用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如何提升子女對通識的興趣?
go

如何提升子女對通識的興趣? [複製鏈接]

我係一個中五學生的家長,我仔通識唔係太好,勸他多睇報紙又嫌悶,但最近睇JUPAS放榜的新聞話好多學生因為通識同中文成績唔夠所以升唔到大學,令我更擔心,有無咩方法可以令他接觸多些時事?
   7    0    0    0

通識合格率出奇地高,不用太擔心,中文就麻煩d!

熙媽媽  完全正確  發表於 14-8-12 14:43
王家爸爸  我也擔心我小朋友的中文   發表於 14-8-11 11:53
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PoPofamily 發表於 14-8-11 08:27
我係一個中五學生的家長,我仔通識唔係太好,勸他多睇報紙又嫌悶,但最近睇JUPAS放榜的新聞話好多學生因為 ...
除咗應付DSE通識,多留意時事新聞通識,對將來面試好有用,沒有院校喜歡只有課本知識的學生。
家長你自己看新聞嗎?

新聞通識全是發生在身邊的事,不喜歡政治便談民生

家住屋苑有回收設施嗎?可以一家人討論下垃圾徵費。去過台灣嗎?當地實施已久,街上沒有垃圾桶,與香港彌敦道十歩一桶不同,點解呢?

有無去公共泳池游水?覺得內地旅客多嗎?泳池等公共設施,應否對遊客設限?書展有去嗎?本地人及遊客收費不同,點解呢?同意嗎?

祖父母,外祖父母同住嗎?他們的生活開支由誰應付?如果是獨生子女,將來可能一個人照顧兩個或以上老人家,覺得點呢?

題目俯拾即是,一定有切入點

勸睇報紙不成功,試吓傾講,看看他的觀點如何表達,你便知道他的斤兩。

vincher  v good x10000000000000000000  發表於 14-8-12 19:12
熙媽媽  你好勁呀!  發表於 14-8-12 19:11
PoPofamily  講完全惦要写到point呢!   發表於 14-8-12 12:53
tcmsung    發表於 14-8-11 17:55

我曾經試過督促個仔每日睇中文報紙,不過不太有效,坐唔夠幾分鐘就走去上網。所以我特登找些網上課程等他興趣大些,我在報紙上睇到有一個免費網上課程叫「青年領袖網上教室」,上網登記就可以網上睇知名人士分享不同的時事,內容都幾多元化。雖然都係要三催四請先肯睇,不過他睇左之後對身邊的野多左興趣,睇新聞時會講下想法。上8堂仲有張港大和青協出的證書攞,你可以參考下 https://ltl.m21.hk/intro2.php

PoPofamily  谢谢!去看看!  發表於 14-8-12 12:53
Yanamami    發表於 14-8-11 17:48

通識和看報紙應是两碼事。成個通識有課程中四至中六,斷估主力唔係放在看報纸上。新聞人人會看,但唔係人人識分折、更唔係人人分折得好。要考好通識,我估上堂認真聽書最緊要。

熙媽媽  睇時事評論/社評都OK  發表於 14-8-12 14:44

judy 發表於 14-8-11 17:52
通識和看報紙應是两碼事。成個通識有課程中四至中六,斷估主力唔係放在看報纸上。新聞人人會看,但唔係人人 ...
入debate team對訓練思維有幫助?

judy  入debate team要做很多資科搜集   發表於 14-8-12 10:23

引用:Quote:judy+發表於+14-8-11+17:52+通識和看

原帖由 Yanamami 於 14-08-11 發表
入debate team對訓練思維有幫助?
i think so.  not only rational thinking, but also rational thinking with very little time.  they normally have 15 mins to prepare for a debate.  not to mention they have to do rebuttals and defend rebuttals.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:通識合格率出奇地高,不用太擔心,中文就麻

原帖由 ANChan59 於 14-08-11 發表
通識合格率出奇地高,不用太擔心,中文就麻煩d!
同意。而且中文要求3,通識要求2,容易過關。中文真係.......唔到放榜都會有危機感。

PoPofamily  只是3和2是好基本的!三大路難行   發表於 14-8-12 12:56
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-8-11 20:33
我都覺得通識容易過關,所以見到有些好 top 的英中校長,怕通識唔過關而要讓學生用中文考有點錯愕。

其實 ...
你講得好啱。但我諗有d英中用中文考通識,唔喺怕過唔到關(過關應該一d都唔難),而喺想有多d學生攞到高d分。可能覺得有多d學生攞到4或以上更重要,可能覺得用中文攞到5既機會大過用英文。多一科高分d,多一個機會入U禁囉。

簽名被屏蔽

回覆:如何提升子女對通識的興趣

最好可以好似女兒的學校一樣,讓學生選擇用中文或英文上通識。

女兒話通識成績不好,就最好讓自己停一停,輕鬆一下,而不是再去看新聞,或溫習。通識就是以多角度去思考和處理問題,看得太多現成即食的觀點,就訓練不出應有的多元思維能力。

ChiChiPaPa 發表於 14-8-11 21:33
最好可以好似女兒的學校一樣,讓學生選擇用中文或英文上通識。

女兒話通識成績不好,就最好讓自己停一停, ...
禁有兩批老師教通識囉~~真喺直資先做到。

tcmsung 發表於 14-8-11 20:33
我都覺得通識容易過關,所以見到有些好 top 的英中校長,怕通識唔過關而要讓學生用中文考有點錯愕。

其實 ...
他們不是要過關,他們要每一分。英中/英文班出此下策,盡顯功利試算。教育理念呢,語文政策呢,學生福𧘲呢?

Yanamami    發表於 14-8-12 08:22
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-8-12 09:46
最是令人嘆惜的,是有些英中家長,還稱許校長是懂得玩這個遊戲,令他們的子女可高點分入U,卻是不懂教育的 ...
或者他們比你更有遠見呢~~~

而家學好中文比英文更重要。君不見韓國日本英文麻麻,還不是發展得好好嗎?而家小小太空人都不用爭去美國,可以番祖國了~~

用中文答卷,當然是為了取更高分數啦!

但問題是,學通識,所為何事?學通識不就是為學好思考和處理問題的能力嗎?學好思考和處理問題的能力關中文英文咩事呢?中文能勝任的,自然用中文學。教師、學生英文能力強的,用英文也無妨。

要ing文好,讀多點英文行了。

千祈不要為了要好ing文,夾硬用英文教通識。

October.  非常之同意。  發表於 14-8-12 11:39
jessimm  其實仲有Eng Lit. 可以選  發表於 14-8-12 11:14

簽名被屏蔽

judy 發表於 14-8-12 10:49
用中文答卷,當然是為了取更高分數啦!

但問題是,學通識,所為何事?學通識不就是為學好思考和處理問題的 ...

禁其實shadeslayer都有問過,學歷史都喺為學知古鑒今,學地理都喺為學地質水土(與同人之間既關喺),都唔洗用英文學架。正如eviepa話齋,用母語學點都得心應手好多。禁其實科科都唔洗用英文教啦,反正英文都唔喺我地最熟行既語言。

judy  可以咁講。  發表於 14-8-12 12:45

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題