用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如何提升子女對通識的興趣?
樓主: PoPofamily
go

如何提升子女對通識的興趣? [複製鏈接]

tcmsung 發表於 14-8-12 22:16
如果語文障礙對學習歷史地理的興趣有很大的影響.....................
--------------------------------- ...

小弟當年甚麼都不懂,所以讀英中。

我女兒當年是以band 1成績自願選讀中中的。

簽名被屏蔽

選了英中仍覺英文不好,選中文答有何問題呢?

我覺得,讀書最重要的不是語文的訓練,而是思考的訓練。如果魚與熊掌不能兼得,英文能與思考能力只能二者選一,我會毫不猶豫地選思考能力。

可能是我這種想法,結果我女兒的智力,從小時候有點蠢,提升到師長同學都覺得聰明。數學由小一時加減數都有困難,至到現在文憑試必修部分完全融匯貫通,程度及得上當年以「文科數學高手」自稱的爸爸(可惜文憑試數學炒了,拿4)。這樣的發展,我是喜出望外的。

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-8-12 22:37
你女兒讀中中我知道。

我說的是,有語文障礙的升中生,為什麼不選中中。
其實升中簡介會時,P6家長又唔會知中學喺用中定英教LS既,喺入到去讀先知。除非好醒目地喺升中前已經識入EK問有孩子讀緊既家長啦。不過呢個應該喺唔會影響選校既因數。

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-8-13+01:53+編輯

原帖由 eviepa 於 14-08-12 發表

我覺得,讀書最重要的不是語文的訓練,而是思考的訓練。如果 ...
我覺得,讀書最重要的不是語文的訓練,而是思考的訓練。如果魚與熊掌不能兼得,英文能與思考能力只能二者選一,我會毫不猶豫地選思考能力。

xxxxx

同意,約三分二的英中,其實應該轉中中。

tcmsung  well said.  發表於 14-8-13 14:38
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:PoPofamily 的帖子

留意7,8月新聞。通常e個時候岀題

tcmsung 發表於 14-8-12 22:37
你女兒讀中中我知道。

我說的是,有語文障礙的升中生,為什麼不選中中。

話時話,培正原來精英班通識是英文教的,其他班是中文教。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我個仔跟緊一個通識老師私補,在元朗區,佢十分喜歡個老師,有興趣可介紹!

PoPofamily  谢谢太遠了!  發表於 14-8-15 23:52

Yanamami 發表於 14-8-13 10:16
其實升中簡介會時,P6家長又唔會知中學喺用中定英教LS既,喺入到去讀先知。除非好醒目地喺升中前已經識入EK ...
未至咁黑箱作業,《中學概覽》有寫有關資料:
http://www.chsc.hk/ssp2013/chi/index.php

選左一間中學,再入「開設科目」就一清二楚。以下係我抄其中一間學校嘅資料,寫得好詳細:

2013/2014 學年開設科目
中一至中三
以中文為教學語言 :佛學、佛化德育及價值教育、中國語文、中史、生活與社會、普通話、視覺藝術、體育
以英文為教學語言 :英國語文、數學、科學、地理、歷史、普通電腦、物理、化學、生物、家政、音樂

中四至中六新高中課程
以中文為教學語言 :中國語文(以普通話教授)、中國歷史、聖經、通識教育(中三)
以英文為教學語言 :英國語文、數學、物理、化學、生物、組合科學、地理、歷史、經濟、企業會計與財務概論、資訊科技及電腦、數學延伸部分(單元1及2)

大家有興趣,可以入去了解多D。
於我而言,我仔仔入學前已通過《中學概覽》知道仔仔學校用咩語言教咩科。

熙媽媽 發表於 14-8-13 17:45
未至咁黑箱作業,《中學概覽》有寫有關資料:
http://www.chsc.hk/ssp2013/chi/index.php

又唔好講到黑箱作業,但真喺有d含糊。
喺ChiChiPaPa個blog度話:丘佐榮通識用中文

基督教女青年會丘佐榮中學

中文

11.7%

22.5%

15.9%

0.74

但喺丘佐榮個網內就禁寫:
2. EMI environment[p=20, null, left]As an EMI school, aiming at training students for academic excellence, we provide an English learning environment:
  • Full range EMI subjects
    Most subjects are conducted with EMI approaches (except for subjects like Chinese, Chinese History, etc.)

雖然話“most subjects”,但真喺唔喺好傾楚講明LS用中文定英文教。家長如無入中學概覽,只喺入校網望,真喺唔太清楚。

Yanamami 發表於 14-8-13 18:26
又唔好講到黑箱作業,但真喺有d含糊。
喺ChiChiPaPa個blog度話:丘佐榮通識用中文
  • Full range EMI subjects
    Most subjects are conducted with EMI approaches (except for subjects like Chinese, Chinese History, etc.)

雖然話“most subjects”,但真喺唔喺好傾楚講明LS用中文定英文教。家長如無入中學概覽,只喺入校網望,真喺唔太清楚。
Xxxxxx

咁寫真係避重就輕。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題