表於 14-8-5 16:40
其實如果唔想入,就别去interview 好了, 入到又唔想放棄大抽獎, 是家長太多心了. ...
如果大抽獎結果係可以令大多數人滿意, 咁我諗大家都唔會咁做囉.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:又多一間私小唔准玩大抽獎

我有個親戚,41校網,好想入maryknoll, 但競爭好大,如果抽唔到好驚派到黃大仙,所以想有間私小backup, 但如果考到私小而冇得抽獎,又好似嘥左個校網...都有啲2難

回覆 hkpapa852 的帖子

同意, 所以家長要三思了, 但我反對D人佔着人家學位, 對學校同其他人不公平.

回覆 carolmum 的帖子

正有此意

maomaochoi 發表於 14-8-5 17:02
我有個親戚,41校網,好想入maryknoll, 但競爭好大,如果抽唔到好驚派到黃大仙,所以想有間私小backup, 但 ...
如果係41網, 佢只考九龍區個D私校, 應該唔會有呢D煩腦喎?

九龍區私校大多數都俾你抽獎, 問題係考唔考到; 住香港島就慘D, 得1,2間可以抽獎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-8-5+17:02+我

原帖由 hkpapa852 於 14-08-05 發表
如果係41網, 佢只考九龍區個D私校, 應該唔會有呢D煩腦喎?

九龍區私校大多數都俾你抽獎, 問題係考唔考到;  ...
佢想考真光

maomaochoi 發表於 14-8-5 17:20
佢想考真光
樓主講緊個間係大坑真光, 你朋友想考大坑真光定九龍真光呀?
九龍真光應該係俾人抽獎喎

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-8-5+17:20+佢

樓主講緊個間係大坑真光, 你朋友想考大坑真光定九龍真光呀?
九龍真光應該係俾人抽獎喎
大坑真光,佢覺得好過九真

住41網, 走去大坑返學?
講真, 如果真係只想做後備, 就考九真.
如果諗住考間勁就去考女拔啦, 仲可以抽獎, 又唔駛山長水遠

引用:回覆+maomaochoi+的帖子 住41網,+走去大坑

住41網, 走去大坑返學?
繼續答你

佢都會考女拔,但呢間係超難入,入到都唔抽獎啦

其實佢最心儀真係maryknoll, 但佢都驚抽唔到,想有個保險。咁佢真係覺得大坑真光都好,人地有車,老豆做老闆,日日車佢返學,好乜問題

佢想搵間好學校,唔係搵間近。人人想法都唔一樣,你好似好唔滿意

maomaochoi 發表於 14-8-5 17:33
繼續答你

其實大坑真光都唔易考.... 到真係考到先決定要學校定要大抽獎....

maomaochoi 發表於 14-8-5 17:33
繼續答你

我冇唔滿意, 其實完全唔關我事
只係覺得: 又要搵間好, 又想可以繼續抽獎, 又想易入, 但又睇唔起人.... 眼高手低, 人心不足

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-8-5+17:33+繼

原帖由 saintbernard888 於 14-08-05 發表
其實大坑真光都唔易考.... 到真係考到先決定要學校定要大抽獎....
佢就係諗住考到真光,就放心抽Maryknoll, 抽到Maryknoll就放棄真光,但如果考到真光而要放棄大抽獎,就難搞,究竟放唔放棄大抽獎好呢?

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-8-5+17:33+繼

我冇唔滿意, 其實完全唔關我事
只係覺得: 又要搵間好, 又想可以繼續抽獎, 又想易入, 但又睇唔起人.... 眼高 ...
睇唔人?睇唔起邊個?

maomaochoi 發表於 14-8-5 17:47
佢就係諗住考到真光,就放心抽Maryknoll, 抽到Maryknoll就放棄真光,但如果考到真光而要放棄大抽獎,就難搞 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3D1

我就睇呢條link的各大學校2013年dse成績...

學校

5級或以上

4級或以上

33222級或以上 (%)

本地升學 (%)

升本地及海外大學率 (%)

人均

比率 (%)

4主科 (%)

人均

比率 (%)

4主科 (%)

升3大學率

升8大學率

升聯招率

升大學率

升大學及大專率

聖保羅男女

5.03

67.2

6.79

92.5

81.0

100.0

女拔萃

6.17

90.4

91.0

93.5

69.0

83.2

皇仁書院

3.41

87.9

64.0

74.9

78.0

鄧顯

3.36

51.3

5.81

89.4

98.9

51.1

88.1

93.2

89.8

97.7

91.5

瑪利諾修院

86.0

89.0

學校

5級或以上

4級或以上

33222級或以上 (%)

本地升學 (%)

升本地及海外大學率 (%)

人均

比率 (%)

4主科 (%)

人均

比率 (%)

4主科 (%)

升3大學率

升8大學率

升聯招率

升大學率

升大學及大專率

德望

2.39

37.0

83.3

52.7

69.4

林護

2.38

71.8

93.7

33.9

60.3

66.1

93.1

71.4

聖保祿中學

35.0

80.5

33.8

54.9

63.8

83.8

73.7

順德聯誼總會梁銶琚

2.28

31.8

4.72

71.8

85.5

29.0

57.5

69.5

89.5

71.5

香港真光中學

2.24

33.4

88.6

69.0

82.2

86.5

Maryknoll好多數據都無比, 就咁睇大坑真光靚好多....證明真光只會比Maryknoll有過之而無不及呢....anyway, 如果我係你親戚,我女兒入到大坑真光,我已經還得神落,不會奢望有無大抽獎....可能我要求低....

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-8-5+17:47+佢

原帖由 saintbernard888 於 14-08-05 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3D1
人的煩惱就係因為有選擇,如果全部就近入學,冇直資冇私校,大家就唔駛煩,就唔會有咁多家長谷口戈

下,咁唔比參加大抽獎,如果呢間唔收點算
‹ 上一主題|下一主題